Tenis Sanatı - Serena Williams Tenis Maçlarında İçtiği Sihirli İksir

Merhaba,
Serena Williams İstanbul Cup Tenis Turnuvasıİstanbul Cup 2013'da oldukça güzel tenis maçları izledik. Zaten tersi olması da pek mümkün değil, söz konusu dünyanın şu anda en iyi 8 bayan tenisçisinin oynadığı maçlarda... (Ahh bir de Sharapova olsaydı diye de iç çekmedim değil.)
Beslenmeyle ilgili makalelerimde de görmüşsünüzdür.. Madem spor yapıyoruz, ona uygun ve yararlı yiyecek ve içecekler tüketmemiz gerektiğini her fırsatta vurguluyorum..
Şimdi hep beraber. bir sporcunun su kaybını en hızlı şekilde nasıl telafi edeceği konusunda kendimde bizzat hazırladığım tamamen ev yapımı ve oldukça kolay bir içecek hazırlayacağız.
Öncelikle, Serena Williams tenis maçlarında bol miktarda bu karışımdan tüketmektedir. Bahsedeceğim içeceğin yapımı da oldukça basit..
Hazır mısınız?
  • Yarım su bardağı taze sıkılmış yada marketten aldığımız pastörize portakal suyu
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 kahve fincanı taze sıkılmış limon suyu
  • Yarım çay kaşığından biraz az bir miktar tuz.
Portakal, su, limon suyu ve tuzu bir şişeye yada sürahiye atarak karıştırıyorsunuz ve buzdolabında biraz bekletiyorsunuz. Zaten kullandığınız malzeme soğuksa bekletmeye gerek yok.

İlgili Makale: Tenis Sporu Ve Beslenme: Karbonitratlar
Kadınlar tenisinde 1 numara olan Serena Williams tenis maçlarında içtiği bu karışım, çabuk terleme ile kaybedilen sıvıların yerine geçer ve karbonhidrat desteği sağlar. İzotonik içecekler orta ve uzun mesafe koşucuları ve daha bir çok sporcunun tercihidir. Glikoz vücudun tercih ettiği enerji kaynağıdır. Bu yüzden içeriğinde %6-8 oranında karbonhidrat bulunan izotonik içecekler enerji kaybınızı dengeler ve kaybedilen suyun tekrar kazanılmasını sağlar.

Elbette Serena Williams tenis maçlarını sadece bu izotonik içecekle kazanmıyor. Tenis; teknik, taktik, zihinsel ve fiziksel yönden komple bir spor ve bir oyun bu konularda kendinizi geliştirmeniz için hazırladığım eTenis Setini mutlaka edinmenizde fayda var. eTenis Seti hakkında detaylı bilgi almak buraya tıklayın.
Bol bol ve sağlıklı tenis oynamanız dileğiyle,
Halil Öztürk, TenisSanati.com Kurucu ve Yazarı


Tenis Sanatı Yazarı Halil Öztürk

Halil Öztürk yazar tenissanati.com
60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak için aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.








Tenis Sanatı - Tenis Vuruşlarını Etkileyen En Önemli Faktör

Tenis Sanatı - Uygun Tenis Raketini Nasıl Seçersin?


Merhaba, sizler için hazırladığım bu resimde de gördüğünüz gibi raket ve tel seçimi tenis vuruşlarının kalitesini belirleyen en önemli faktörlerin başında gelmektedir.

Ben bu faktörleri kısaca şöyle tarif ediyorum. Raketi motorlu bir araç olarak düşünün eğer bu aracı hareket ettirecek motor yani tel iyi değil yada bakımsızsa, araç belli bir süre sonra gitmemeye başlayacaktır. Değil mi?

Peki aracı hareket ettiren enerji nereden geliyor derseniz. O da en önemli faktör olan sizsiniz. Size uygun olmayan bir tenis raketi ne kadar iyi olursa olsun işe yaramayacaktır. Doğru raket seçimi hakkında daha önce konuk yazarımızın yazmış olduğu makaleyi okumanızı tavsiye ederim.

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk
- www.tenissanati.com


online egitim serisi tenissanati





Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Zor Bir Rakibi Nasıl Etkisiz Hale Getirirsiniz?


Yanlış vuruş seçimi tecrübesiz ve gelişmekte olan oyuncuların genellikle  sayıları kaybetmesine neden olan temel sebeplerden birisidir.

Kötü tenis teknikleri ile yanlış vuruş seçimi arasında bazı oyuncular için anlaşılamayacak kadar ince bir çizgi vardır.

Bir örnekle konuyu daha da açmak istiyorum.

Bir maçta tecrübesiz bir oyuncunun, rakibi tarafından kortun dışına itildiğini düşünelim. Baskı altında ne yapacağını bilemeyen oyuncu için tenis kortunda topu geri gönderebileceği çok az bir nokta ve bu vuruşu yapabilmesi için de oldukça az bir zamanı olduğunu varsayalım, öyleyse oyuncu bu durumda ne yapmalı?

Çoğu gelişmekte olan oyuncu ve izlediği video ve maçların etkisinde de kalarak, bir çok profesyonelin yaptığı gibi daha o yeteneğe sahip olmamasına rağmen  10’da 1 oranında başarı sağlayabileceği bir vuruşu tercih eder.

Böyle bir senaryo ile karşılaştığınızda, bir çok seçeneğiniz mevcuttur. 1. Strateji, çok az kullanılmasına rağmen, zaman kazanmak için moonball yada lob vuruşu öğrenmeli ve uygulamaya çalışmalısınız.

Topu yukarı atıp ve topun rakibin bulunduğu tarafın derinliklerine düşmesini sağlamak size oldukça fazla zaman kazandırır. Ayrıca, rakibinde geri çekilerek, artık avantaj elde edemeyeceği bir pozisyondan sayıyı oynamaya devam etmek zorunda bırakmış olursunuz.

Bunun gibi bir oyunu uygulamayı başardığınızda, yani rakibiniz oldukça atak bir pozisyondayken, rakibi nötr yani etkisiz hale döndürmüş olursunuz. Bir çok oyuncu ya bu tür bir strateji hakkında her hangi bir bilgiye sahip değildir yada kullanmamaya çalışır.

Eurosport’ta yada her hangi bir tv kanalında günün hareketi olarak seçilmese de bu tür bir stratejik vuruş size daha fazla sayı ve maç kazanmanıza yardımcı olacaktır. Açık ve net, harika bir tenis stratejisidir bu… Ve biliyor musunuz? Roger Federer, novak Djokovic, Rafael Nadal, Andy Murray, Maria Sharapova ve Serena Williams gibi bir çok dünyaca ünlü profesyonel tenisçi tarafından da zaman zaman kullanılmaktadır.

Rakibi etkisizleştirmek, özellikle de orta ve gelişme sürecindeki oyuncuların maçlarında çoğu sayının hatalardan kazanıldığı düşünüldüğünde daha da önemli olmaktadır.

Baskı altında kaldığınızda bu tür tenis stratejilerini uygulayarak, oyunda daha uzun kalarak daha fazla maç kazanmayı başarabilirsiniz.

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk
-         www.tenissanati.com



online egitim serisi tenissanati





Tenis Sanatı - 4 Küçük Adımda Tenis Oyununuzu Geliştirin

Ufak, basit ipuçları tenis oyununuzda bazen büyük farklar yaratabilir.

Daha etkili tenis oynamak için bir çok yol vardır. İşte size hemen oyununuzu pozitif yönde değiştirecek bu yollardan 4 tanesi…



1. Servislerinizi Değiştirin

Profesyonel tenisçiler, ya atışlarını ya attıkları yeri değiştirirler yada servis hızlarını hızlandırıp yavaşlatarak rakiplerinin belli bir ritme alışmalarına engel olurlar.

Tenisçilerin çoğunluğu doğru olsa da birinci servisleri hızlı atmaya ikincileri ise spinli atmaya çalışırlar. Bunu çeşitlendirerek daha da etkili servis oyunları oynayabilirsiniz.


Diğer servis atış çeşitlerini de düşünmekte fayda var. Mesela, kortu açmak için beraberlik tarafına slice servis kullanmak yani güçten çok servisin yerine odaklanmak gibi.

2. Çiftler Partnerinizle Konuşun

İletişim çiftler tenisinin olmazsa olmazıdır. Örneğin, rakibinizin ilk servisi çok sert geldiyse ve bu yüzden de servisi karşılayamazsanız, partnerinizi uyararak daha geride beklemesini tavsiye edebilirsiniz.


En iyi çiftler tenis oyuncularından Byran kardeşler her bir sayıdan sonra birbiriyle konuşarak oyunlarında sürekli ayarlamalar yaparlar.


Kısa Toplarla Nasıl Başa Çıkılır?

Pek çok tenisçi kısa toplara güvenli vuruş yapmak yerine winner vuruşları tercih eder. Fakat, başarıyla yapabileceğiniz diğer bir çok seçenek vardır.


Bunlardan bazıları:

- Drop shot: Vuruşlarınızı çeşitlendirerek rakiplerinizin bir sonraki vuruşta ne yapacağınızı tahmin etmenizi zorlaştırabilirsiniz.

- Açılı vuruşlar: Özellikle de rakip baseline çizgisinin gerisinde ise, açılı vuruşlar oldukça etkili olacaktır.

- Son olarak da, kısa attığınız toplardan sonra fileye doğru ilerlemeye çalışın.

Sert Vuran Oyunculardan Korkmayın

Sert vuran oyunculara karşı iki seçiminiz vardır:

  • Onlarla aynı şekilde sert vuruşlar yapabilir misiniz? Öyleyse, kıran kırana bir maç oynayacaksınız.
  • Eğer onlar kadar sert vuramam diyorsanız, vuruşlarınızı çeşitlendirerek, oyunda kalmaya çalışacaksınız. Bunlar topu kesmek, drop shotlar, falsolu vuruşlar ve bol topspin olabilir.
Bol tenisli sağlık dolu günler dilerim.

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak için aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.







Tenis Sanatı - Daha İyi Tenis Oynamak İçin 1 Numaralı Gerdirme Egzersizi

Siyatik ağrısı bazılarımız için öyle dayanılmaz olur ki uyuşma, iğnelenme yada yanma hissi belimizden aşağı baldırımıza ve daha aşağıya topuğumuza kadar ilerler. Bu ağrı hiç beklenmedik anlarda gelir ve gider ve bazen de dayanılmaz derecede acı verir. Bu şartlar altında tenis oynamak neredeyse imkansız hale gelebilir.

 Tenis Teknikleri, Tenis Vuruşları, Tenis Backhand


Size iyi haberim ise şu; büyük ihtimalle çok fazla yüklendiğinizden preformis adı verilen kalçada bulunan kaslar ı çok kullanmanızdan dolayı bu kasların gerilmesine sebep olmuş olabilirsiniz ki tenis oyuncuları arasında bu oldukça sıkça rastlanılan bir rahatsızlıktır.

Şanslısınız, bu sorunu birazdan vereceğim egzersizle kolayca halledebileceksiniz.

Piriformis kasları, bacağın dışa doğru dönüşlerinden sorumlu altı kalça kasının en genişidir. Tenis oyuncularının belki binlece kez yaptığı ters yöne hareketlenmeyi sağlayan kas grubunun başını çeker.

İşte tenis sorundaki bu sıkça meydana gelen ani yön değiştirmeler, piriformisin sağlığını kötü yönde etkiler, özellikle iyi bir kondisyona sahip de değilseniz. Bu yüzden, statik gerdirme hareketlerinin yanı sıra kalça ve bacak kaslarınızı güçlendirmeniz gerekmektedir.

Aynı zamanda çok fazla hareketsiz oturmakta bu kası oldukça etkiler. Eğer iş yeriniz de yada okulda uzun süre oturuyor ve tenis kortuna gelip, sprintlerle toplara yetişmeye çalışıyorsanız, bunun acısı şimdi olmasa bile ileri çıkacaktır. Aşırı kullanılmış, kısalmış ve bazen de iltahaplanmış piriformis kası düzgün çalışamayacak hale gelebilir.

Aşağıda paylaştığım statik ve etkili bir germe egzersizi bu acıyı rahatlatıp, yaşamınızın her alanını etkilen bu sıkıntıdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.



İhtiyacınız olan, bir adet yuvarlak sert sünger silindir egzersiz aleti yada bir tenis topu, veya beyzbol topu çünkü tenis topu çok yumuşak olabilir.

  • Bacaklarınız dizlerden kırık yerde oturun. Sol bacağınız sağ bacağınızın diz kapağı üzerine gelecek şekilde bacağınızı yerleştirin.
  • Süngeri yada diğer bahsettiğim meteryali sol kalçanızın altına biraz sola dış tarafınıza gelecek şekilde yerleştirin.
  • O bölgenin etrafında yavaş hareketlerle kendinizi zorlamadan hareket edin. Hassas bir noktaya denk geldiğinizde derin nefes alarak bu noktada biraz bekleyip hareketlerinizi daha da yavaşlatın. Az geçmeden acı azalacak ve rahatlayacaksınız.
  • Bütün bu bölge etrafında hareketi yapmaya ve noktaları bulmaya çalışıp, rahatlatın.
  • Aynı işlemi sağ tarafa da uygulayın.

Piriformis kaslarınızı sağlıklı tutarak, kortta daha az yada hiç acı duymadan hareket ederek, tenisinizi rahatça sürekli oynayabilirsiniz.

Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk


online egitim serisi tenissanati





Real Time Web Analytics