Tenis Sanatı - Tenis Vuruşlarınıza Güç Katacak 3 İpucu



Tenis oyuncuları tenis forehand, backhand slice ve tenis servisleri vb. tenis vuruşlarını mükemmel hale  getirmek için saatler harcıyor. Fakat,  daha güçlü bir oyun için gerekli olan bileşenler yani çoğunlukla kaslarını, tendon ve bağlarını göz ardı ediyorlar.

Çok sevgili hocam eski atlet ve başarılı bir tenisçi olan Vedat Balseven şöyle diyor: “Düşünsene, eğer daha kuvvetli olacaksan ne yapmalısın?”

“Yüklenmelisin. Bunun anlamı şu daha fazla ağırlık eklemeli, yoğunlaşmalı, süreyi uzatmalı ve egzersizlerini çeşitlendirmelisin.”

“Eğer bunlara uyarsan er yada geç gelişmeyi sen de fark edeceksin. Hiç kimse sana bunun kolay ulaşılabilecek bir şey olduğunu söylemez.”

Vedat hocam Ankara’da bulunduğu bölgede bir çok tenisle ilgilenen insana yardımcı olmaya çalışıyor ve kuvvet çalışması yapılarak tenis oyunlarındaki gücü arttırabileceklerini her seferinde vurguluyor.

“Rafael Nadal, Federer ve A. Roddick gibi üst düzey oyunculara bir bakın. Onlar kuvvetten daha ötesine sahipler. Hız, çabukluk ve esneklik vb. Bu yüzden tenis antrenmanlarınız çok geniş ve çeşitli olmalıdır.”

Peki kort dışında egzersiz yapmak için başlıca nelere dikkat etmek gerekir? Bu üç ipucu ile tenis vuruşlarınıza ve oyununuza güç katacaksınız.

GERÇEK TENİS HAREKETLERİNİ TAKLİT EDİN

Bir alıştırmaya başlamadan önce, teniste bulunan tipik hareketleri göz önüne getirin. Forehand, backhand, smaç, servis ve vole.

Kort dışındaki egzersizler, kortta bir oyuncunun yaptığı hareketleri taklit eder biçimde olmalıdır.

Gölge boksuna benzer bir çalışmadır. Kendi başınıza forehand ve backhand hareketlerini tekrarlamak kadar kolay olabilir. Yada tenis sporunda kullandığınız kasları geliştirecek egzersizlere odaklanabilirsiniz.

Örneğin, bir oyuncu forehand vuruşu yaparken dizlerini kırar, tenis raketi yavaş topun altına girer,. Topa vururken güç kalçadan gelir sadece kolundan değil. Raket yukarı doğru topu sürür ve diğer omuz üzerinde hareket tamamlanır.


Bu kasların kullanıldığı egzersizler sırasıyla şöyledir;

   1. Squat egzersizi (8-10 tekrar)














  2. Lunge (6-8 tekrar)



















 3. Wall Sits (En az 30-60 saniye)














SAĞLIK TOPUNA YATIRIM YAPIN

Sağlık topuyla çalışmalarda yine forehand, backhand ve baş üstünden yapılan smaç gibi tenis vuruşlarında  ihtiyacımız olan kasların güçlenmesini sağlayabiliriz.

Çalışmalarınızda partner bulamazsanız bile boş bir duvara karşı da çalışabilirsiniz.


AYAK BİLEKLERİNİ VE AYAKLARI GÖZ ARDI ETMEYİN

Teniste çoğunlukla göz ardı edilen bölümlerden ikisidir bilek ve ayaklarımız.
Ve bu gerçekten önemli bir problemdir. Çünkü, teniste bileklerimizi ve ayaklarımızı yoğun bir biçimde kullanmaktayız. Çevikliğe, hıza, esnekliğe  sahip olan ve çok az sakatlık yaşayan oyuncular bileklerine ve ayaklarına gereken ilgiyi göstermektedirler.

Ayaklarımızı ve ayak bileklerimizi çok basit bir egzersizle güçlendirebiliriz.

30 ile 60 saniye tek ayak üzerinde sıçramak bunun için yeterli olacaktır.

Buna alternatif olarak da durduğunuz yerden 30 yada 60 santim yüksekte bulunan bir zemin,  yada çalışma sehpası üzerine sıçrayabilirsiniz. 10-12 tekrar yeterli olacaktır.

Görüşmek üzere, 

Halil Öztürk yazar tenissanati.com

www.tenissanati.com

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.










0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics