Tenis Sanatı – Tenis Vuruşları: 6 Tavsiye İle Etkili Yarım Voleler



Günümüz tenisinde oyuncular genelde baseline yani dip çizgiden tenis vuruşları yapmaya ve oyunu bu bölgeden yönlendirmeye çalışıyorlar.

Ancak, tenisin çeşitli yönleriyle yani tenis teknikleri, tenis vuruşları, tenis taktik ve stratejileri ve tabi ki zihinsel yönleriyle ilgili bilgi sahip olmanızda yarar vardır.

Kimi zaman kendini bir anda file önünde bulan bir oyuncu yada sık sık servis vole tarzı oynamayı seven bir oyuncu olabilirsiniz. Özellikle, son bir yılda hepimizin izlemekten büyük zevk aldığı profesyonel tenisçiler örneğin; Roger Federer, Rafael Nadal ve hatta Novak Djokovic bile kendisini geliştirmek ve tenisine çeşitlilik katmak amacıyla tenis volelerini geliştirmeye çalışıyor.

Tenis vole belki de tenisçiler tarafından en az önemsenen tenis vuruşları olmasına rağmen benim kanımca tenisin en temel ve vazgeçilmez vuruşları arasında yer alıyor. Şöyle ki; eğer top hissiyatını geliştirmek istiyorsanız yada daha çevik olmayı voleyi mutlaka denemelisiniz. Elbette ki tüm tenis vuruşlarında olduğu üzere, file önünde de her topa aynı şekilde vole vurmanız söz konusu olamaz.Karşıdan gelen topun yüksekliği, derinliği ve hızı ne tür bir vole vuruşu yapacağınızı belirleyen etkenlerdir.

Genelde alçaktan ve servis çizgisi biraz arkasına gelen voleler üzerinde en az çalışılan vole türüdür. Belki de tenisi çok seven bir çok tenisçi bu vuruşun adını bile bilemeyebilir.




Tenis Sanatı – Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Voleler İçin 6 Tavsiye

Yarım vole, çoğunlukla servis çizgisine yakın bölgeden karşıdan süratle gelen toplara vuruş yapmak için kullanılan, nadir de olsa winner yani sayı kazanmak amaçlı yapılabilecek bir çeşit tenis vole vuruşudur.

Başarılı bir yarım vole yapabilmek için aşağıda vermiş olduğum ipuçları size çok yardımcı olacaktır.

#1 Tenis Sanatı – Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Vole Vuruşu  - Dizlerinizi Kırın

Çoğu vuruşumuzu zaten dizlerimizi kırarak yapıyoruz ancak yarım vole’de dizleri neredeyse çömeleceğiniz kadar kırmanız gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tenis raketinizin kafası bileğinizin altına düşmemelidir yoksa kontrolsüz bir vuruş yapmak zorunda kalabilirsiniz.

#2 Tenis Sanatı – Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Vole Vuruşu - Derine Hedefleyin

Yarım voleleri olabildiğince derine vurmanızı tavsiye ederim. Eğer çok fazla açı yakalamadan kısa düşen bir vuruşla yarım vole yaparsanız rakibinize sayıyı alması için davetiye çıkarmış olursunuz.




#3 Tenis Sanatı - Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Vole Vuruşu – Erken Vuruş Yapın

Evet, daha top iner inmez vuruşunuzu yapmaya odaklanın böylece rakibin toparlanma zamanını azaltmış ve zorlaştırmış olursunuz.

#4 Tenis Sanatı - Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Vole Vuruşu – Toptan Gözünüzü Ayırmayın

Gözlerinizi toptan çok erken ayırmayın. Bu vuruşu yaparken gözleriniz tamamen topa odaklanmalı.

#5 Tenis Sanatı - Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Vole Vuruşu: İleri Hareket Edin

Yarım vole vuruşu, diğer tenis vuruşlarından farklı olarak, durularak veya geriye doğru hareket edilerek yapılan bir vuruş değil, aksine öne doğru harekete devam edilerek yapılır. Vuruş öncesinde, sırasında ve sonrasında ağırlığınızı öne yani fileye doğru vermeye dikkat edin. Böylece bu vuruşu yaptıktan sonra hemen toparlanarak, filede uygun vole pozisyonunu almanız mümkün olur.

#6 Tenis Sanatı - Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Vole Vuruşu: Çok Basit Tutun

Yarım vole diğer vuruşlar gibi spin yada güç gerektiren bir vuruş değildir. Yapmanız gereken topu filenin üzerinden karşıya olabildiğince derine geçirmek ve fileye doğru ilerleyerek doğru vole pozisyonunu almak olmalı.

Yarım vole vuruşu çok basit bir vuruş değildir. Özellikle de file önüne fazla gitmekten hoşlanmayan oyuncular için. Ancak, topa odaklanır ve vuruşu vermiş olduğum tavsiyeler doğrultusunda doğru yapabilirseniz daha fazla sayı kazanma şansınız olacaktır.

Bol tenis dolu günler dilerim.


60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.






0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics