Tenis Sanatı - Nadal Tarzı Bir Oyuncuya Karşı Nasıl Tenis Vuruşları Tercih Edilmeli?


Tenis kortunda herkesin zorlandığı tek rakiptir belki de Nadal tarzı Grinder (Öğütücü) adı verilen bir stile sahip tenisçiyi yenmek.

“Grinder” (Öğütücü) tipi oyuncular maçlarını hız, dayanıklılık, tutarlılık ve zihinsel sağlamlık üzerine kurarak, bir çok maçı kazanmaktadırlar.

Bir öğütücüyü pusher tarzı bir oyuncuyla karıştırmamakta fayda vardır.  Bir grinder zayıf toplara atak yapıp winnerla sayıyı sonlandırma kabiliyetine sahipken, bir pusher’ın zihin yapısı daha çok güvenli vuruşlar yaparak oyunda kalmak ve rakibe hata yaptırmak üzerine kuruludur.

Peki bu  tip bir oyuncuyla karşılaştığınızda ne yapmanız gerekir? İşte size 6 öneri:

1)     İşi Sıkı Tutun

Bu tür bir oyuncuya karşı oynarken ilk yapmanız gereken sayıları kısa tutmaktır. Yani file önüne gelerek hızla  sayıyı almak en iyi seçenektir.

2)    Fileye Gelmek İçin Doğru Zamanı Seç

Fileye çok acele ederek, yanlış bir vuruşta gelmeyi denerseniz işinizin bittiğine emin olabilirsiniz. Bir grinder çok iyi hareket eder ve yaklaşma vuruşunun ne zaman kötü vurulduğunu iyi bilir. Bu tarz oyuna sahip oyuncular bir hedefe doğru topu atmayı sevmelerinin yanı sıra, aynı zamanda da baskı altında passing shot yapmaktan da çok hoşlanırlar. Kendinizi David Ferrer’e karşı fileye yaklaşırken bir hayal edin, bence kendisi en iyi 10 grinder arasında yer alır, çapraza vuruşlarıyla sizi file'de mahveder. Seçici olmaya çalışın ve doğru topun ardından fileye yaklaşın.

İlgili Yazı: 7 İpucu İle Daha Etkili Tenis Oynamak

3)     Çok Fazla Tempolu Vuruştan Uzak Durun

Bir grinder (öğütücü) çoğunlukla sizin vuruşlarınızdaki güçten ve tempodan yararlanır. Bu tarz oyuncular, kendi gücünü kullanarak vuruş yapmayı denediklerinde çok fazla rahat edemezler ve bu durum çok fazla basit hata yapmalarına sebep olur.

4)    Onları Fileye Getirecek Fırsatlar Arayın

Drop shot ve kısa toplar kullanmaktaki amaç grinderları fileye yani kendilerini rahat hissettikleri bölgeden çıkararak daha rahatsız oldukları file önüne çekerek, hata yapmalarını sağlamaktır. File önüne çıkmaktansa, köpekbalıklarıyla dolu bir denizde yüzmeyi tercih ederler. 




5)    Açılı, Açılı ve Daha Açılı

Fileye geldiğinizde açılı vuruşlar ve sadece dokunarak vuruşlar yapmayı aklınızdan çıkarmayın. Yapacağınız her hangi bir derin yada köşelere vuruşları grinderların ne kadar kolay çıkarabildiklerine inanamazsınız. Yanlamasına hareket etmekte müthiş bu oyuncu tipi, öne ve kortun dışına hareket etmek konusunda hiç de rahat değildir.

6)    Hızın Büyüsüne Kapılmayın

Sadece tempolu dip çizgiye tenis vuruşlarından kaçınmak değil, aynı zamanda servislerinizde de aşırı hızlı vuruşlar yapmamaya özen gösterin. Bir grinder’a karşı ace yapmak neredeyse imkansızdır. Bir kez daha belirtmem gerekirse, bu tarz oyuncular sizin gücünüzü size karşı kullanır ve sadece blok hareketiyle topu istedikleri yöne ve derinliğe göndermekte zorlanmazlar. Servis ve diğer atışlarınızdaki hızı ve yeri değiştirerek daha iyi sonuçlar alabilirsiniz.
Görüşmek üzere,

Halil Öztürk

Ücretsiz e-Posta Abonem Ol 60 Gün Ücretsiz eKurs Ve Özel İpuçları Ücretsiz e-Postana Gelsin


Tenis Sanatı - Nasıl Yüksek Ve Derin Topspinli Tenis Vuruşları Yapılır?
















Tenis sporunda başarı için gerekli olan şeylerden birisi de çok düşük hata yüzdesiyle oynamaktır. Çok düşük hata oranına sahip oyun tarzının temelini daha fazla topspin ve file üzerinden oldukça yüksek toplar atmak oluşturur.

Bunu en iyi yapan oyuncuların başında Rafael Nadal gelmektedir.  Saldırgan bir oyun tarzına sahip olmasına rağmen, çoğunlukla oyunu, rakibine bir fazla top atarak hata yapmasına neden olmak üzerine kuruludur.

Nadal güçlü moon baller olarak da anılmaktadır. Yüksek ve ağır topspinli tenis vuruşları yaparak rakiplerinin alıştıkları temas noktasının dışında vuruşlar yapmaya sebep olur ve hata yapmalarını kolaylaştırarak sayıyı kazanır.


Kendi şahsi fikrimce her oyuncu bu vuruşu yapmayı öğrenerek vuruşları arasına yeni bir silah eklemelidir. Soru şu ki, bu vuruş nasıl en etkili biçimde yapılır? 

Raketin baş hızını Nadal ve diğer profesyoneller gibi nasıl süratle savurabilirsiniz?

Nasıl yüksek ve derine topspin vurabileceğinizi ana  5 başlık altında açıklamaya çalışayım:

1)                Savuruş yolu yada düzlemi dikey olmak zorundadır. Demek istediğim, raketin en uç baş kısmı topun altından gelmeli ve raketin yüzü tamamen zemine dönük olarak dik bir açıyla topa doğru hareket etmelidir.

2)               Bacaklarını kullan. Topun altına girmek ve müthiş raket baş hızını elde etmek, bacaklarla başlar.

İpucu: Topun altına girmek için şu alıştırmayı deneyin: Bir sandalyeye oturduğunuzu hayal edin ve bu hareketi hayali olarak kortta yapmaya çalışın.


3)               Tutuş şekli. Dikey savuruş açısını yakalama açısından tutuş şeklinin çok önemi vardır. Yüksek topspin vuruş yapmak için semi-western yada western tutuş şeklini kullanmanız önerilir. Nadal’ın vuruşlarına baktığımızda western tutuşla raketi tuttuğunu görüyoruz.

4)               Raketin sap büyüklüğü. Rafael Nadal 4 ¼ (L2) raket sapı kullanmaktadır. Roger federer ise, 4 3/8 (L3) grip kullanmaktadır. Düşünsenize kavrayamadığınız bir kütüğü mü daha hızlı sovurursunuz yoksa elinizin içine sığan hatta daha küçük bir dalı mı?  

5)               Büyük hedefler belirleyin. Bu ne anlama mı geliyor? Yüksek derin topspin oynamanız, daha az hata yaparak, oyunda kalmanızı sağlar. Büyük hedefler seçmek, fileden, yan çizgilerden ve baseline’dan uzak durmak anlamına gelmektedir. En az bir kol yüksekliğinde ve servis çizgisinin ilerisine vuruş yapmak, atışlarınızda yeterince yükseklik ve derinlik kazanmanızı sağlayacaktır.

Derin ve yüksek topspinli vuruşlar, rakiplerinizin ideal vuruş noktasından uzaklaşarak daha yüksekte toplara vurmalarına ve böylece agresif vuruşlar yapamamalarına sebep olup, pek çok hata yapmalarına neden olarak, sayıları size getirir.

Son olarak, 60 Günlük Tamamen Ücretsiz eKursa hemen başlamak için aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmayı unutmayın.




Tenis Sanatı - 5 Adımda Tenis Kortunda Roger Federer Gibi Hareket Edin






















Roger Federer başarısını ayaklarına daha doğrusu ayaklarını nasıl hareket ettirdiğine borçludur.

Sıra dışı sezgi kabiliyeti ve imkansız gibi görünen tenis vuruşları ayak hareketleriyle doğrudan bağlantılıdır.

Elbette ki bu hususta kendisi tek örnek değil.  Novak Djokovic, Justine Henin gibi bir çok  başarılı oyuncu da tenis kortunda rakiplerini baskı altına alabilmek için küçük yaşlarda başladıkları ayak çalışmalarının önemini her fırsatta vurgulamışlardır.

İlgili Yazı: Tenis Ayak Hareketleri

Şimdi kendi oyununuzu bir dakika şöyle düşünmenizi istiyorum. 

Kolay herhangi bir sayıyı kaçırmanızın nedeni yanlış pozisyon almak yada ulaşabileceğiniz  bir topu kaçırmanız değil mi? 

Bu durumda suçlanabilecek tek bir konu var. O da ayak hareketleriniz.

İyi bir ayak hareketi (çalışması), bir tenisçiye doğru pozisyonu alıp, çok yüksek olasılıkla başarılı bir vuruş gerçekleştirmesine izin verir. Daha fazla zaman daha fazla seçenek anlamına gelir ve sayıyı kazanma şansınızı yükseltir.

Maalesef, bir çok gelişmekte olan oyuncu ayak çalışmalarını yada hareketlerini önemsememekte ve daha çok tenis backhand vuruşları yada dip çizgiye vuruşlar üzerine çalışmak için zaman ayırmaktadır. 

Tenis forehand’inizi ve file önü oyunuzu geliştirmeniz için en öncelikli üzerinde durulması gereken konu doğru ayak hareketleri olmalıdır.


Ayak hareketleri üzerinde çalışmak oyununuzun kalan diğer bölümlerinde başarıya ulaşmanızı kolaylaştırmaktadır.

Roger Federer gibi hareket etmeye geçmeden önce, ayak hareketlerinin temelini nelerin oluşturduğunu kısa başlıklar halinde açıklamama izin verin. 

Daha iyi ayak hareketleri çabukluğunuzu, dengenizi ve koordinasyonunuzu geliştirecektir.

Aşağıdaki 5 adımlık strateji ile kortta Roger Federer gibi hareket edin.

1.                 Raketinizi çantanızda bırakın

Ayak hareketlerini öğrenirken yada üzerinde çalışırken, yavaş hareketler ile raketinizi kullanmadan beyninize ve kas hafızanıza hareketleri işleyecek bir çalışma programına ihtiyacınız var.

Yavaş ve kontrollü hareketlerle sanki raketinizle vuruş yapıyormuş gibi gölge çalışması yapmaya başlayın, vuruşu yapın ardından yavaş ve kontrollü bir biçimde başlangıç pozisyonunuza geri dönün. 

Başlangıç ve vuruş pozisyonunu belirlemek için huni yada renkli plastik kaselerden yararlanabilirsiniz. Böylece konuya daha da odaklanmanız kolaylaşır. 20 tekrarla bu bölümü tamamlayın acele etmemeye özen gösterin.


2.              
Raketinizi alın, ama top kullanmayın

1. adımı tekrar edin fakat bu sefer elinizde bir raket olsun. Tekrar, hareketlerinize odaklanın ve kontrollü ve ritmik bir biçimde hayali topa vurun ve başlangıç noktasına dönün. 20 tekrar.


3. Topla tanışma

İkinci adımı tekrar edin. Bu sefer size top atabilecek bir partnere ihtiyacınız olacak, eğer bir partner bulamazsanız, diğer elinize topu alın ve önceki adımlarda vuruş yaptığınız noktaya yakın bir yerde elinizden bırakın ve sakin bir biçimde topu hedeflediğiniz bölgeye kontrollü biçimde vurmaya odaklanın ve tekrar başlangıç noktasına dönün. 20 tekrar.
4. Tempoyu arttırın

Önceki iki adımı tekrar edin. Şimdi size kontrol edilmesi mümkün toplar atması için bir partnere ihtiyacınız var. Tekrar, topları daha önce belirlemiş olduğunuz noktaya vurmaya çalışın ve başlangıç noktasına dönün. 20 tekrar.

5. Tam hız ileri

İşte bu noktada kendinizi test etme imkanınız olacak. Bu sefer “normal” ralli hızında oynamaya çalışmanız gerekmektedir. Winnerlar yapmaya çalışmayın. Ayak hareketlerinizin nasıl olması gerektiği konusunda fazla düşünememeye özen gösterin. Sadece hareket etmeye çalışın.

Eğer yukarıdaki dört adımı da birer birer önerildiği gibi geçtiyseniz, ayaklarınız artık ne yapması gerektiğini öğrenmiş demektir.  

Bu aşamalar hangi vuruş üzerine çalışıyorsanız ona uygulanabilir niteliktedir (birkaç değişiklik yapılarak) ve bu ayak çalışmalarını kendi başınıza kolayca yapabilirsiniz. 

Daha fazla ayak çalışması yapmak kendinize zaman ayırın ve ne kısa zamanda göreceksiniz ki oyununuz ve fitness düzeyiniz çok çabuk gelişecek.


Son bir not daha, bir daha ki sefere profesyonellerin oynadığı bir tenis maçını izlediğinizde top'a bakmak yerine, seçtiğiniz birinin ayak hareketlerini izlemeye çalışın.

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.








Tenis Sanatı - Tenis Servisi Sırasında Yapılan 3 Genel Hata


Güvenilir ve tutarlı bir tenis servisine sahip olmadan gerçekten iyi bir tenisçi olmak oldukça zordur. Servis, etkili tenis oynamak için en gerekli vuruşların başında gelmektedir ve gerçekten iyi bir servise sahip olmak sıradan bir oyuncu ile ileri düzey bir oyuncuyu ayıran temel unsurdur.

Çoğu tenisçi servis mekaniğini oldukça karmaşık bulmakta ve bundan dolayı hatalı olsa da alıştıkları atış şekline geri dönmektedirler.

Alışkanlıklardan vazgeçmenin oldukça zor olduğunun farkındayım. Ancak, biraz çaba harcayarak, kendi servisinizdeki yanlışları bulabilir ve doğru öneri ve ipuçlarıyla daha iyi bir tenis servisine sahip olmayı başarabilirsiniz.

Birazdan okuyacağınız bu rehber, size servis sırasında yapılan en bilindik 3 yanlışı açıklayarak, ve servis biçiminizi nasıl geliştireceğinizi detaylı olarak anlatmayı amaçlamaktadır.

1. Topu Yukarı Atmak

Topu yukarı atma hareketi, en az üzerinde zaman harcanan hareketlerdendir. Fakat, topu biraz fazla arkaya yada sağa veya sola atmak bile topun filede sıkça kalmasına sebep olmaktadır.

Bir çok başlangıç seviyesindeki oyuncu, topu atış yüksekliği konusunda güçlük çekmektedir. Topu gerektiğinden alçağa atmak, servisi kullananın hem güç hem de tutarlılık konusunda zorlanmasına yol açar. Diğer yandan, çok fazla yukarı topu fırlatmak, zamanlamayı bozarak, raketle doğru vuruş noktasını kaçırmaya sebep olur.

Top ile raketin buluştuğu uygun temas noktasını bulmak için raketi yukarı kaldırarak, ayaklarınız yerdeyken uzanabildiğiniz en üst noktaya topu atmayı denebilirsiniz. 

2. Topa Doğru Raketi Yukarı Savurmak

Pek çok oyuncu servislerinde sorun yaşar. Çünkü, raketi topa aşağı vurmak için savururlar. İşte bu kritik bir hatadır. Raketi topa doğru yukarı savurursanız, top zaten aşağı doğru yön alacaktır.

Şimdi hayal edin elinizde bir çekiçle tavana çivi çakıyorsunuz. Raketi bir çekiç olarak düşünün ve servisi kullanırken sanki tavana bir çivi çaktığınızı hayal edin. Böylece zamanla göreceksiniz ki daha az güç harcayarak daha sert ve tutarlı servislere sahip olacaksınız. 

3. Başını İndirmek İçin Acele Etmek

Oyuncunun seviyesi ne olursa olsun, servis atan için en büyük problemlerden biri topla raketin temas ettiği noktada başını topun gittiği yöne doğru bakmak için çevirmektir.

Topu fırlatan kolunuzun, raketi savururken düşmemesine özen gösterin.  Böylece, başınız aşağı düşmez ve gözlerinizi toptan ayırmak zorunda kalmazsınız. Kolunuzu tutabildiğiniz sürece yukarıda tutmanız ilk başta zor gelebilir. Fakat, bunu yapmaya başladığınız itibaren daha iyi servis atmaya başladığınızı göreceksiniz.



Gücünüzün yarısını kullanarak ve bu bahsetmiş olduğum teknik hareketi biraz abartarak servis çalışın. Tüm servis hareketi boyunca omzunuzu yukarıda tutmanız imkansız olsa da bu alıştırma size doğru servis atmayı ve başınızın ve omzunuzun düşmesini engelleyecektir.

Sürekli olarak tutarlı servislere sahip olmak iyi bir tenisçi olmak için önemlidir. 

Savurma hareketi zor ve başarıyla yapabilmeniz için yıllar gerekir, fakat tekniğin kendisi aşırı karmaşık değildir. Genel hataların farkında olmak, bir çok seviyeden oyuncunun karşılaştığı sorunları kolayca aşmanıza yardımcı olacaktır. 

Şimdi daha kendinin farkında ve hazır bir oyuncu olarak korta çıkın ve tenisinizi bir üst seviyeye taşıyın.


Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk
www.tenissanati.com

Ücretsiz e-Posta Abonem Ol Ve 29TL Değerinde "Online Eğitim Serisi" Ve Özel İpuçları Ücretsiz e-Postana Gelsin


Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Nasıl Defans Yapılır? - Vuruş Seçimi


Tenis sporu ile ilgilenen bir oyuncunun vuruş seçimi duruma göre çeşitlilik gösterir. 

Defansif bir pozisyondayken, oyuncunun birincil amacı tekrar sayıya dönerek, en uygun tenis kortu pozisyonunu almaktır.


tenis Forehand nedir?

Bu yüzden, her hangi bir defansif vuruş yaparak, sayıyı tek bir vuruşla kazanmayı düşünmek, yapabileceğiniz en büyük  hatadır.

Bu bölümde tenis sporunda farklı savunma senaryoları inceleyecek ve oyuna geri dönmenize yardımcı olacak farklı tenis vuruşları arasında uygun seçenekleri ele alacağım.

1. Kortun dışına itildiğinizde: Tekrar tenis kort pozisyonunuzu alabilmeniz için daha fazla zaman kazandıracak bir vuruş seçmelisiniz.


  • Topspin ve file üzerinden yüksek top atmaya çalışın. Çok fazla topspinli oynamak ve file üzerinde yüksek top atmak uygun pozisyonu tekrar almanız için size biraz zaman kazandırır.
  • Slice (kesme, kesik) vuruşları kullanın. Alçak toplara flat yada topspin vuruşlardan daha kolay vurmanın yolu slice yani topları keserek vuruş yapmaktır.
  • Çapraza vuruşlar yapmayı amaçlayın. Top ne kadar fazla mesafe kat ederse, korta dönmeniz için o kadar fazla zamanınız olur.

2. Rakibiniz harika bir yaklaşma vuruşu (approach shot) yaptı ve file önüne geldiğinde:


  • Lob vuruşlar yapmaya çalışın.
  • Çapraza kısa ve oldukça fazla topspinli açılı atışlar yapın.  Topları çaprazınızdaki servis kutusunun içine vurarak, rakibinizi geçmeye çalışın.
  • Raketi savurmayı (swing) kısa tutmaya özen gösterin. Çok fazla açılarak raketinizi savurmaya zamanınız olmayacaktır.
İlgili Yazı: Tenis Vuruşları - Moonball Nedir?

3. Baseline’dan aşırı güçlü vuruşlar yapmak:


     
  • Güce güçle karşılık vermeye çabalamayın. Çok güç kullanarak vuruşlar yapan oyuncular, toplara aynı kendileri gibi vurmaya çalışan oyuncu tiplerinden hoşlanırlar. Çünkü bu genellikle rakiplerini zor durumda ve riskli vuruşlar yapmaya zorlar.
  • Tenis vuruşlarınızı çeşitlendirin. Vuruşlarınızdaki tempoyu azaltın ve rakibin gücünü topspinli yada slice  vuruşlar yaparak kendine karşı kullanın.
  • Topları baseline’a yakın vurun. Eğer rakibiniz, baseline’dan winner vuruşlar yapmaya çabalarsa, daha fazla hata yapma olasılığı artar.
  • Rakibinizi tahminler yapmaya zorlayın. Asla aynı vuruşu tekrar ve tekrar yapmayın. Sert oynamayı seven oyuncular, sürekli belli bir bölge ve yükseklikteki toplara vurmaktan hoşlanırlar. Bundan dolayı, çeşitli yükseklikte mesela kesme ve alçak toplar, yada yüksek topspinli toplar, atarak rakibinizi şaşırtmaya ve konfor bölgesini oluşturmasına engel olmaya çalışabilirsiniz.

Defansif bir pozisyonda emin vuruşlar yapmak, müthiş artistik vuruşlarla sayıyı kazanmaya çalışmaktan daha iyi bir stratejidir. Daha az hata yapan oyuncu daha fazla maç kazanma şansını elinde bulundurur ve eğer rakibin bir tane daha fazladan vuruş yapmasını sağlayarak, hata yapmasına yol açabilirsiniz.

Yüzdelere oynamaya ve atak yetenekleriniz yanı sıra defansif kabiliyetlerinizi de geliştirmeye çalışın, belki bazı maçlarda çok göze hoş gelen bir oyun sergilemeyebilirsiniz ama tenis sporunda defans yapmak da oyunun içinde olan ve dünyaca ünlü profesyonel raketlerin de tenis maçlarında sıkça ihtiyaç duydukları önemli bir kabiliyettir.

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk, Tenis Sanatı e-Kitabının Yazarı
www.tenissanati.com 

Ücretsiz e-Posta Abonem Ol ve "Online Eğitim Serisi" Ve Özel İpuçları Ücretsiz e-Postana Gelsin



Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Nasıl Defans Yapılır?




Hızlı olmak sizi hemen harika bir oyuncu haline getirmez, ancak doğru hareketleri, sezgi ve vuruş seçimi ile birleşince, hız,  rakibin daha riskli vuruşlar tercih etmesine yol açarak, gerçekten başarılı bir savunma yapmanız için gerekli unsurlardan biridir.

Tenis sporunda en hızlı profesyonellerden ikisi, Michael Chang ve Lleyton Hewitt rakiplerini alışık olmadıkları riskli vuruşlar yapmaya zorlayarak, bir çok maçlarını kazanmayı üstün ayak hızlarına borçludur.


Best Of Michael Chang


Bazı tenisçiler doğal olarak diğerlerinden hızlı olabilir. Fakat, hızınızı artırmak için yapabileceğiniz sprint alıştırmaları ve pek çok drill (tenis alıştırması) mevcuttur.

Eğer sprint alıştırmaları yapıyorsanız, durmak üzerine de çalışmayı unutmayın. Sprint yapmak ve durmak tenis sporunda en çok kullanılan hareketlerdendir.

İşte size sprint ve durma kabiliyetlerinizi geliştirmek için birkaç egzersiz:

  • Kort saldırısı: Partneriniz, kortun farklı yerlerine topları atarken, siz de bu topları yakalamaya çalışırsınız. 15-20 top ile alıştırmaya başlanılabilir.
  • Paraşüt: Koşarken bir paraşüt gibi havalanarak, sizi yavaşlatacak bol bir giysi bu alıştırma için gerekli olan şeydir. 100 metre boyunca sprint attıktan sonra en az 30 saniye dinlenin ve bunu  en az 3 kez tekrarlayın.

Tenis antrenmanı rutinlerinizi drillere (alıştırmalara) eklemek, yanlamasına yada öne ve arkaya hareket kabiliyetinizi geliştirmenizin en iyi yollarından biridir.

Zayıflıklarınız üzerine çalışmaya odaklanın.

  • Yanlamasına hareket alıştırmalarını yapmanın en iyi yolu bir arkadaşınızın yada tenis eğitmenin sizin tenis forehand ve tenis backhand tarafınıza toplar atarak, sahanın bir tarafından diğerine hızla koşup vuruşlar yapmaya zorlamaktır.
  • İleri ve geri hareketlerde hız kazanmak içinse, yine bir arkadaşınızın yada eğitmenin size kısa ve uzun derin toplar atarak, sizin öne ve arkaya sürekli hareket etmenizi sağlamasıyla mümkündür.

Ayak hareketleri yada çalışmaları ve ayak hız antrenmanlarını sıklıkla yapmanız,  size hız kazandırarak, savunmadan atak pozisyona daha çabuk geçmenizi ve daha fazla vuruşu çevirmenizde yardımcı olacaktır.

İlgili Yazı: Tenis Ayak Hareketleri

Topa ne kadar çabuk yetişirseniz, topa vuruş yapmaya hazırlanmak için o kadar fazla zaman, ve sayıya geri dönmek için daha iyi bir şansa sahip olursunuz.

Kortta bol şans,


Halil Öztürk yazar tenissanati.com

www.tenissanati.com

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.




Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Nasıl Etkili Defans Yapılır?


Tenisçiler genellikle atak yapmaya odaklanır ve çoğu zamanlarını bu yönlerini geliştirmek için harcarlar. Ancak, daha iyi tenisçi olabilmek için kendi bulunduğunuz alanı da rahat bir şekilde korumayı öğrenmeniz gerekir. Bu konuyla ilgili en bilindik iki örnek profesyonel, oyuna ofansif başlayan ancak defansı da sayıya geri dönebilmek için etkili bir biçimde yapabilen Roger Federer ve Rafael Nadal’dır.





Tenis sporunda savunma yapmak bir gecede öğrenilmez – kararlılık, alıştırma, biraz inatçılık, ve asla vazgeçme tavrını gerektirmektedir. Bu yazı defansını geliştirmek isteyen tenisçiler için hazırlanmış bir rehber niteliğindedir ve en öne çıkan üç birbiriyle bağlantılı bölümden: Sezgi, ayak çalışması ve hız, vuruş seçimi – oluşmaktadır.

Tenis Sporunda Nasıl Etkili Defans Yapılır - Sezinleme

Eğer rakibinizin nereye vuracağını bilirseniz, tenis, üzerinde kolayca ustalaşabileceğiniz bir spordur.

Sezinleme yada sezgi gücü, iyi bir defans oyununu geliştirmek ve sahip olmak için önemli bir zorunluluktur .

İşte tenis sporu ile ilgilenen siz değerli okurlarımın uygulaması ve daha etkili tenis oynamak için ihtiyacınız olan sezgi gücünüzü arttırmanıza yardımcı olacak birkaç ipucu:
  • İç güdülerinizi takip edin. Tenis oynamayı bilen biri olduğunuzu varsayarak, tenis kortunda karar vermek için zaten bazı iç güdülere sahip olduğunuzu düşünüyorum. İç güdülerinizi takip edin ve asla ikinci bir seçeneği hesaba katarak aklınızı karıştırmamaya özen gösterin.
  • Kort pozisyonunuzun farkına varın. Her zaman kendinizin ve rakibinizin kortun neresinde olduğunu bilmelisiniz. Siz de duymuşsunuzdur, bir oyuncu ne kadar baseline’a yakınsa, o kadar atak yapabilme olanağı vardır. Baktınız baseline’ın birkaç adımdan fazla gerisinde yer alıyorsunuz o zaman baseline’a yaklaşmak için size zaman kazandıracak bir vuruş yapmanız gerekmektedir. Unutmayın rakibiniz de sizinle aynı şekilde kendi konumunu değerlendiriyor olması muhtemeldir.
  • Maç öncesi ısınma vuruşları esnasında rakibinizi gözlemleyin. Neyi iyi yaptıklarına, hangi vuruşlarda bocaladıklarına, ve çapraza mı yoksa paralele vurmayı tercih ettiklerine dikkat etmeye çalışın. Tenis oyuncularının belirli alışkanlıkları vardır ve ısınma sırasında elde etmiş olduğunuz bilgiler oyun sırasında rakibin vuruşlarını sezinlemeniz açısından size yardımcı olacaktır.
İlgili Yazı: Tenis Sporu İçin En İyi Isınma Yöntemi Sizce Nedir?
  • Toplara nasıl karşılık verildiğinin farkına varın. Toplara çok kısa vurdunuz? Rakibinizi kortun dışına itmek için yeterince açılı vuruşlar yaptınız mı? Rakiplerinizin sizin bunlar gibi vuruşlarınıza nasıl karşılık verdiklerini bildiğinizde bir sonraki vuruşlarını vereye yapacaklarını tahmin etmek çok daha kolaylaşacaktır.
  • Topu hangi tarafa vurdunuz? Özellikle servis karşıladığınız sırada topu rakibin hangi tarafına vurduğunuz çok önemlidir. Eğer backhand tarafına vurduysanız, daha yumuşak bir vuruşla karşılaşmaya hazır olun ancak forehand tarafına vurduysanız tam tersi daha sert bir vuruşu bekleyebilirsiniz.
  • Rakibin raketine bakın. Raketin açısı topun geliş yönünü tahmin etmenize yardımcı olacaktır.

Her sayıda ne kadar farkında olursanız, o kadar çok rakibin vuruşunu doğru tahmin edebilirsiniz. 


Isınma sırasında rakibin tenis vuruşları hakkında küçük zihinsel notlar almaya odaklanın böylece maç esnasında rakibin ne gibi vuruşlar yapacağını tahmin etmeniz kolaylaşır ve tenis sporunda nasıl etkili defans yapılır başlıklı makalemin devamı ve bir sonraki bölümünde ele alacağım hız veya çabukluğa yeterince sahip olmasanız bile, zamanla sezgi gücünüz artarak daha iyi defans yapma yeteneğiniz gelişecektir.

Yazının 2. Bölümü: Ayak Hareketleri Ve Hız 'ı Okumak İçin Burayı Tıklayın


Halil Öztürk yazar tenissanati.com

www.tenissanati.com

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.










Real Time Web Analytics