Tenis Sanatı - Nadal'dan Yılın Son Tenis Haberi

Rafael Nadal'dan 2014 Yılının Son Tenis Haberi


Bir sezonu daha geride bıraktık ve tenis'in durgun olduğu şu dönemde yerli ve yabancı kaynaklı çeşitli haber sitelerinde tenis haberi bulmak da bir hayli zor oluyor.

Pek nadir olan bu haberlerden, bugün karşılaştığım bir tanesi gerçekten çok ilgimi çekti ve sizlerle paylaşmak istedim.

Haberin başlığı şöyleydi;

"Nadal: 1 Numara Olmak Artık Bir Hedef Değil."

Neredeyse hepimizin tenis üzerine yaptığımız konuşmalarda bahsettiğimiz bir gerçeği Rafa Nadal'da fark etmiş görünüyor.. Gerçek olan şu ki bir çoğumuzun ortak düşüncesi, Roger Federer 40 yaşına kadar tenis oynayabilir, ancak, yaşayabileceği sakatlıklardan ötürü Rafa Nadal daha 30'lu yaşlarının başlarında tenisi bırakma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı büyük bir olasılık.

Haberin devamı kısaca şöyle devam ediyor; 

Anlaşılan o ki dünya yıldızı gelecek sezon daha az maç yaparak, sakatlıklardan uzak durmayı planlıyor. Elbette bu durumda 1 numara'da yer alması zor görünüyor.

"Artık kariyerimde 1 numara olmak benim için bir amaç değil. Tabi ki elimden geleni yapacağım fakat maç programıma bağlı kalmamda yarar görüyorum." 

Güce dayalı oyun stilinden ötürü çok sık olarak sakatlanarak, kortlardan uzak kalan 28 yaşındaki İspanyol tenisçi konuşmasına aşağıdaki şu cümleyle son veriyor.

"Birincil amacım yapabildiğim kadar uzun süre tenis oynamak. Kariyerimin en iyi yıllarını 1 numara olmak için uğraşarak tehlikeye atmayacağım."

Önümüzdeki sezon neler getirecek bilinmez ama geçen sezondan kalan aşağıdaki şu keyifli tenis vuruşlarıyla sizlere tenis dolu nice seneler diliyorum. 





60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.










Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Başarınıza Yardımcı İpucu

Juan Del Potro Roma Tenis Turnuvası 2013



Merhaba,

Şu sıralar daha çok tenis oynamanın zihinsel tarafıyla ilgili yazılar okuyor ve bir çok seminer izliyorum. Judy Murray (Andy Murray'nin annesi ve tenis koçu), Nick Bolletierri v.b. dünyaca ünlü tenis ve spor koçları bu seminerlerde yer alıyor ve çeşitli sitelerde yazılarıyla tenis sporuna bilgi ve birikimleriyle katkıda bulunuyorlar. 

Bu yazımdaki konuya geçmeden önce aşağıdaki soruya sizlerin cevaplarını sabırsızlıkla bekliyorum.

Tenis Maçlarına çıkmadan önce neler düşünüyorsunuz? 

Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Başarınıza Yardımcı 8 Prensip

1- Herkes zihinsel dayanıklılığı öğrenebilir. Zihinsel olarak dayanıklı olabilmek için fiziksel olarak da dayanıklılığınızı arttırmanız şarttır. Zinde bir vücuda sahip olmanız, kendinize olan güveni de arttıracağı yadsınamaz bir gerçektir.

2- Kendinizi tanıyın. Zayıf ve güçlü yönlerinizi, korku ve endişelerinizi belirlerseniz, neler üzerine daha çok çalışarak, üstesinden gelmeniz gerektiğini bilirsiniz. 

3- Açık fikirli olun.Yeni yada farklı yaklaşımlara hemen ön yargıyla yaklaşmamanız da büyük yarar var. Yeni bir fikri hemen reddetmek yerine, kendiniz en azından bir kez deneyin. Belki de çok işinize yarayacak bilgiler edineceksiniz.

4- Kendinizle mücadeleye girmekten çekinmeyin. Zaman zaman zihniniz size bir şeyi başaramayacağınızı söyleyebilir. Bunun üstesinden gelmek için daha fazla çalışarak, o sorunun üzerine gitmelisiniz. Elbette, kolay olacağını söylemiyorum. Fakat başaracağınıza inanın. Ayrıca, çevrenizde sizden daha tecrübeli insanlardan ve Kazandıran Taktik ve Stratejiler eKitabı gibi yaralı kaynaklardan fikir alarak ufkunuzu genişletmeyi ihmal etmeyin.

5- Her gün aynı performansı sergileyemeyeceğinizi kabul edin. Ancak, elinizden gelenin en iyisini yapmayı unutmayın. Dünyaca ünlü bir çok başarılı tenisçi en iyi günlerinde olmasalar dahi mücadeleden vazgeçmezler.

6- Başkalarıyla kendinizi kıyaslamaktan kaçının. 

7- Rakiplerinizi fiziksel yapılarından dolayı gözünüzde ne büyütün ne de küçümseyin.

8- Mazeretlere sığınmayı bırakın. Her yaptığınızı şans'a bağlamayın. Bunu yaptığınızda bilinç altınıza 'yeterince iyi değilim kazanmam şans'a bağlı' diyorsunuz. Bu da kendinize olan güveni bir hayli sarsan bir durum.

Tenis gerçekten fiziksel olduğu kadar, zihinsel dayanıklılığı da gerektiren bir spor dalı özellikle takım sporlarından ayıran en önemli yanı sürekli bir aksiyon içerisinde olmanız. Eskiden profesyonel olarak futbol oynamış bir arkadaşımın tenis sporu ile ilgili şu sözleriyle konuyu bitirmek istiyorum. 

"Tenis her an penaltı atmaktır.

Çalışmalarımı faydalı buluyorsanız, makalelerimi paylaşarak daha fazla insanın yararlanmasını sağlayabilirsiniz. 

Görüşme dileğiyle,

Tenis Sanatı Yazarı ve Kurucusu Halil Öztürk






60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.










Tenis Sanatı - Tenis Servis Vole: Bu Bir File Önü Hikayesidir

Efsane Tenis Oyuncuları Karşılaşıyor


Tenis aşıklarına tekrar merhaba,

Sizlerden gelen yoğun destek ve talep üzerine tekrar yazılarıma ve edindiğim ve edineceğim bilgileri sizlerle paylaşmaya devam etmeye karar verdim.

Hadi devam....

En sevdiğiniz oyun tarzı nedir?

Bana soracak olursanız. En sevdiğim oyun tarzı Tenis Servis Vole'dir ve çoğu zaman bu tarz'da oynamaya çalışırım.

Çoğunuz çok eski, sen ne zamandan kaldın hocam? diyorsunuz biliyorum. :)

İyi bir servis vole oyununa sahip olmanın çok işinize yaracağından şüpheniz olmasın. Nasıl mı? Hikayemi okuyun o zaman!

Tenis Sanatı - Servis Vole - Bu Bir File Önü Hikayesidir

Korta çıktığımızda görünüşte çok zayıf ve yaşça da benden oldukça büyük olduğunu söyleyebileceğim bir rakiple karşılaşıyordum.

Karşımda rakibin ne denli basit bir oyuna sahip olduğunu ve bu basit oyun tarzıyla ne kadar fazla rakibin üstesinden geldiğini duymuştum. Çoğu da iyi seviye tenis oynadığını düşündüğüm insanlardı.

Maç başladı 6-2 seti kaybettim. İlk setin nasıl böyle bittiğine ben dahil kimse inanamıyordu. Homurdanmalar...

Rakibim beni övüyordu. "Aslında çok iyisin."

İkinci set başladığında 2-0 geriye düştüm. Artık bir şeyleri değiştirmeliydim. Nasıl olsa kaybediyordum en azından bu şekilde olmamalıydı.

Tenis servisimi attım fileye yaklaştım. 40-0 Evet her seferinde sayıyı almıştım.

Rakibimin servisini kırmam da uzun sürmedi... Çok sert vuruşlar yerine orta sertlikte vuruşlar tercih etmeye başladım. Her seferinde file önüne geliyor ve vole yada smaç vurarak, ama acele etmeden, sayıyı bitiriyordum.

Evet, 7-5 seti zor da olsa almayı başarmıştım.

Bu oyun tarzına devam ettim son set 6-3 ve maçı kazandım. Tebrik ve alkışlar. :)

Sonra ki bir çok maçımda artık bu tarz oynamaya karar verdim. Tabi ki maçlarımın hepsini kazanamadım. Ancak, seviye olarak benimle aynı veya daha yüksek oyuncularla başa çıkmamı sağlayan bu oyun tarzını doğal olarak oynamaktan çok keyif alıyordum.

Kesinlikle hala bu oyun tarzı benim için vazgeçilmez.

Özellikle, son 1 yılda Roger Federer''in de bu tarz oyuna sıkça başvurduğunu ve giderek kendini geliştirdiğine şahit oluyoruz.

Aşağıda konuyla ilgili videoyu izlemeden önce tenis servis vole'nin oyununuza katacağı avantajlardan bahsetmek istiyorum.

- Sürekli olarak, file önüne geldiğiniz için rakip otomatik olarak her seferinde aynı tarz vuruşu yapamaz.
- Sayıları ve maçları daha kısa bitirme imkanınız olur.
- Yorucu görünse de en fazla 5 vuruşluk rallilerle sayı biter. Açıkçası kısa süren adrenalin dozu yüksek maçlar sizi ve seyircileri bekler.
- Rakipler baskı altında tepki vermek zorunda kalır. Bu da hata yapma olasılıklarını arttırır
- Rakiplerin ritmlerini bozarsınız. Momentumu siz belirlersiniz.



Tenis servis vole tarzı ve daha bir çok oyun tarzı hakkında detaylı bilgiler için Tenis Sanatı Eğitim Setimde Yer Alan Kazandıran Taktik ve Stratejiler eKitabı'na başvurmanızı tavsiye ederim.

Sevgiyle kalın,






60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.









Real Time Web Analytics