Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Nefes’in Gücü



Eğer size  tenis oynamayı anında kolaylaştıracak ve derhal kendinizi daha zinde hissetmenize sebep olacak küçük bir numaram var desem, ne derdiniz?

Şimdi size uzun rallileri daha kolay oynamanıza ve tenis oyununu daha basitleştirmenize yardımcı olacak önemli bir anahtar vereceğim.

İlk önce nefes almanın sadece yaşamak için ne kadar önemli olduğuna bir göz atalım.

-          Ortalama bir insan yemek yemeden 4 hafta yaşayabilir.
-          Ortalama bir insan susuz en fazla 10 gün yaşamını sürdürebilir.
-          Ortalama bir insanın oksijensiz bir ortamda 4-5 dakika hayatta kalabilir.

Bir kez daha görüyoruz ki, nefes almak hayati öneme sahiptir.  Bu konuda bilgilendirdiğim bir çok insanın bir yandan bana teşekkür ederken, diğer yandan da şöyle bir cümle kurduğuna şahit oldum.“Neden kendi kendime tenis’i yada basketbol’u zorlaştırıyor muşum ki?

Kendinizi 20 yada 30 saniye nefes almadan koşarken hayal edin. İşte bir çok oyuncunun bir sayı sırasında yaptığı şey tam da budur.

Son olarak bir sporcu bayan arkadaşımla çalışmamız sırasında tenis oynamaya başladığı ilk 20-30 dakika içinde yorulduğunu gördüm. Atletik özeliklere sahip olan arkadaşımın bu kadar çabuk tükenmesinin tek bir sebebi vardı ve bu da sayılar ve alıştırmalar sırasında nefesini tutmasıydı.

Uzun çalışmalarım sonucunda doğru nefes alıp vermeyi arkadaşıma öğretmemle birlikte tenisin bu kadar basit bir oyun olduğunu görmesi yalnızca birkaç dakika sürdü.

Herkes televizyonda maç seyrederken, izledikleri bazı oyuncuların garip sesler çıkardığını ve bunun yorgunluktan dolayı olduğunu sanır. Ancak, bunun yanlış bir düşünce olduğunu Sharapova’yı izlediğinizde daha iyi anlarsınız. Daha maçın başından itibaren o yüksek desibel’li çığlığı şu an bile kulaklarınızda yankılanmıştır eminim.

Sizin de bu şekilde bağırmanız yada çığlık atmanız gerekmez tabi. Ancak, doğru nefes almayı öğrenmeniz tenis sporunda daha fazla gelişmenizi sağlayacak size garanti ederim.

Gelelim kısaca doğru nefes alıp vermek için ne yapmanız gerektiğine:

-          Rakibiniz topa vurduğu andan itibaren nefes almaya başlayın.

-          Top sizin tarafınızda yerde sektiğinde yada sekmeden birkaç saniye önce nefesinizi oldukça yavaş ve sakin bir şekilde vermeye başlayın. Korkmayın buna dikkat edeceğim diye vuruşunuzda her hangi bir bozulma olmayacak. Tabi başlarda biraz sıkıntı yaşabilirsiniz ancak, çok kısa sürede buna alışacaksınız ve vuruşlarınız hiç olmadığı kadar tutarlı ve düzgün gitmeye başlayacaktır.

-          Servis sırasında; topu yukarı atarken nefesinizi alın. Ve nefesinizi raketi savurmaya başladığınız andan itibaren sakin bir biçimde bırakmaya başlayın.

      Muhtemelen siz de çok geçmeden tenis sporunda doğru nefes almanın önemli bir konu olduğunu göreceksiniz.
      
      Görüşmek dileğiyle,





  

Şimdi! En İyi Tenisinizi Oynamaya Hazır Olun                                               

Tenis Sanatı E-Kitabı İçin Burayı Tıklayın

                                    
                                        

2 yorum:

  1. Backhand vururken bır ıhlama oluyor servis atarkense herkez tip tip bakıyor çok tuhaf bir ses çıkartıyorum ama elimde değil :S

    YanıtlaSil
  2. :) Tabi dikkat çekiyordur ama bırakın nefesinizi tutmayın. Kimseye de aldırmayın.

    YanıtlaSil

Real Time Web Analytics