Tenis Sanatı - 4 Temel Taktiksel Tenis Stratejisi İle Etkili Tenis


Maçlarda bir çok oyuncunun ve hatta kendinizin temel tenis taktiklerine odaklanmakta ne kadar güçlük çektiğine sıklıkla şahit olmuşsunuzdur.

Bu temel tenis taktiklerini geliştirip, taktiksel bir uzman haline gelerek, daha fazla maç kazanmaya ve kendinizden daha iyi rakipleri yenmeye başlayabilirsiniz.

Birazdan keşfedeceğiniz dört temel taktiksel tenis stratejisini oyununuza katarak ve gerçekten üzerinde zaman harcayarak, hiç yenmeyi aklınızdan bile geçirmediğiniz rakipleri bile yenebilirsiniz.

1. RAKİBİN ZAYIFLIĞINI BUL

Çoğu oyuncunun zayıf bir yönü mutlaka vardır. Genellikle de backhand tarafı oyuncuların en zayıf bölgesidir.

Vuruşlarınız en az yüzde yetmiş beş (%75) bu yöne doğru olsun ta ki kortu açıp kendinize avantaj sağladığınızı anladığınız ana dek. Yüzde yetmiş beş tahmini bir oran olsa da bu orana yaklaşsanız bile yeterince avantaj elde etmiş olursunuz.

Roger Federer yada Rafael Nadalı gözümüzün önüne getirdiğimizde rakiplerinin backhand tarafına derin ve oldukça sert vuruşlar yaptıklarını ve avantajlı pozisyonu elde edene kadar bunu sürdürdüklerini görüyoruz.

Eğer size karşı aynı durum söz konusuysa yani tenis backhand vuruşunuzu kullanmanız gerekiyorsa, gelen topu rakibin güçlü tarafına değil de yani forehand’e değil de backhand’ine göndermeniz de fayda var.

“Rakibinizin zayıf tarafını, güçlü yönünüzle zorlayın!”

2. HATA PAYI BIRAK

Profesyonel oyuncular %98 gibi büyük bir oranda belirledikleri hedefe isabet ettiremeyeceklerinin bilinciyle oynarlar.

Bu yüzden, kendilerini oyunda tutacak vuruşları yapmaya çalışırlar. Ben de size aynı tavsiyede bulunuyorum. Eğer defansif bir vuruş yapacaksanız topu normalden biraz daha yükselterek, ortaya ve derine göndermeye odaklanın.

Sizi atak yapmak için yada tarafsız (nötr) pozisyonda bırakan bir top geldiğinde, hata yapma payı sizin oyun kaliteniz tarafından belirlenir. 1 yada 2 metrelik bir hata payı topun kontrolü sizdeyse iyi bir seçim olabilir. Ancak, bu aralık baskı altında artacaktır.

“Unutma! Maçı kazandıran winnerların çokluğu değil, hataların azlığıdır.”

3. ATAK YAPARKEN TUTARLI OL

Atak pozisyonda olsanız bile tutarlı bir vuruş yapmaya çalışın. Çoğunlukla oyuncular atak yaparken puanı tek vuruşta bitirmeye odaklanır. Winner yapmak yerine, kısa bir top düştüğünde yukarıda yer alan birinci ve ikinci taktiklere odaklanın, yani zayıf tarafa topu göndermek ve fileye gelerek voleyle puanı kazanmak.

Sakın, sabrınızı kaybedip, çok erken sayıyı kazanmayı denemeyin. Diğer bir değişle;

“Hızlı davran ama acele etme!”

4. DERİNLİĞE ODAKLAN

Ne kadar derine vuruş yaparsanız, genel oyununuz o kadar iyi olacaktır. Derine bir vuruş rakibinizi baseline’ın gerisinde tutarak, açılı toplar atmasını ve atak yapmasını zorlaştıracak, ayrıca da size pozisyon almanız için zaman kazandıracaktır.

Son zamanlarda araştırırken, rastladığım önemli geometrik bir veriyi de sizlerle paylaşmanın tam zamanı…

Bir oyuncu baseline’dan yani dip çizgiden topa vurduğunda normal şartlarda yakalayabileceği maksimum açı 20-30 dereceyken, fileye yaklaştıkça bu oran maksimum (voledeyken) 180 dereceye kadar çıkmaktadır.


Rakibinize derin toplar atmaya ve mümkün olduğunca onu geride tutmaya çalışın. Böylece, temel taktiksel tenis stratejilerinin sadece çok az bir kısmını keşfetmiş oldunuz. 

Bu ve bunun gibi bir çok değerli ipucunu keşfetmek için aşağıdaki alanları doldurarak hem Tamamen ÜCRETSİZ 60 Günlük  Tenis eKursuma Katılabilir hem de sadece ekurs üyelerime özel makalelerimi okuyabilir ve indirimlerden ilk önce siz haberdar olabilirsiniz.

Tenis dolu sağlıklı günler dilerim.

Halil Öztürk

60 Gün ÜCRETSİZ E-Kursa Şimdi Başlamak İçin Aşağıya İsim Ve Epostanızı Yazmanız Yeterli





0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics