Tenis Sanatı - Tenis Servisi Ve Doğru Top Atışı İçin 3 Tavsiye



Tenis sporunda etkili bir tenis servisi atabilmek için çok önemli fakat üzerinde pek durulmayan bir konudur, topu yukarı ve  istikrarlı olarak aynı noktaya atabilmeye çalışmak.

Bir çok oyuncu servisi atarken hızlı vurmaya odaklanır. Ancak, topu yanlış yere atmalarından dolayı çok fazla çift hata yaparlar.


Topu yukarı atmak tamamen otomatik yani rahat bir biçimde üzerinde düşünülmeden yapılana dek ısrarla çalışılmalıdır.

İstenilen rahatlığı ve istikrarı elde etmek için yapılması gerekenleri 3 başlık altında açıklamaya çalışacağım.

Tenis Servis Önerisi - TOPU ATIŞ YÜKSEKLİĞİ


Topu çok fazla yukarı yada aşağıya atmayınız. Aşırı yukarı atmak zamanlamayı ayarlayamamanıza sebep olabilir.

Çok fazla aşağıya atmak ise, raketi savurmanıza zaman bırakmayacağından ya dengesiz yada güçsüz tenis servisi kullanmanıza yol açar.

Topu yukarı atacağınız nokta öyle bir yer olmalıdır ki, ne uzanamayacağınız kadar yukarıda ne de çok fazla aşağıda olmamalıdır.


İdeal vuruş noktası herkese göre değişim gösterir. Bu nokta boy uzunluğunuz ve ne kadar sıçramak istemenizle yakından ilişkilidir. Topu vuracağınız pik noktasını bulmak ve istikrarlı olarak topu o noktaya atmak için sıkılmadan alıştırma yapmaktır.

Tenis Servis Önerisi - GÖZ TEMASI


Topu yukarı atarken, topa vuruş anında ve hatta vurduktan belli bir süre toptan gözlerinizi ayırmamaya özen gösterin. Gözlerinizi çok erken toptan ayırarak korta doğru başınızı çevirmeniz,  başınızın çok erken aşağı düşmesine ve böylece servisinizin dışarı yada filede kalmasına sebep olacaktır.


Özellikle ikinci tenis servisinizi kullanırken daha gergin olursunuz bu anlarda topu gözünüzden kaçırmanız daha büyük bir ihtimal olduğundan gözünüzü toptan ayırmamaya daha da dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Tenis Servis Önerisi - GİZLEME


Farklı servis türlerini kullanmak için topu farklı yerlere atmak önerilebilir. Ama çeşitli servislerin doğasını yada diğer bir değişle pratiğini kaptığınızda topu farklı yerlere atmadan da farklı servis atışlarını yapabileceğinizi zamanla görürsünüz.

Topu aynı yere atarak farklı servis vuruşları yapmayı başarırsanız, rakibinizin ne tür servis atacağınızı tahmin etmesini önleyerek, servislerinizin daha da etkili olmasını sağlayabilirsiniz.

Tenis servis kullanacağınız yön için de aynı teori geçerlidir. Eğer daha servis atışınızı yapmadan rakibinize servisi ne yöne kullanacağınızı vücut hareketleriniz ile belli ederseniz, rakibinizin işini kolaylaştırmış olursunuz.

Tenis servis alıştırması yaparken bu üç öneriyi göz önünde bulundurun ve çalışmalarınız da bunlara da dikkat etmeye çalışın. Göreceksiniz ki çok kısa sürede daha etkili servislere sahip olmuş olacaksınız.

Tenis kortunda bol şanslar dilerim,

Halil Öztürk
Not: 60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.





Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Bir Tenisçi Olduğunuzu Gösteren 12 İşaret


Eğer tenis oynuyorsanız, demek istediğim şu ki, gerçekten tenis oynuyorsanız, öyleyse sayacaklarımdan en azından bir kaçı sizin içinde geçerlidir. Aşağıda yazdıklarımın kaçına kafa sallayarak kabul ettiniz ve bunlar dışında aklınıza gelen hangi işaretler olduğunu yorum bölümüne yazar mısınız?

1. Güneş Yanık İzleri

Yılın 365 günü kapalı kortta oynamıyorsanız, vücudunuzda t-shirt yada şorttan dolayı yanmayan bölgelerin olması çok normaldir. Benim için özellikle de tenis çorabının izi oldukça manidardır. J




2. Bir Kol Diğerinden Büyük

 Tek el yada çift el tenis backhand fark etmez. Bir kol Arnold Schwartzenager’inkine ve diğeri de Tom Hanks’inkine benzeyebilir.

3. Çok Fazla Tenis Kıyafetleri ve Ayakkabıları

Dolabınıza bir göz atın. 2 çift kotunuz olmasına karşın, 12 adet tenis şortu mu? Yada aşağıdaki resim bir yerden tanıdık geldi mi?



4. Kablolu Tv’e Sırf Tenis İzlemek İçin Para Ödüyorsanız

5. Sırf Çantanızın Bir Bölümü Tenis Raketi İçin Ayrılmışsa

6. Tenis Topları Evin Her Yerinden Çıkıyorsa

7. Elinizde Nasırlar Veya Su Toplamaları Oluşmuşsa

8. Yeni Açılan Bir Tenis Topu Kutusunun Sesini Ve Tenis Toplarının Kokusu Hoşunuza Gidiyorsa

9. Raketle Yada Raketsiz Tenis Vuruşları Üzerine Alıştırma Yapıyorsanız

10. Biri Size Gerginlik Dediğinde Raketin Tel Gerginliği Aklınıza Geliyorsa

11. e-Posta Adresiniz Yada Kullanıcı İsimleriniz Arasında Tenis Terimleri Yer Alıyorsa

Örnek: 10s4ever72@hotmail.com yada 4hand@gmail.com

12. Tenis Sanatı e-Kitabını Okuduysanız

Tenis aşkıyla yazılmış en güncel tenis bilgilerini içeren Türkiye’nin ilk tenis e-Kitabı Tenis Sanatı

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak için aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.







Kaynak : blog.tenniswarehouse.com

Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Daha Esnek Kaslara Sahip Olmak İçin Sadece 3 Dakika

Tenis sporu, çabuk yön değiştirme ve patlayıcı sprintleri ve anında duruşları içeren ve kaslara, tendonlara ve eklemlere oldukça fazla yük yüklenmesine sebep olan bir spor dalıdır.

Oyuna tek taraflı yaklaşmak – yani daha çok kullandığınız tarafınız işin çoğunu yüklenerek, vücudunuzun hem biçim hem de kas olarak tek taraflı gelişmesine yol açar.

Uzun zaman sonunda, vücudunuzun bir tarafı daha kuvvetlenir, büyür ve hatta kasılır. Spor salonunda yaptığınız hiçbir çalışma vücudunuzun tamamen orantılı olmasını sağlamaz. Fakat, aradaki farklılığı azalmak için egzersizler yapmak iyi bir fikirdir.

Üst vücudunuzdaki değişimin yanı sıra  kalçalarınızda da aynı durum geçerlidir.

Tenis backhand vuruşu yerine forehand vurmayı seçtiğinizde, forehandleri çoğunlukla açık duruş pozisyonda vuruşlar yaparsınız, bir çok backhand vuruşunu da kapalı duruş pozisyonunda, bu nedenden dolayı daha çok kullandığınız taraftaki kalça kaslarınız çok daha fazla çalışır.
Bir kere kalça kaslarınızda ufak da olsa bir dengesizlik, uzun zaman sonunda koşu ve hatta yürüyüş biçiminizde değişikliklere neden olabilir ve diz, bilek, ayak yada alt sırt bölgesinde rahatsızlıklarla karşılaşabilirsiniz.



Fitness antrenmanlarında kalçalarınıza çok fazla önem vermelisiniz.

Her egzersiz sonrası aşağıda vereceğim bu çalışma kalça kaslarınızı rahatlatıp, sakatlıkları önlemenize yardımcı olacaktır.



Görüşmek dileğiyle,

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak için aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.







Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Raketi Daha Hızlı Savurmak İçin 7 Öneri

Novak Djokovic Backhand
Bir çok insan toplara çok sert vurmaya çalışırken, elleriyle raketi çok sıkarak kol kaslarının kasılmasına ve böylece  raket kafa hızının  düşmesine sebep olur. Rahatlamak ve topa vuruş yaptıktan sonra raketi savurmaya devam etmek raket kafasının hızlanmasına ve daha fazla winner tenis vuruşları yapmanıza yardımcı olur.

Peki bunu nasıl yapacaksınız? Aşağıdaki 7 öneri ile daha güçlü tenis vuruşları elde etmenizi sağlayacaktır.

1. Raketi oldukça sıkı tutarak vuruşlar yapmayı deneyin, gerçekten vuruşlarınız istediğiniz gibi mi gidiyor? Ön kol ve bileğinizde her hangi bir gerginlik hissediyor musunuz yada ağrı oluşuyor mu? Vurduktan sonra savuruşunuzu sakin ve yumuşak bir biçimde omzunuzun üzerinde bitirebiliyor musunuz? Yada topa vurduktan sonra kolunuz olduğu yerde kalıyor mu?

Birkaç topa da daha gevşek bir şekilde raketi tutarak, vuruş yapın. Ardından serçe parmağınız raketi sapından dışarıda olacak şekilde daha da gevşek bir tutuş şekliyle vuruşlar yapmayı deneyin. Böylece hangi tutuşun daha güçlü vuruşlar yapmanızı kolaylaştırdığını anlamış olacaksınız.

2. Fileye arkanızı dönün, partnerinizin arkanızdan yavaşça önünüze doğru toplar atmasını isteyin ve tellere doğru tenis vuruşlarını yapın. Savuruşunuzu diğer omzunuz üzerinde bitirin ve her bitirişinizde raketle birkaç kez sırtınıza yavaşça dokunun. Bunu yapmak sizin ilk amacınız olsun. Eğer çift el backhand kullanıyorsanız ve sağ elinizle vuruşlar yapıyorsanız, raketi sol elinize alın ve toplara öyle vurmayı deneyin ve savuruşunuzu sağ omzunuzun üzerinde bitirerek, birkaç kez sırtınıza raketle dokunun.
3. Şimdi fileye dönebilirsiniz. Aynı şekilde birkaç vuruş yapın ve belli bir süre ardından toplara vurduktan sonra savuruşunuzu sırtınıza birkaç kez dokunmadan doğal bir şekilde tamamlayın.

4. Ayaklarınızı hareket ettirmeden önce ilk yapacağınız hareket üzerine alıştırma yapın. Yan dönerken, raketin dibi topu gösterecek şekilde  raketi geriye çekin, topa doğru koşun, ardından yavaşlayarak, swing hareketine başlayın. 10 top’tan sonra daha uzun swingler üzerinde aynı alıştırmayı yapmaya başlayın.

Vuruş esnasında diğer kolunuzun dirseği rakibinizi işaret edecek şekilde kendinizi topa doğru çekmeyi ihmal etmeyin. Böylece core bölgenizi de kullanarak daha fazla kuvvet elde etmiş olursunuz.




5. Yana doğru dönerken diğer elinizin raketin üzerinde olmasına özen gösterin. Tenis forehand yada backhand savuruşuna başlarken, gerideki kalçanızı öne doğru hareket ettirmeyi unutmayın. Bu kalça hareketiyle birlikte kolunuzu ve omuzlarınızı sonradan çekmek yerine öne doğru itmeye çalışın.

6. Servis çizgisinden ralli yapın yani mini tenis oynayın tam swing yapmayı ihmal etmeyin, orta derece sertlikte tenis vuruşları yapın ve topu karşı servis çizgisinin içinde tutun. Ralli esnasında topu oyunda tutmakta zorlanıyorsanız, daha erken topla kontak noktasını yakalamaya çalışın. Eğer çok fazla topu kesme veya topu oyunda tutmak için blok yapma dürtüsüne kapılıyorsanız, buna karşı koymaya çalışın ve “Tam Swing” yapın.
7. Baseline’da yerinizi alın ve arkanızı fileye dönün ve yeni öğrendiğiniz tenis tekniklerini tellere vuruşlar yaparak tekrar edin daha sonra aynı teknikleri yüzünüzü korta dönerek, tekrar edin, tutuşunuzu gevşetmeyi unutmayın.

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk yazar tenissanati.com

www.tenissanati.com

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.










Tenis Sanatı - Güçlü Tenis Vuruşları İçin 1 Numaralı Egzersiz

Günümüzde çoğumuz vücut duruşumuza özen göstermiyoruz. Araç kullanırken, tv izlerken yada masa başı bir iş yaparken, omuzlarınız, kollarınız ve başımız öne doğru eğik ve sırtımızın alt ve üst bölgesi dışa doğru kambur bir duruş pozisyonuna sahip, değil mi?



İşte bu öne doğru duruş pozisyonu zamanla baş ağrısı yanı sıra boyun tutulmalarına ve omuz tutulmasına neden olmaktadır. Omuzlarınız sürekli ileri dönük, göğüs kasları kısalır ve üst sırt kasları güçsüzleşir.


Tenis oynarken ve alıştırmalar sırasında binlerce tenis forehand, tenis backhand, tenis vole ve tenis servisleri atarken, kol kuvveti kaynağını omuzdan almaktadır.

Omuzlarınızın pozisyonu gerektiğinden daha fazla öne doğru olmasından dolayı, topa her vurduğunuzda omuz ekleminde stres ile karşılaşabilirsiniz. Uzun zaman sonunda, aşırı kullanımdan doğan sakatlıklarla ve rahatsız edici ağrılarla karşılaşabilirsiniz. Hemen şimdi bu aksaklıklarla ilgilenmeniz, acılardan kurtulmanıza ve tenis kariyerinizi oldukça uzatmanızı sağlar.

Baş dik omuzlar kalça genişliğinde açık ve sırt hafif eğimli bu duruş pozisyonu en ideal olanıdır. Peki bu pozisyonda durabilmemize yardımcı olabilecek bir egzersiz var mıdır?

Evet. Bu egzersizin adı: “Kedi ve Köpek Egzersizi”’dir. Aşağıdaki video’da egzersizi yaparken, dikkat etmeniz gereken nokta baş aşağı inerken burundan ve derin nefes almak ve başı yukarı kaldırırken nefesinizi ağızdan yavaş ve sakince vermektir.


Görüşmek üzere,

Halil Öztürk

Ücretsiz e-Posta Abonem Ol Ve 29TL Değerinde "Online Eğitim Serisi" Ve Özel İpuçları Ücretsiz e-Postana Gelsin

Tenis Sanatı - İkinci Tenis Servisinizi Geliştirmenin 3 Yolu



İkinci tenis servisiniz oyununuzun dostu mu düşmanı mı? Cılız bir ikinci bir servise sahip olmak büyük bir dezavantajdır.

İlk servisinizi içeri atma oranınızı da etkilemesinin yanı sıra zayıf ikinci bir servise rakibinizin atak yaparak kolay sayı kazanması çok can sıkıcı bir durumdur.

İkinci servisinizi kullanırken, sayıyı hemen kazanacağınızı düşünmek yerine oyunu başlatma vuruşu olarak düşünmeyi deneyin.

İyi bir ikinci tenis servisine sahip olmanız, rakibin üzerinde derhal baskı kurarak, rakibin atak yapmasını zorlaştırır.

Gerçekten etkili bir ikinci servisi geliştirmenin 3 yolu vardır.  Falso, atılan yer ve hız. Bu 3’ünden 2’sine sahip olmanız iyi bir ikinci servis için yeterli olacaktır.

Falso:

4 tip falso vardır. Düz yada arka, kesme, topspin ve kick servis. Çeşitli servislere sahip olmak rakibinizi tedirgin ederek, hangi servisi atacağınızı tahmin etmesine neden olur.

Kesme olarak adlandırılan servis türünü kullanırken oldukça dikkatli olmanız gerekir, iyi bir kesme servis rakibi kort dışına çıkartarak size açık alan bırakır ve kolayca sayıyı almanızı sağlar.

Benim tavsiyem daha fazla topspin ve kick servis kullanmanız yönünde, çünkü iyi bir topspin servis rakibinizin üzerine giderek bocalamasına neden olur.

Kick servisler ise, daha yükseğe ve yön değiştiren servislerdir. Rakip top yukarı sektiği için kick servisi geride karşılamak zorunda kalacağından bir sonraki vuruşa hazırlanmanız için oldukça fazla zamanınız olacak ve rakibin winner yapmasını zorlaştıracaktır.

Servisi Attığınız Yer:

Bir çok oyuncu ikinci servisi kullanırken sadece servisi içeri atmayı düşünür ve tam da rakibin istediği gibi ortaya yumuşak bir vuruşla servisi kullanır. İkinci servise yön vererek, servis kutusunun istediğiniz yerine atmak büyük avantaj sağlar. Eğer bunu başara biliyorsanız servisi rakibin daha zayıf tarafına atabilirsiniz. Eğer bir de falsolu bir vuruşla ikinci servisinizi istediğiniz yere atabilirseniz, rakibinizi oldukça baskı atına alabilirsiniz.

Rakibin zayıf yönünü bulmak için servisi farklı yerlere kullanmaya çalışın.

Eğer rakibiniz hareket etmekte ağır kalıyorsa, dışa doğru falsolu bir atış yapmak çok işe yarar. Bir kova top alın ve ikinci servisiniz üzerinde alıştırma yapmaya başlayın. Rakibin güçlü forehand’i yerine bakchand’ine etkili servisler kullanmaya başladığınızda kendinize çok teşekkür edeceksiniz.



Hız:

Hız konusunu sona bıraktım. Çünkü, hız belki de bu üç yoldan en az önemli olanıdır. Hız işe tabiî ki çok yarar şüphesiz ki, ancak Pete Sampras yada Andy Roddick değilseniz, çoğu oyuncu hızlı bir ikinci servise sahip değildir.

İkinci servisinizi hızlandırmanız rakibin acele ederek kolay sayılar kazanmanıza yardımcı olur. Diğer yandan ikinci servise çok fazla yüklenmek size sorun çıkarabilir onun içinde hızlı atmayı düşünmek yerine, daha fazla falsolu ve istediğiniz yere servislerinizi kullanmaya özen gösterirseniz hız da bunları takip ederek zamanla kendiliğinden oluşacaktır. İkinci servisinize güvendikçe, raketi daha süratli savurmayı deneyin.

İlgili Yazı: Tenis Servisi Sırasında Yapılan 3 Genel Hata

Bundan birkaç sene önce tanıştığım çok eski bir profesyonel oyuncu bana “İkinci servisinde, ilkinde olduğu gibi raketi aynı süratle ve güçle savur. Sadece tamamen falso vermeyi dene!” diye tavsiyede bulunmuştu. Bu tavsiyeye uydum, en azından %90’ına.  İkinci servislerimde birinci servisimde harcadığım gücün %90’ını harcıyorum ama tamamen falsolu vurmaya çalışıyorum. Topspin ve kick servisler oldukça güvenli vuruşlardır. Topspin yada diğer değişle falso elde etmeye başladıktan sonra topu istediğiniz yere atmaya çalışın. Ardından da atışınıza hız ekleyin.

Güvenilir bir ikinci servis geliştirmek oyununuzu derinlemesine geliştirecektir. İyi bir ikinci servis rakibinizin zayıf tarafıyla vuruş yapmasına yol açacak yada kortu açarak kolayca sayı almanızı sağlayacaktır. İkinci servisiniz üzerine maç dışında üzerinizde baskı olmadan çalışın. Kendinize çeşitli hedefler yada amaçlar belirleyin. İkinci servisiniz üzerinde çalışmak tenis kortunda işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk



Ücretsiz e-Posta Abonem Ol Ve 29TL Değerinde "Online Eğitim Serisi" Ve Özel İpuçları Ücretsiz e-Postana Gelsin

Tenis Sanatı - Zayıf İkinci Tenis Servisi Etkili Karşılama Yolları

İkinci tenis servisi zayıf olan bir rakibe karşı oynamak servis karşılayan oyuncu için büyük bir avantajdır.

Zayıf ikinci tenis servis kısa düşen tenis vuruşlarına benzer özelliktedir. Servis karşılama sırasında, agresif olmak ve sayının kontrolünü ele geçirmek, liderliğinizi koruma ve maçı kazanma şansınızı oldukça arttırır.


Zayıf bir ikinci servise atak yapmanın bir çok avantajı vardır.

“Atak” yalnız çok sert bir vuruş yapmak ve sayıyı hemen bitirmek anlamına gelmemektedir. Rakibin zayıf tarafına agresif topspinli bir vuruşla yada alçak slice vuruşlarla rakibinizi oldukça zor durumda bırakabilirsiniz.

Önemli nokta şu ki; vuruşunuzu yapmaya hazırlanmanız ve vuruş yapmak için oldukça fazla zamanınızın olduğudur, öyleyse avantajı ele geçirin! Zayıf taraflarına vuruş yapın, köşeleri hedefleyin yada yaklaşma vuruşu yapıp, file önüne gelerek sayıyı bitirin.

Ayrıca, zihinsel olarak, büyük bir avantaj da söz konusudur. Rakibiniz ikinci servisine atak yapacağınızı bildiğinden, bu durum ilk servislerini içeri atması için rakibinizi daha da baskı altına almanızı sağlar.


Aynı zamanda, rakibiniz ikinci servislerini daha sert atma çabası içine girerek, çift hata yapmasını kolaylaştırır, özellikle de önemli sayılarda… Rakibinizi servis atarken daha tedirgin bir duruma sokarak, güveninizi arttırır ve rakibinizin servislerinizi kırma olasılığınızı yükseltir.

Aşağıda konuyla ilgili birkaç stratejiyi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Kes Ve Yüklen

Rakibinizin tenis servisini yükselirken yakalayarak, keserek geri çevirmek topu alçaktan göndermenizi ve fileye yaklaşarak gelecek topu voleyle karşılamanızı ve böylece kolay sayı almanızı sağlar. Bu taktik çok hoşuma gider çünkü top alçaktan giderek rakip üzerinde anında baskı kurmanıza yardımcı olur.

Anında Atak

Sert bir yaklaşma vuruşu yaptıktan sonra fileye gelin. Bir önceki vuruşla benzerlik gösterse de rakibin bu vuruşu karşılayarak, geri çevirmesi çok daha zordur. Topspinli yada flat (düz) bir vuruş yaparak, rakibin üzerinde oldukça fazla baskı kurmuş olursunuz.


Daha Zayıf Tarafa Vuruş Yapın

Rakibin zayıf yönünü iyi belirleyin ve bir sonraki açığını kollayıp, topu rakipten uzağa vurmaya çalışın.



Açıları Kullanın

Açılı kısa toplar atmaya çalışın. Kısa açılı toplar atarak rakibinizi kortun dışına çeker ve daha sonrasında açık alana kolay bir vuruşla sayıyı alabilirsiniz.


Rakibi Kortun Etrafında Koşturun

Yüksek topspinli bir vuruşla rakibi bir köşeye gönderdikten sonra öne geriye oynayarak rakibin koşmasını sağlayın. Çok fazla topspinli bir top atmak rakibini baseline’ın gerisine iterek, ve böylece kortu açarak, Agassi’nin sıklıkla yaptığı gibi çoğu sayıları kazanabilirsiniz.

Winner Yapın

Venüs yada Serena gibi oynayıp, winnerları sıralayın ve devam edin. Belki de en az tutarlı olan seçim olsa da en eğlenceli vuruş budur. Eğer rakibin gerçekten çok kötü bir ikinci tenis servisi varsa, sürekli olarak çizgilere doğru vuruşlar yaparak winner elde etmeye çalışabilir ve maçlarınızı böylece daha kısa tutabilirsiniz.

Rahatsız Edici Bir Pozisyona Rakibinizi Sokun

Eğer iyi bir drop shot vuruşuna sahipseniz ve rakip file önünde oynamayı sevmiyorsa, drop shot vurmaya çalışın.

Zayıf ikinci servislere atak yapmaz ve rakibi baskı altına almaya çalışmazsanız, harika bir fırsatı tepmiş olursunuz. Unutmayın! Etkili olmak için her zaman winnerlar yapmanıza gerek yok.  Rakibi kortun etrafında koşturun, daha zayıf taraflarına top atmayı yada yukarıda saydığım vuruş seçeneklerini deneyin.

Her şekilde, rakibin zayıf ikinci servisine atak yaparak maçlarınızı daha da kolay hale getirebilirsiniz.

Eğer, ikinci servisiniz zayıfsa, korkmayın. Bundan sonraki makalemi bekleyin!

Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk

Not: 60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.





Tenis Sanatı - Gelecek Tenis Maçınızı Kazanmanızı Sağlayacak 11 Öneri

Düzenli olarak maçlarını kazanan oyuncular, tenis kortuna öldürücü bir tenis forehand yada tenis servis’inden daha fazlasını getirmektedirler.


Kazanmak, rakibinizin hareketleri gözlemleyip, gördüklerinizi uygulamayı içeren bir sanattır. Aynı zamanda, kazanmak, zihinsel sağlamlığı ve kendi zayıflıklarınızı maskelemenizi gerektirmektedir.

Şimdi vereceğim 11 ipucu sizin daha mücadeleci oynamanıza katkı sağlayarak, hemen daha fazla maç kazanmanıza yardımcı olacaktır.

RAKİBİNİZİN OYUN STİLİNE DİKKAT EDİN

Üst düzey bir oyuncu kaybeden bir oyun tarzına çok fazla bağlı kalmaz. Sıklıkla daha önce hazırladıkları B planını işleme koyarlar. A planlarıyla ilk seti belki kaybedebilirler. Fakat, B hatta C planıyla maçı kazanacaktırlar.

İŞE YARAYAN NE İSE ONU DEĞİŞTİRMEYİN

Zayıflıklara saldırmaktan vazgeçmeyin ta ki rakibiniz bunu fark edip, size zor sayılar kaptırmaya başlayana kadar.

RAKİBİNİZİN HAREKETLERİNİ GÖZLEMLEYİN

Rakibin hareketlerine dikkat edin. Bazı rakipler baseline oyunundan hoşlanır fakat öne yada arkaya hareket etmeyi hiç sevmezler.

OYUNUN GİDİŞATINA ODAKLANIN

Belirli bir servis atışı rakip üzerinde işe yarıyorsa, oyunlarınızda o servis atışında kullanmış olduğunuz benzer vuruş da işe yarayabilir. Eğer rakibiniz çoğunlukla belirli bir vuruşa bağlı kalıyorsa, önemli sayılarda bu vuruşu yapacağını göz önünde bulundurarak ona göre tedbir almayı deneyin.

NEGATİF DUYGUSAL İPUÇLARINA ODAKLANIN

İletişimin tamamının sadece sözel olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Sayılar arasında rakibinizin yüz ifadesine ve vücut diline de dikkat edin. Negatif reaksiyona her ne sebep olduysa, bunu sıkça yapmak için planınızı oluşturun.




TOPUN NEREYE DÜŞTÜĞÜNE ODAKLANIN

Rakip oyuncunun topunun nereye düştüğüne dikkat etmenizin yarı sıra kendi vrumuş olduğunuz topların da tenis kortunun neresine düştüğüne odaklanın.

Kort bölgesi yani topun düştüğü yer, vuruş seçimini belirlemeniz için önemli bir etkendir. Örneğin, kısa ve servis alanına vurmuş olduğunuz zayıf bir vuruş yaptığınızda bu vuruşun atakla karşılanacağını unutmayın ve buna göre daha önceden defansif olarak yerinizi almaya çalışın.

RAKİBİNİZİN DURDUĞU YERE DİKKAT EDİN

Rakibinizin kort pozisyonuna ve vuruş noktasına dikkat edin.

Mesela, geriye çekilen ve topları baş seviyesinde baseline’ın gerisinde karşılayan bir oyuncu defansif pozisyonda demektir ki, böyle bir durumda birkaç adım baseline içine girip vuruş yapmanız en iyi seçenektir.

BİR BEYZBOL ATICISI GİBİ DÜŞÜNÜN

Evet, bir topa vuruyorsunuz ve vuruşunuz sert ve file üzerinden ama topu sürekli rakibe vuruyorsunuz.  Maç bittiğinde yapacak bir şey olmadığını ve rakibin çok iyi olduğunu söyleyip öylece korttan ayrılacaksınız.Ancak, rakibin iyi oynamasına sebep olan sizdiniz.
OYUNUN HIZINA DİKKATİNİZİ VERİN

Oyunun hızı topun hızının yanında rakibin kort değişimi sırasında aceleci tavrını da içermektedir. Eğer rakip agresif, hızlı tempolu bir oyun tarzını tercih ediyorsa, oyunu yavaşlatın.

Maçın temposunu kontrol altına almak, ritim bozma anlamına gelmektedir.  Ve yüksek performans tenisin bir parçasıdır.




KORT DEĞİŞİMİNİ AKILLICA KULLANIN

90 saniyelik dinlenme süresini bir sonraki iki oyunu nasıl kuracağınızı düşünerek geçirmeye çalışın. Sakın diğer kortta neler olduğuyla ilgilenerek yada seyircileri dinleyerek boşa harcamayın.

SAKİN KALIN

Dikkat ettiyseniz? İşler kötü gittiğinde bile profesyonel ve gerçekten iyi oyuncular yüz ifadelerini ve vücut dillerini kontrol altında tutmayı başarmaktadırlar.

Teniste sakinliğini kaybeden oyuncular, sıklıkla çok yakın geçen maçları kaybederler. Kazanma sanatı, baskı altında stresi yönetme kabiliyetini elde etmekle mümkündür ve bu da doğru antrenmanla mümkündür.


Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk


Ücretsiz e-Posta Abonem Ol Ve 29TL Değerinde "Online Eğitim Serisi" Ve Özel İpuçları Ücretsiz e-Postana Gelsin


Tenis Sanatı - Tenis Vuruşları: 7 İpucuyla Smaçlarınızı Hiç Kaçırmayacaksınız


Smaç yada baş üstünden yapılan vuruş diğer tenis vuruşları kadar sık kullanılmasa da önemli bir vuruştur.


Smaç aynı zamanda basit bir vuruştur. Ancak, hala bir çok tenis oyuncusu bu vuruşta zorlanmaktadır.

Okuyacağınız 7 ipucu ile smaç vuruşunuzu geliştirmenize yardımcı olacaktır.

1. GÖZLERİNİZİ TOPTAN AYIRMAYIN

Kaçıracağım düşüncesi aklınıza gelir gelmez, temas noktasından önce gözlerinizi toptan ayırma eğilimi çok fazla görülmektedir. Gözlerinizi toptan ayırır ayırmaz, başınızın yön değiştirir, ve başınız yön değiştirince de raketin yüzünün yönü de değişecektir. Gözünüzü toptan ayırmamaya özen gösterin.

2. BOŞTA KALAN ELİNİZİ KULLANIN

Topun lob olduğunu görür görmez, boşta kalan elinizi vuruşu yapana kadar topu işaret edecek şekilde yukarı kaldırın. Bunu yapmanız gözlerinizi toptan ayırmamanıza yardımcı olur.

3. TOPLARI ERKEN ALIN

Topun altına hemen girdiğinizden emin olun. Topun lob atıldığını görür görmez hareket etmeye başlayın.

4.  RAKETİ HIZLA YUKARI ÇEKİN

Raketi, ne kadar çabuk savurmak için yukarı kaldırırsanız, vuruşu yapabilmeniz için o kadar fazla zamanınız olur. Eğer bu hareketi çok geç yaparsanız o zaman da acele ederek düzgün bir şekilde topa vuramayabilirsiniz.

5.  TOPA BÜTÜN GÜCÜNÜZLE VURMAYA ÇALIŞMAYIN

Çok alçaktan gelen toplara bütün gücünüzle ve smaç vurmayın. Bazı toplar öyle bir yükseklikte gelir ki, bu tür atışlara smaç vurmak hata yapma olasılığını arttırır. Bundan dolayı bu tür toplara drive vole yada diğer adıyla yüksek vole vurmaya çalışın. Tabi ki hangi topun nasıl geldiğine siz karar vermelisiniz.


6. RAKETİ SAVURMAYIN

Raketi olanca gücünüzle topa vurmak için savurmayın. Profesyonel tenisçiler gibi topu tenis kortunun arkasındaki tribünlere göndermek zorunda değilsiniz.

Vuruşun hızını azaltın ve içeri vurmaya odaklanın. Mümkün olduğunca çok güçle vurduğunuzda topu içeri atma olasılığınız %50 ile %60 civarındadır. Fakat, topu sadece  içeri vurmayı düşünerek, uygun  bir yere vurmanız (ben çoğunlukla yaklaşık %80’lik bir oranda topu içeri vuruyorum.) daha fazla sayı kazanmanızı sağlayacaktır.

7.  TOPU OYUNDA TUTUN

Baktınız top arkanıza düşecek o zaman topu oyunda tutmaya odaklanın.Topa arkanıza doğru düşerken vurduğunuz taktirde, hele ki bir de hızla vurmaya kalkarsanız top daha ileri doğru gideceğinden sayıyı kaybetme olasılığınız oldukça yüksek olacaktır. Toplara serviste olduğu gibi birkaç adım önünüzde vurmaya çalışın.

Bu vermiş olduğum ipuçlarını takip ederek daha başarılı smaçlar yapabilirsiniz. Smaç vuruşu çok basit bir vuruştur eğe ki siz sayıyı tamamen kontrolünüz altında tutarsanız.

Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk



Ücretsiz e-Posta Abonem Ol 60 Günlük "Online Eğitim Serisi" Ve Özel İpuçları Ücretsiz e-Postana Gelsin


Real Time Web Analytics