Tenis Sanatı - 6 Tenis Taktik Ve İpucu İle Oyununuzu Geliştirin

Yeni ve oyun tarzını hiç bilmediğiniz bir tenisçiye karşı oynamak her zaman güçtür. Size, bir fırsatını bulup rakibinizi izlemeye çalışmanızı tavsiye ederim. Ama dikkat edin aşağıdaki anlattığım kısa hikayedeki gibi bir olayla da karşılaşabilirsiniz…




Dünyanın eski 1 numaralarından Andre Agassi’nin koçunun başından geçen bir olaydan alıntıdır.

“Bir tenis turnuvasında her zaman çalışma arkadaşlarımla Andre’nin karşılaşacağı rakibi hakkında görüş alış verişinde bulunurduk. Özellikle daha önce  karşılaşmadığı yada pek fikrimiz olmayan rakiplerinin tenis maçlarını veya tenis antrenmanlarını izlemeye giderdim.

Bir keresinde yine böyle bir maçtan önce Andre’nin rakibini izlemek için maçına gittim ve hakkında bir çok not aldım. Artık oyuncunun eksi ve artılarını az da olsa öğrenmiştim.

Maç günü geldi Andre her şeyiyle maça hazırdı. Isınmaya başladıklarında bir baktım karşılaştığı tenisçi sol elini kullanıyor ama izlediğim oyuncu sağ elini kullanıyordu yani yanlış oyuncuyu izlediğimi fark ettim.

Andre’nin bana öyle bir bakışı vardı ki o anı hayatım boyunca unutamam.”
Oyununuza mutlaka şu sayacağım 6 tenis taktik ve ipuçlarını eklemenizi tavsiye ederim. Karşılaşacağınız oyuncuyu izleme fırsatı bulamasanız bile oyununuza çeşitlilik katmak adına çok işinize yarayacaktır.

  • Defansif nitelikli yani yumuşak toplara yada yüksek toplara daha fazla atak yapın.
  • Servisleriniz arasında mutlaka Kick Servis olsun.
  • Drop shotlarınızı kullanmayı unutmayın.
  • Her zaman olabildiğiniz kadar fit olmaya özen gösterin.
  • İkinci servislere atak yapmayı öğrenin.
  • Slice servislerinizi geliştirin.





Birkaç yıl önce Rafael Nadal Amerika Açık Tenis Turnuvasında şampiyon olduktan sonra turnuvayı neden kendisinin kazandığı hakkındaki soruya şöyle bir yanıt vermiş:

Her geçen gün daha da iyi olmaya çalışıyorum. Durmadan bir şeyler okuyor ve deniyorum. Asla şu anki durumumdan tatmin olmuyorum.

Bu makalede okuduklarınızın tümünü ve Nadal’ın zihin yapısını kendi oyununuza ve günlük yaşamınıza siz de uygulayabilirsiniz.

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk
-         www.tenissanati.com

online egitim serisi tenissanati






Tenis Sanatı - Tenis Teknikleri: Mükemmel Drop Shot Sırları

Drop shot rakibin moralini bozmanın ve oyunun gidişini değiştirmenin en iyi yoludur beklide.  Basit bir vuruşla rakibi öne doğru koşmaya zorlar, file önünde zayıf yönlerini kullanarak yada yavaşlıklarını sayıyı alabilirsiniz.




Maalesef etkili tenis vuruşlarından bir olan drop shot, oyuncular tarafından güçleri tükendiğinde veya ralliler uzayıp da kuvvetleri kalmayınca baş vurulan bir vuruştur.

Böyle durumlarda yapılan drop shot vuruşları genellikle rakibe avantaj sağlar.

Drop shot vurmak için oyuncunun pozisyonu duruma uygun olmalıdır. Mesela tenis kortunun baseline çizgisinin çok gerisinden yapılmamalıdır.

Baseline’ın çok gerisinden böyle bir vuruş yaptığınızda top çok fazla mesafe kat ederek, fileyi geçeceğinden rakibin vuruşa yetişme olasılığını arttıracaktır.

Drop shot yapmak için en iyi pozisyon baseline’ın içine girmektir.

Drop shot’ın en iyi tarafı rakibi şaşırtmaktır. Eğer ki olmadık bir pozisyonda bu vuruşu yaparsanız, rakibinize sayıyı bitirmesi için davetiye çıkarmış olursunuz.

Peki nasıl bir şekilde bu vuruşu gizleyebilirsiniz?

Tenis forehand yada backhand vuruşu yapar gibi hazırlanarak, öne doğru swing’inizde vuruş şeklini değiştirerek…

Drop shot çok basit bir vuruş gibi görünebilir. Ancak, bu vuruşu nerede nasıl yapacağını bilmek gerçekten çok zamanlama gerektiren zor bir iştir.

Ne zaman, nereye ve niçin oyuncular dropshot yapmalıdır?

İYİ BİR DROP SHOT

  • Slice/backspin içeren,
  • Servis çizgisini geçene kadar en az 6 kez seken, (Asla servis çizgisine yapılmaz.)
  • File’yi aştıktan sonra yerden çok az yükselen,
  • Rakibin beklemediği 

etkili tenis vuruşları arasında önemli bir yer tutar.

NEDEN DROP SHOT’I KULLANMALISINIZ?

  • Rakibi koşturmak,
  • Sayıyı kontrol altına almak,
  • Rakibinizi file önüne çekmek,
  • Sayıyı kazanmak 

için…

DROP SHOT’I NEREYE YAPMALI?

  • Rakibe en uzak olan servis kutusu içine böylece rakibi en uzak noktaya koşturmuş olur ve kortu bir sonraki vuruş için açmış olursunuz.
  • Rakibinizin arkasına doğru attığınızda rakip yön değiştirerek, topa doğru hareketlenmek zorunda kalır. Böylece, çok etkili bir vuruş yapma şansı kalmaz.

KİME KARŞI DROP SHOT YAPILMALI?

  • Yavaş veya koşmayı sevmeyen,
  • File önünde bocalayan,
  • Baseline’ın çok gerisinde pozisyon almayı alışkanlık edinmiş,
  • Toprak kortta çok sık maç yapan 

oyunculara karşı…

Drop shot atışını etkili bir biçimde nasıl yapacağınızı ve kendinizi geliştireceğinizi keşfetmek için >>> Burayı Tıklayın.

Bol tenis dolu günler dilerim.

Halil Öztürk


60 GÜN Ücretsiz Tenis eKursuma Katılmak İçin Aşağıdaki Boş Alanları Doldurman Yeterli







Tenis Sanatı - Tenis Antrenmanı : Dengenizi %300 Arttıracak 1 Hareket




Denge, doğru pozisyon alarak düzgün tenis vuruşları yapabilmenizin yanı sıra vuruşlardan sonra daha çabuk toparlanabilmeniz için çok önemli bir konudur.


Side Pillar Bridge

Bu egzersiz ile dengenizi %300 artırabilirsiniz.

Şöyle ki; kalça, bel ve omuzları aynı düzlemde tutmayı başarırsanız. Böylece baştan ayak ucuna tüm vücut dengeniz artacaktır.

Video'daki egzersiz hareketi tavsiye amaçlıdır. Lütfen yapmadan önce her zaman olduğu gibi ısınmayı ihmal etmeyin.

Videoyu İzlemek İçin Tıklayın:



Egzersiz süresi ve set sayısı;

3 set, her sette 3 tekrar, tekrarlar 30 saniye ve setler arası 20 saniye dinlenmeye özen gösterin.

Tenis antrenmanlarınıza bu hareketi de eklemenizi tavsiye ederim.


Görüşmek üzere,

ÜCRETSİZ Rakibi Yenmenin 25 Yolu eRaporunu  İndirmek ve 60 Gün ÜCRETSİZ eKursa Katılmak İçin Aşağıdaki Alanlara İsim ve ePostanızı Yazmanız Yeterli





Tenis Sanatı - Tenis Servisinizi Geliştirmek İçin En İyi Alıştırma


Sıklıkla tenis servis alıştırmaları antrenmanların  bitişine bırakılır. Yorgunluk yüzünden konsantrasyon da bozularak, bir türlü istenilen sonuçlar elde edilemez.


Servisinizi geliştirmek için – özellikle de ikinci servisinizi- antrenmanlara başlamadan yada haftada en az bir antrenmanı servis’e ayırmanızı tavsiye ederim.

Benim favori tenis servis alıştırmam (drill) her oyuncu toplam 30 sayı yapana kadar servis atmaktır. Ancak, o
kadar kolay görünmesine aldanmayın çünkü her oyunda tek servis hakkına sahip oluyorsunuz. (Bu ve bunun gibi bir çok alıştırmadan oluşan 41 Etkili Tenis Alıştırması e-Kitabı hakkında ayrıntılı bilgi için >>> Burayı Tıklayın)

Böylece, harika bir dayanıklılık elde etmiş olacak ve ayrıca, ikinci servislerinizde de oyunu nasıl kazanacağınızı öğreneceksiniz. Eğer ikinci servisiniz iyi olursa, ilk servislerde daha rahat sayılar alırsınız.

İstatistiklere göz attığımızda profesyonel oyuncular ikinci servislerinde oyunu kazanma yüzdesi %50’nin üzerindedir. Bu yönden baktığımızda iki eşit oyuncunun maçında ikinci servisi iyi olan maçı büyük ihtimalle alacaktır.

İlgili MakaleTenis Servisi Ve Doğru Top Atışı İçin 3 Tavsiye

Gelişmekte olan oyunculara baktığımızda çift hata oranları çok yüksek ve servis oldukça istikrarsızdır.

Yukarıda bahsettiğim alıştırma üzerinde ustalaştıktan sonra yapabileceğiniz ikinci bir favori alıştırma da tüm seti oynamak yani bir oyuncu iki servis atarken, diğer oyuncunun sadece tek servis hakkı olacak şekilde maç yapmaktır.

En önemli tenis vuruşlarından biri olan tenis servis üzerine düzenli olarak çalışarak, daha fazla maç kazanmanız kolaylaşacaktır.

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk
www.tenissanati.com
Not: 60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.





Tenis Sanatı - Tenis Topunun Tenis Kortu Dışında 5 Yararlı Kullanım Şekli

Tenis topunun bilindik kullanımının – yani rakibi tenis kortunda bir uçtan bir uca koşturmak – dışında daha bir çok kullanım şekli vardır.




Bunlardan bazıları, ayak masajı, vücudumuzdaki ağrıya sebep olan noktalar, kol kuvvetini artırmak için ve hatta el göz koordinasyonunu artırmaya…

İşte size tenis kortuna ihtiyaç duymadan yapabileceğiniz oldukça yararlı kullanım yerleri.

1. Tenis Topu İle Ayak Masajı

Ayakkabılarınızı çıkartın ve  tenis topunu  ayağınızın altına alarak hafif hafif vücut ağırlığınızla yüklenerek dairesel ve öne arkaya doğrusal hareketlerle ayak tabanınıza masaj yapın. Bu hareketlerle yorgun ayaklarınız rahatlayacak ve aynı zamanda diz ağrılarınız hafifleyecektir.



2. Topu Sıkma

Güçlü el kasları, tenis sporunda olduğu kadar tüm spor dallarında ve hatta günlük yaşamınızda yaptığınız , temizlik, araba tamiri vs. gibi işlerde de çokça ihtiyacınız olacak kas gruplarıdır. Tenis topunu günde art arta en az 20 kez sıkmaya çalışmak, bu kaslarınızı geliştirmeniz için oldukça yararlı bir egzersizdir.




3.  Sırt Masajı

Eğer çok fazla oturduysanız üst sırt ve boyun kaslarınız kasılarak, ağrılara neden olabilir. Bu kasılmalar sonucunda tansiyonunuz çıkabilir, baş ağrısı yaşayabilirsiniz.  Bir tenis topu ile yapacağınız bir masaj yardımıyla bu kasılma yada tutulmalardan kurtulmanız mümkün.

Yere yatın ve bir tenis topunu sırtınızın altına yerleştirin ve çeşitli bölgelerde vücut ağırlığınızı yavaş yavaş ağrı hissettiğiniz bölgelerde daha fazla verin ve ağrı geçene kadar bu bölgelerin çevresinde masaja devam edin. Emin olun çok rahatlayacaksınız.




4. Yan Kalça (Basen) Bölgesi Üzerinde Masaj

Sol yanınıza uzanın ve bir tenis topunu sol kalçanızın yan tarafına koyun. Dirsekleriniz yerde kendinizi yukarı kaldırın ki vücut ağırlınızı kontrol edebilesiniz. Dairesel hareketlerle ağrıları tetikleyen noktaları bulmaya çalışırken, kalçadan aşağı dizinizin yanına kadar ağırlığınızı azar azar topa vererek ve ağrılar geçene kadar bu hareketlere devam edin. Sonra diğer tarafa dönerek aynı hareketleri uygulayın.




5. El Göz Kordinasyonunuzu Gelişirin

ÜCRETSİZ e-Posta ABONEM OL  bölümden kayıt olarak hem bu makalenin devamını okuyabilir, hemde Ücretsiz 60 Günlük Eğitim Serisine  sahip olabilirsiniz.

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk


tenissanati Yeni Logo








Tenis Sanatı - Hareket Halinde Nasıl Tenis Vole Vurulur?



Bir çok oyuncu tenis vole çalışırken ne yapar?

Genel olarak iki oyuncudan,  biri baseline’dan forehand yada backhand tenis vuruşları yaparken, diğer oyuncu file önünde bekleyerek vole vuruşları yapmaya çalışır.

Fakat çok nadiren vole vururken, sabit olduğumuz yerde dururuz.


Volelerin çoğunu öne doğru yani fileye yaklaşırken yaparsınız.

Durduğunuz yerden vole yapmak elbette ki tekniği kavramak ve kontrol sağlamak için harika bir yöntemdir. Ama hareket halindeyken,  fileye yaklaşmayı, vole ve smaç vurmayı da öğrenmelisiniz.

İşte bu konuda ne yapmanız gerektiğine dair bir öneri.

  • A ve B oyuncusu karşılıklı baseline gerisinde pozisyon alır.  
  • A oyuncusu kısa top atar ve B oyuncusu topu ortaya A oyuncusuna atarak, fileye yaklaşır.
  • A oyuncusu topu tekrar B oyuncusunun vole vuracağı şekilde gönderir. B oyuncusu vole vuruşu yaptıktan sonra A oyuncusu topu lob yapar ve B oyuncusu bu lob vuruşa smaç vurmaya çalışır.
  • A oyuncusu bu vuruşu fileye yaklaşmak için kullanır ve roller değişir.

Bu alıştırma ile ayak hareketleri, denge ve top kontrolü üzerine harika bir çalışma yapılmaktadır. Başlarda tempoyu düşük tutmaya özen gösterin. (Bu ve bunun gibi bir çok alıştırmadan oluşan 41 Etkili Tenis Alıştırması e-Kitabı hakkında ayrıntılı bilgi için >>> Burayı Tıklayın)


Bu alıştırmayı çeşitlendirmek için birkaç vole vuruşu yaptıktan sonra smaç yapması için filedeki oyuncuya lob atılabilir.

Unutmayın ki buradaki amaç tek topu oyunda tutarak olabildiğince bu alıştırmayı sürdürmektir. Aynı zamanda bu drill kortun çaprazına uygulanarak çiftler oyunu için hareket ve gerekli olan denge üzerine çalışılabilir.

Aynı zamanda bu drill, bir çok profesyonel tenisçinin de uyguladığı harika bir cardiovasküler bir egzersizdir.

Bol tenis dolu günlere,

Halil Öztürk



ücretsiz
tenissanati Yeni Logo




Tenis Sanatı - Agassi'den Tenis Servis Karşılama Üzerine Tavsiyeler

Tenis servis karşılama, ilk servisiniz kadar önemli bir silahtır. Andre Agassi gibi diğer atp oyuncuları kadar güçlü servislere sahip olmayan bir oyuncu için ise birinci servisinden de daha önemlidir belki de…

İyi bir tenis servis karşılaması ile rakibi şaşırtarak, sayıyı kontrolünüz altına alabilirsiniz.

Bir çok oyuncu gibi, bu teknik üzerine pek de üzerinde çalışılmaz. Sadece maçtan maça denenerek, geliştirilmeye  çalıştırılır ve bu da çok yanlış bir yöntemdir.


Mümkün olduğunca bu tenis servis karşılama tekniği üzerine çalışmaya özen gösterin.

Agassi tenis servis karşılama etkinliğini 100% olarak basitçe kalça dönüşüne bağlıyor. Nasıl olduğunu bir de ondan dinleyelim.

Agassi bunu tarif ederken: 'Raketin dip kısmını olabildiğince göbek deliğimin hizasında yan tarafta göbeğime neredeyse değecek biçimde tutuyorum. Böylece, rakibime doğru döndüğümde raketim de rakibi işaret edecek şekilde dönmüş oluyor. Eğer sadece kalçalarınız çevirirseniz, return yapmaya hazırlanmış oluyorsunuz.'


Agassi ayrıca küçük bir ipucu niteliğinde bir alıştırmanın kalça dönüşünün hızlandırılması için yapılmasını öneriyor. 

Gerçekte olduğu gibi tenis servis karşılama (return) pozisyonu alınır ve bir arkadaşınız size forehand yada backhand diye seslenirken, siz de çabucak yukarıda yazılanları yapmaya çalışırsınız. Tıpkı gerçekte bir topa vurduğunuzu hayal ederek.

Edinilmesi gereken diğer iyi bir alışkanlık ise, groundstrokelarınızda (yer vuruşları) olduğu gibi returnlerinizde de  topa doğru hareket etmek olmalıdır.

İnsanlar genellikle servisleri karşılamak için tenis kortunun oldukça gerisinde beklemeyi tercih eder. Fakat en iyi servis karşılama yöntemi kortun içine adım atarak yapılandır. Bu tekniğin avantajı daha az güç sarf ederek daha kontrollü topu karşılamanıza  ve gelen servisin açısını keserek daha az etkili olmasına yardımcı olmasıdır.

Tenis Servis Karşılama - Agassi Yaklaşımı


Agassi oyunculara şu soruyu kendilerine sormayı öneriyor. 'Maçları nasıl kazanırım? Örneğin; yüksek yüzdeli tenis oynayarak rakibi bozmayı planlıyorum. O zaman returnleri sadece nereye olursa çevirmenizi tavsiye ediyor Agassi.

Eğer,

Bir baseline oyuncusuna karşı oynuyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey derine tenis servisini karşılamaktır. Fakat dikkat edin çok sert vurmanıza gerek yok.

Daha temkinli, oyunda kalmaksa amacınız, öyleyse, birkaç adım baseline’ın arkasında pozisyon alarak kendinize zaman kazanabilirsiniz.




Güçlü bir oyuncuya karşı ise, servis karşılarken agresif olmaya çalışın.
İyi bir ilk servise sahip olan oyuncunun genellikle  ikinci servisi birincisi kadar süratli değildir. Agassi ikinci servise atak yaparak, rakibin tedirgin davranmasına yol açmamızı öneriyor. Böylece, ilk servisini kullanırken daha da üzerinde baskı hissederek hata yapma olasılığı artacaktır.


Tenis Servis Karşılama - Tenis Ayak Çalışması Ve Hazırlık


Kısaca değinmek gerekirse, split step yapmak return yapmak için erken hazırlanmanızı sağlar.

Peki split step ne zaman yapılmalıdır?

Tam rakip başının üstünde topa vurduğu noktada split step yaparak parmak uçlarına (tarak kemiği de dahil) sıçranmalıdır. Böylelikle, top hangi yöne düşerse düşsün  bu hareketle topa zamanında yetişme şansınız olur. Raketi topun hızına göre geriye alın.

Son olarak, size tavsiyem tenis servis karşılama üzerine çalışmayı ihmal etmeyin. Bu önemli silahı lehinize kullanarak rakiplerinizi servislerinizde olduğu gibi oldukça zor durumda bırakabilirsiniz.

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk

Not: 60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.





Real Time Web Analytics