Tenis Sanatı - Tenis Servisinizi Nasıl Geliştirirsiniz?

Hiç servislerinizin sizi deli ettiği bir tenis maçı geçirdiğiniz oldu mu? Yoksa bu sıkıntıyla çok sık mı karşılaşıyorsunuz?

Strategy stories behind tennis photography C723 L
Pat Rafter
www.tenissanati.com

Belki de tenis servis tekniğinizde yada atış biçiminizde küçük hatalar yapıyor olabilirsiniz. Birkaç küçük adımla bu sorunları çözebiliriz. Tenis sporunda servis, en zor atışlardan biri olmasına rağmen, üzerinde yeterince çalışılırsa kariyerinizi üzerine kurabileceğiniz ve maçın yönünü lehinize çevirecek önemli bir etkendir.

Aşağıda vereceğim servisinizi geliştirmenize yarayacak önerileri çabucak tenis servis atışınıza adapte edebilirsiniz.

Öneriler :

1. Servis’e Hazırlanma
Servis, tenis sporunun önemli bir parçasıdır ve eğer servis oyununuzda topu oyuna sokamıyorsanız, bu durum sinirlenmenize ve servis sırasında daha fazla baskı hissetmenize sebep olacaktır. Topu birkaç kez sektirmek ve bir iki derin nefes alıp vermek, sizi sakinleştirir ve servisinize odaklanmanıza yardımcı olur.

2. Raket Tutuşunu Değiştirmek
Raketi tutuş biçiminiz, servisinizin spinli, düz yada daha güçlü atmanızdaki temel etkendir. Genellikle raketi “Continental” tutuşla tutmanız önerilir. Bu şekilde tutmanın avantajı topa daha kontrollü ve güçlü vurmanızı sağlamasıdır.

 3. Stile Göre Servis
Servis vole yada daha defansif bir oyun stiliyle mi oynayacağınıza karar vermeniz, servisinizi de değiştirmenizi gerektirir. Örneğin; servis vole oynayacaksanız. Daha hızlı bir servis atmanız gerekir.

4. Ne Tür Bir servis?
Bir gün gidip Flat (Düz) servis, diğer gün de Topspin servis çalışmayın. İlk önce Flat yada topspin servisinizden birinde ustalaşın ve daha sonra diğerine geçin.

 5. Uygun Biçim
 Uzun süre servis atışı yapmak, kişiye, kendisine en uygun yöntemi geliştirmesinde yardımcı olur. Yalnız elde ettiğiniz yöntemi unutmamak için evde raket olmadan günde birkaç dakika tenis servis hareketlerini yapabilirsiniz.

tenissanati banner

 6. Sıçrama
 Sıçramak topa daha yüksek bir noktada vurarak, topun servis karesi içine düşme olasılığını arttır.

 7. Pronasyon 
 Düzgün ve sarsıcı bir tenis servisine sahip olmak için olmazsa olmaz noktadır pronasyon. Pronasyon; el yada bilek İçini , dışa döndürme yada çevirmek diye açıklanabilir. Topla raketin temas anında bileği aşağı ve yana doğru kapatarak çevirme hareketi topu servis kutusunun içine düşürme şansını arttırır.

 8.  Tenis Servis
Teniste en önemli servis birinci değil ikinci servistir. Çünkü, ilk servisinizde hata yaptığınızda üzerinizde daha fazla baskı hissedersiniz. Bu yüzden, ikinci servisiniz düzgün ve bir o kadar da etkili olmalıdır ki kendine güveniniz anında geri gelsin. İkinci servisinize daha çok çalışın.

 9. Kondisyon ve Alıştırma
Çok sert servisler atmak için ilk önce kaliteli alıştırmalar yapmak lazım. Ancak, unutmamak gerekir ki maç uzun bir süreçtir eğer ilk başlarda atmış olduğunuz servislere yakın hızda servi atmaya devam edemezseniz maçı kaybetme olasılığınız yüksektir. Bu yüzden tenis dışı kondisyon çalışmalarına özen gösterin.

Daha Fazlası: Tenis Sporunda İhmal'e Gelmeyen Bölge

10. Mental oyununuzu geliştirin
İlk servisinizde hata yapmak dünyanın sonu demek değildir. Çünkü, hemen ardından sahip olduğunuz ikinci bir şansınız daha var. Kendi servisinizden şüpheniz olması hata yapmanıza yol açar. Bu yüzden, iyimser olun iyi bir servisiniz var.

İpuçları :

- Gün de100 ile 150 tenis servis atışı yapın.


Maria Sharapova - Avustralya Açık
www.tenissanati.com

- Alıştırmalarınızı çeşitlendirin. Örneğin; yere dizlerinizin üzerine çökün ve servis atmaya çalışın. Böylece topspin servisiniz gelişir.

- Arada sırada raket tutuş yerini kontrol edin. Elinizi hafif yukarı yada aşağı indirerek en rahat ettiğiniz noktayı
bulmaya çalışın.

- İnancınızı kaybetmeyin. Çalışmaya devam edin.

- Topu birkaç kez yerde sektirmeyi aklınızdan çıkarmayın.

- Sakin olun.

- Unutmayın tenis servis, sadece kol gücüyle alakalı bir şey değil, aynı zamanda ağırlık transferi ve pronasyonla da ilgilidir.

- Kondisyon çalışmalarını hafife almayın.

- Servis atmadan önce oyun planınızı düşünün böylece yaptığınız şeye isteğiniz ve kendine olan güveniniz artar.


Görüş ve önerilerinizi bekliyorum. İyi tenisler.

     Halil Öztürk yazar tenissanati.com


60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.








4 yorum:

  1. bunların hepsini doğru yapsanız dahi topun atacağınız yerin önemini düşünmedikten sonra hataya mahkumsuuz önce iyi yere top atışı

    YanıtlaSil
  2. stile göre servis demişsiniz ben rakibime hata yaptırarak oynamayı seven bir tarzım var serviim ilki düz ve yüklendiğim kadar yükleniyorum.2.serviste ise spinli atıyorum.spinli garanti giriyo ve ilk servisten daha etkili gidiyor.fakat antrenörün ilk servisimin düz olmasından yana sizin görüşleriniz ne yönde ilk servisim spinlimi olmalı düzmü ? (defansif bir oyun tarzım var)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle soru için teşekkür ederim. Aslında bana sorarsanız ne kadar sert yada spinli servis atılırsa atılsın. Nereye attığınız çok önemli bence...
      Flat yani düz servis çok sert olduğundan servis vole yapmak oldukça güçtür. Çünkü iyi bir servis karşılayan oyuncuyla karşılaştığınız zaman yada Pusher diye tabir edilen sinir bozucu bir oyuncuyla bu tür servis bir dezavantaj oluşturabilir.
      Bence rakip baktınız ilk servisinize biraz alıştı ikinci servisinizi kullanın. ;)
      Bu tür stratejiler ve hatta daha fazlasını bitirmek üzere olduğum yeni e-Kitabımda detaylı bir biçimde anlattım.

      Görüşmek dileğiyle,

      Sil
    2. pusher oyun tarzzıyla ilgili bilgilendirirseniz sevinirim.youtubedan izliyorumda hangisi topu itiyo anlayamadım :D

      Sil

Real Time Web Analytics