Tenis Sanatı - Ne Kadar Faydalı Bir Besin? Yulaf Ezmesi



Besin düzeninde karbonhidratı düşük tutmak konusunda ısrarcı olan kişilerdenseniz yulaf sizin için biçilmez kaftan.  Sporcuların beslenmeleri içinde de %100 vücut proteinine dönüşen yumurtanın yanında altın değerinde bir karbonhidrat kaynağı olan yulaf hali hazırda olmalıdır.
Peki;  yulaf ezmesini herkesin sağlıklı yiyeceğinin  başına oturtan şey nedir?
Şüphesiz içeriğinde ki lif kaynakları. Yulaf müthiş bir lif kaynağı ve gerekli her iki lif türünü bünyesinde bulunduran mucize tahıl konumundadır. (yüzde elli beş çözünebilir ve yüzde kırk beş çözünmez lif.)
Ancak yulafta ki beta glukan olarak bilinen çözünebilir lif, yulaf ezmesine taşıdığı yüksek besinsel değeri veren tek maddedir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir, kaslarınızı besler, kan şekerini dengeler, kalp sağlığını korur  
Beta glukan aslında uzun bir glikoz molekül dizini olarak bilinen bir tür polisakarittir.
1-Beta glukan kolesterol  seviyesinin düşmesine  yardım eder,
2-Kardiyovasküler rahatsızlık ve inme riskini önemli derecede azaltır.
3-Beta glukanlar vücudun bakteriyel enfeksiyonlara karşı verdiği tepkiyi destekleyip güçlendirerek  bağışıklık sistemini geliştirir.
4-Yulaf ezmesinin glisemik yükü de oldukça düşüktür ki bu ,kan şekeri üzerinde çok ama çok az etkisi var demektir. Tip -2 diyabet hastaları için de beta glukanlar faydalı gibi görünmekte çünkü beta glukanlar kan şekerinin dengelenmesinde çok etkilidir.
5-Yulaf ta sadece bu besine özel bir polifenol  antioksidan olan avenant bramide bulunur. Bu maddenin antiflammatuar etkisinin ve kalp sağlığı için faydalı olduğunu son araştırmalarda görmekteyiz.
6-Aynı zamanda fosfor,potasyum,selenium,manganez ve birkaç milligram  da demir içerir.


Zararı var mı?
Yulaf ezmesinin tüketilmemesi gereken duruma  gelince, yulaf ezmesi tüketimi konusunda dikkatli olması gereken iki grup insan var.

1-Gluten duyarlılığı olanlar. Çölyak hastalığı gluten duyarlılıgına verilebilecek en çarpıcı örnektir, ancak birçok kişi tam manasıyla çölyak hastası olmasa bile gluten'e karşı duyarlılık gösterir. Ne yazık ki arpa , yulaf, çavdar ve  buğday kısacası hepsi [her ne kadar buğday aralarında en suçsuzu olsa da]gluten içeren hububatlardır.

2- Dikkatli olması gereken ikinci grupsa ürik asitle ilintili sorunlar yaşayanlardır, mesela gut veya böbrek hastası olanlar; yulaf pürin içerir ki bu, vücutta ki ürik asid oluşumunda ki etkili  maddedir.


Asla Unutmayın: 
Aldığınız yulaf ezmesinin içine eklenen şekerli ve mısırlı karışımlar farklı bir kombinasyon yaratır. Hazır paketleri alırken sade yulaf ezmesi yazmasına dikkat edin.Yaratılmış bir oyunun bir parçası olmayın. Genelde yapımında tatlandırıcı kullanılır, bu da diyabet hastaları için potansiyel faydasının yok olmasına sebep olur. Yulaf ezmesi ne kadar az işlenirse lif oranı o kadar yüksek, glisemik yükü o kadar düşük dolayısıyla sizin açınızdan faydası da o kadar çok olur. Afiyet olsun….

Tavsiye: 
Yulaf ezmesini süt ile pişirin içine rendelenmiş elma ,tarçın ve dövülmüş ceviz ekleyin muhteşem lezzetli bir karışım oluşuyor .

İsterseniz sabah kahvaltınızda isterseniz ara öğünde tüketebilirsiniz. Bebek ve çocuklarınıza muz ezerek verebilir bu faydalı tahıla alışmasını sağlayabilirsiniz. Bir şey daha;  yulafın pişirilmesi şart değildir. 
Faydaları :
- Tok tutar.
- Vücuda rahatlık verir.
- Sinir zayıflığı, stres ve uykusuzluğa iyi gelir.
- Vücudu, kas ve kemikleri güçlendirir.
- Dişleri korur.
- Bedensel ve zihinsel yorgunluğu giderir.
- İktidarsızlığa iyi gelir.
- Troid bezinin düzenli çalışmasını sağlayarak, Guatrı önlemeye yardımcı olur.
- Kandaki şeker miktarını ve kolesterolü düşürür.
- Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir ve idrar söktürür. Özellikle çocuklarda görülen hazımsızlığa karşı faydalıdır.
- Adet dönemindeki ağrı ve şikayetleri azaltır.
- Saçları güçlendirir ve parlaklık verir.
- Uyuşturucu ve sigara bağımlılığından kurtulmaya yardımcı olur.

%100 ÜCRETSİZ Rakibini Yenmenin 25 Yolu eKitabını İNDİRMEK

ve 

60 Gün ÜCRETSİZ eKursuma Katılmak İçin Aşağıdaki Boşlukları Doldurman Yeterli... 




*eKursumdan 5000'den Fazla Kişi Yararlanmaktadır.

5 yorum:

  1. Peki yulafın tenis sporu açısından önemi nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kaslarınızı besler, kan şekerini dengeler, kalp sağlığını korur
      Beta glukan aslında uzun bir glikoz molekül dizini olarak bilinen bir tür polisakarittir.

      Doğal bir enerji kaynağıdır. Yani maç sırasında kan şekeriniz çok kolay düşmez. Ayrıca, kasların yoğun egzersizler sonrasında yıpranmasını engeller.


      Sil
    2. Karbonhidratlarla ilgili olan yazınızı gördüm. Ağzınıza,elinize sağlık. ama merak ettiğim bir şey var. Sadece protein ve ya karbonhidrat mı alınmalı ? yoksa ikisi birlikte mi alınmalı ? teşekkürler :)

      Sil
    3. Halil bey yazınız için teşekkür ederim. Bir tenis oyuncusu standart olarak günde kaç kalori almalıdır ?

      Sil
    4. Aslında bir tenisçi ne kadar kalori almalı sorusu, ne kadar aktif olduğunuz ile ilgili bir durumdur. Aşağıda vermiş olduğum link'ten bu hesaplamayı kolayca yapabilirsiniz. görüşmek üzere,
      http://gunluk-kalori-ihtiyaci.hesaplama.net/

      Sil

Real Time Web Analytics