Tenis Sanatı - Tenis Vuruşlarını ve Tekniklerini Geliştirecek En İyi 3 Alıştırma


Hangi seviye de olursa olsun, her tenisçi aşağıdaki tenis alıştırmalarından yarar sağlayabilir. Bazı tenis alıştırmaları sıra dışı ancak, her zaman zevkli ve doğal bir biçimde mücadeleciliği ön plana çıkarmaktadır.

Tenis kortunda yapılabilecek sayısız tenis alıştırması mevcuttur.

Her spor dalında olduğu gibi tenis sporunda da çeşitli alıştırma seçenekleri mevcuttur.

Araştırmalarım ve denemelerim sonucunda derlemiş olduğum bu en iyi tenis alıştırmalarını yaparken eminim siz de çok keyif alacak ve düzenli yapıldığında tenisinizin çabucak geliştiğine şahit olacaksınız.

Tenis Sanatı - En İyi Tenis Alıştırmaları Üzerine:

Tenis Sanatı - En İyi Tenis Alıştırmaları #1: USTA voleci

Bu alıştırma en bilindik ve volelerinizi geliştirmesi açısından en iyi egzersizlerden biridir. Vole çiftler oyunu için olmazsa olmaz vuruşlardan biri olmasının yanı sıra tekler içinde çok büyük öneme sahip tenis vuruşlarından biridir. Bu alıştırma ile tenis volelerinizi geliştireceksiniz. Bu alıştırmanın amacı vole vuruşuyla topu kortun farklı noktalarına doğru göndermektir. Amaç; İngilizce USTA, EFENDİ anlamına gelen MASTER kelimesini oluşturmaya çalışmak ve böylece kendinizi bu tenis vuruşunda ustalaşmış hissedeceksiniz.

İlgili Yazı: Tenis Vole Tekniği Ve İpuçları

Daha önce yukarıda belirttiğim üzere, volelerinizi MASTER kelimesini oluşturacak şekilde tenis kortunun farklı noktalarına vurmaya çalışacağınızı hatırlayın. M=Sol servis kutusunun içine, A=Sağ servis kutusu, S=Sol servis çizgisinin arkasındaki boşluğa, T=Sağ servis çizgisinin arkasındaki boşluğa, E=Sol yan boşluk (çiftler), R=Sağ yan boşluk. Bu alıştırmaya tenis kortunun bulunduğunuz tarafındaki tenis servis kutusunun T çizgisinden çalıştığınız arkadaşınız topa vurduğunda öne doğru harekete başlayın ve ayak açma (split step) hareketini yaptıktan sonra volenizi başta ilgili yöne doğru vurmaya çalışın.


Eğer atışlarınız yerini bulmazsa, alıştırmaya baştan başlamayın çünkü genelde çok uzun süre alan bir alıştırmadır. M-A-S-T-E-R kelimesini tamamlayınca alıştırmayı bırakabilirsiniz. Rutin halde bu alıştırmayı yapmak sizin yön duygunuzu geliştirecek, file önünde daha etkili olmanızı sağlayacak, çevikliğinizi geliştirecek ve zor bir alıştırma olduğundan kondisyonunuzu arttıracak.

Tenis Sanatı - En İyi Tenis Alıştırmaları #2: Boş Alan Rallisi

Bu alıştırma oldukça zor olduğundan üzerinde ustalaşmak biraz zaman alabilir. Ancak, çabuk vazgeçmeyin. Üzerinde çalışarak zamanla bu tenis alıştırması üzerinde ustlaşacağınıza emin olun. Kontrolünüz için bir bomba etkisine sahip olan bu alıştırma, en bilindik ve en iyi tenis alıştırmalarından biridir. Çiftler için geçerli olan yan çizgilerle tekler için geçerli olan yan çizgilerin arasında kalan bölgeye boş bölge (alley) denmektedir. İlk önce partnerinizle karşılıklı top bu bölgenin içinde kalacak şekilde 10 kez top çevirmeye çalışın daha sonra bu sayıyı 20’e çıkarın.

Eğer art arta 20’den fazla topu çizgiler içinde tutabiliyorsanız hemen en yakın turnuvaya kaydınızı yaptırın! Bu çizgiler içinde kalmak suretiyle her hangi bir tenis vuruşunu yapabilirsiniz yada sadece backhand veya forehand vurabilirsiniz. İlk başlarda çok güçlü vurmaya çalışmayın sadece kontrole odaklanın zaman ilerledikçe de isteğiniz hızda atmaya başlayacaksınız. Bu alıştırma sonucunda tenis kortu size bir futbol sahası kadar büyük gelecek.

Tenis Sanatı - En iyi Tenis Alıştırmaları #3: 20 –Top Saldırısı

Partneriniz filede olduğu yerden size karışık toplar atacak sizde dip çizgiden onun karışık attığı toplara vurmaya çalışın. Her vurduğunuz top size 1 puan kazandıracak ve 20 puan aldığınızda alıştırma tamamlanacaktır.

İlgili Makale: 7 İpucu İle Daha Etkili Tenis Oynamak

Bu tenis alıştırmasıyla harika gelişmeler elde edeceksiniz bunların başında ayaklarınız hızlanacak, çabukluğunuz ve koşarken vuruşlarınız gelişecek, ve vuruşlar arasında kendinizi toplama süreniz azalarak dayanıklılığınıza büyük katkı sağlayacaktır. Maç esnasında ne kadar iyi hissedeceğinizi şimdiden hayal edebiliyorum.

tenissanati banner

Bir daha ki sefere korta gittiğinizde bu 3 tenis alıştırmasını 45 dakika boyunca 5-10 dakikalık dinlenme araları vererek yapmayı deneyin. Fitness seviyeniz arttıkça alıştırma süresini 1 saate çıkarabilirsiniz.

Bu 3 tenis alıştırması sizi yenilmesi güç, zinde bir tenis oyuncusu yapacaktır. Maç yapmadığınız günlerde bu tür alıştırmalar yapmaya özen gösterirseniz tenisinizin hangi noktalara geldiğine siz bile inanmayacaksınız.

Makalelerimi Twitter , Facebook vb. popüler sosyal ağlarda paylaşarak bana ve tenis'e katkıda bulunabilirsin. Teşekkürler.

Görüşmek üzere,


     Halil Öztürk yazar tenissanati.com


60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.





6 yorum:

  1. eline sağlık Halil hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Sizlerin de gözlerinize sağlık :)

      Sil
  2. Sana halil abi diyesim var valla, sen böyle şeyler yazdıkça daha çok seviyorum seni halil abi :D

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler. Alleyde top tutmaya çalışmak gerçekten güzel bir kontrol antrenmanı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederi Emre bey. Evet gerçekten çok iyi bir antrenman, çeşitli oyunlar yapılabiliyor.

      Sil

Real Time Web Analytics