Tenis Sanatı – Tenis Taktikleri: Ne Zaman Defansif Tenis Oynamalısınız


Verilen tavsiyelerin odak noktası genellikle ofansif tenis oynamak üzerine olduğunu biliyorum. Ancak, zekice kurgulanmış bir defansif oyun da bir o kadar önemlidir.

Dünyada üst düzey oyunculara bir baktığımda, defans yönlerinin ne kadar ağır bastığını görüyorum. Bunların başında Novak Djokovic, David Ferrer, Rafael Nadal Ve son olarak da Roger Federer geliyor.

Sizin için aşağıda vereceğim 5 ipucuyla nasıl ve ne zaman defansif bir tenis oynayacağınızı öğreneceksiniz yada hatırlamış olacaksınız.

Tenis Sanatı – Tenis Taktikleri: Ne Zaman Defansif Tenis Oynamalısınız?


Ne zaman defansif tenis oynamalısınız bilmeniz gerekiyor. Emin olun bunu başardığınız da ofansif olarak da gelişeceksiniz. İlk adım basit olsa da çoğu oyuncu tenis kortuna daha adım atar atmaz bunu unutur ve rakiplerinin kendilerine sundukları vuruş fırsatlarında daha da sert vuruşlar yapabileceklerine kendilerini şartlandırırlar. İşte yapılan en büyük hata da budur.

Dip çizginin birkaç adım gerisinde bulunup da ofansif bir vuruş yapmaya çalışmak çok yersizdir. Böyle durumlarda biraz daha defansif tenis vuruşlarını tercih etmek daha zekice olacaktır.

Rakibiniz size zor bir top attığı bir durumda yüksek yüzdeli en az %95 içeri düşebilecek şekilde tenis vuruşlarını tercih etmelisiniz.

Tenis Sanatı – Tenis Taktikleri: Güvenli Noktalara Akıllıca Vuruşlarla Oynamak


Baskı altındayken yapabileceğiniz en iyi defansif vuruş yüksek ve oldukça topspinli vuruşları kortun en güvenli noktalarına yani kortun merkezine ve dip çizgiye yakın yerlere yapmak en zekice olanıdır.

Bu tür bir vuruş rakibin açı bulmasını engelleyerek atak bir vuruş yapmasını engeller ve diğer yandan sizinde pozisyonunuzu rahatça almanızı kolaylaştırır.

Tenis Sanatı – Tenis Taktikleri: Rakibi Okumayı Öğrenin


Rakibiniz sizi kortun arkasına sıkıştırıp, her zaman belirli vuruşlar mı yapıyor? Kortun her zaman aynı bölgelerine mi atak yapıyor? Örneğin, backhand vuruşunu her zaman çapraza mı yapıyor?

Rakibinizin bir sonraki hareketini sezinleyebilmeniz için oyunu nasıl okuyabileceğinizi öğrenmenizde yarar var. Bu yönünüzü geliştirdiğinizde topa daha hızlı yetişebilir, zamanında hazırlanarak ve daha iyi bir vuruş yapabilirsiz.

Tenis Sanatı – ;Tenis Taktikleri: Rakibin Zayıf Tarafına Vuruş Yapın


Eğer mümkünse, defansif vuruşunuzu rakibin zayıf tarafına yapmaya çalışın.
Genellikle çoğu oyuncunun backhand tarafı daha zayıftır. Derin bir topu rakibin backhand tarafına yaptığınızda, defansif pozisyondan çıkarak nötr pozisyonuna geçmiş olursunuz. Böylece, oyunun kontrolünü tekrar elinize geçirme olasılığınız tekrar ortaya çıkar.

Tenis Sanatı – Tenis Taktikleri: Daha İyi Hareket Edin


Defansif oyunu iyi oynayan oyuncular gerçekten tenis kortunda iyi hareket eden oyunculardır. Neredeyse her topa yetişerek, rakiplerini hayal kırıklığına uğratırlar.
Bunu yapabilmek için iyi çalışmak gerektiği ve yararlı alıştırmaları daha çok yapmanız gerekir.

Benim sizler için önerebileceğim basit ve etkili iki alıştırma;

1. İnterval alıştırmaları. Bu alıştırmalar çoğunlukla koşarak yapılabilir. Uzun koşular ve tabi ki bu koşular sırasında kısa sprintler. Çünkü tenis sporunda bu tür koşular çok fazladır ve patlayıcılığınızı da yükselmesi açısından yapılmasını en çok önerdiğim alıştırmadır koşu… Ayrıca, dayanıklılığınızda oldukça artacaktır.

2. Zıplamak yada sekmek. Bu alıştırmayı ister iple isterseniz ipsiz olarak her yerde yapabilirsiniz. Yapmanız gereken kısa kısa seri sıçramaların arasına tamamen çömelerek zıplamayı da katmaya çalışın.


İyi bir haftasonu dilerim. Görüşmek üzere,





60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.





0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics