4 Adımda Doğru Tenis Çiftler Partneri Nasıl Olmalı

Tenis Çiftler
Martin Hingis Partneri Sania Mirza

Tekler tenisinde üst düzey performans sergileyebilen tenisçilerin konu çiftler maçları olduğunda sadece çift maçları oynayan rakiplerine neden kaybettiklerini hiç düşündünüz mü?

Çiftler tenisi gerçekten de tenis'in farklı bir yönünü öne çıkarmaktadır.

Biz buna "Takım Ruhu" yada "Takım Oyunu" diyebiliriz.

Başarılı çiftler maçları oynayabilmek için öncelikle yapılması gereken, doğru partneri seçebilmektedir.

4 Adımda Doğru Çiftler Partnerini Nasıl Olmalı?

1. Berabere yada Avantaj Tarafına Göre;

İyi bir forehand'e sahip bir oyuncu forehand yani kortun sağ tarafında, avantaj tarafında da backhand'i daha iyi bir oyuncunun yer alması düşünülenin aksine iyi sonuçlar almanızı sağlamayabilir.

Şöyle ki; çiftler tenisinde servisler genellikle T'ye diğer bir deyişle merkez servis çizgisine yakın noktalara kullanılmaktadır.

Durum böyle olunca da backhand'i daha iyi olan oyuncunun sağ tarafta, forehand'i iyi olan oyuncunun ise, sol tarafta yer alması daha uygun olacaktır.

Diğer yandan, vole'de de aynı durum söz konusudur.

Avantaj (kortun sol) yanında oynayan oyuncunun sahip olması gereken özellikler;
- iyi bir forehand vole
- tutarlı ve güçlü bir forehand
- gerektiğinde çeşitli vuruşları yapabilme kabiliyeti (lob yada drop shot vb.)

Burada kanımca dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da tutarlılık. Bence daha tutarlı ve risk almadan oynamayı tercih eden oyuncu avantaj tarafında yer almalıdır.

Bunun nedenini kısaca şöyle açıklayayım. Önemli sayıları gözümüzün önüne getirdiğimizde görüyoruz ki pek çoğu avantaj tarafında oynanan oyuna bağlı görünmektedir. Örnek vermek gerekirse, 40-30 yada 30-40 vb.

Bu sebepten ötürü, kortun bu tarafında oynayan oyuncu ne kadar tutarlı olursa, takımın sayıyı kazanma şansı o kadar da yüksek olacaktır düşüncesindeyim. Çünkü, siz de kabul edersiniz ki, risk almayı seven bir oyuncunun zaten oldukça riskli olan bir bölgede oynaması, sayının kaybedilme olasılığını iki katına çıkaracaktır.

2. İletişim

Belki de çiftler tenisinin en önemli kuralı, partnerinizle doğru bir iletişime sahip olmaktır. Olumlu düşünceler düşüneceğim derken, sorunları göz ardı etmek sizce doğru bir iletişim şekli midir?

Bence ortada bir sorun varsa, iyi bir iletişimle derhal orada çözülmelidir. Hiç konuşmamaktan daha kötü ne olabilir ki!

Peki bunu nasıl yapmalı?

Bir sorun yaşanıyorsa ve bunun sık tekrar ettiğini gözlemlediyseniz, partnerinizi direkt tenkit etmek yada "şunu yap" demek yerine, doğru yaptığı şeylerin yanı sıra yaptığı yanlışın ne olduğunu ve bunu düzeltmek için çeşitli yollar denemesini olumlu sözcüklerle söylemeniz yeterli olacaktır. Tabi partneriniz küçük eleştirilere açık biri değilse, yapılacak tek şey var. Susmak ve oyuna devam etmek ve partnerinizle maç sonu konuşmak olmalıdır.

Örneğin, partneriniz o gün sürekli volelerde hata yapıyorsa, ikinizinde geride oynamanızın daha iyi olacağını düşündüğünüzü ona söyleyebilirsiniz.

Diğer yandan mümkünse,

Maç öncesi konuşma;
- Nasıl oynamak istediğinizi konuşun.
- Aynı araçla maça gitmeye çalışın. Çünkü, birbirinizi daha iyi tanıma imkanınız olur.
- Küçük notlar tutarak, maçta nasıl bir taktik izleyebileceğinizi kararlaştırın.

Maç esnasında;
- Korta beraber girip, çıkmaya özen gösterin.
- Baseline (dip çizgi)'da yer alan oyuncu tüm kortu göreceğinden oyunda komut çoğunlukla bu oyuncuda olmalıdır. "Kal" yada "Değiş" vb. komutları mutlaka bu oyuncu vermeli...



3. Enerji

Her iki oyuncunun da aşırı aktif olduğu ve yüksek tempoyla oynamayı sevdiğini hayal edin. Ben buna "Lütfen, biri bizi durdursun!" sendromu diyorum. :)

Kimi zaman rakip oyunu öyle yavaşlatır ki maç hiç bitmeyecekmiş gibi gelir. Eğer ki partneriniz ve siz aşırı hızla oyunu oynamayı seviyorsanız, maçın sonu büyük ihtimal çok hızlı gelecektir.

Mutlaka durumu kontrol edecek, tempoyu biraz aşağı çekecek bir yapıda da oynamayı göz ardı etmemelisiniz. Gerektiğinde tempoyu yavaşlatın. Oyunun yönünü ve nasıl oynanacağını siz ve takım arkadaşınız belirlemeye çalışın.

4. Her Zaman Konuşun

Profesyonel çiftler maçlarında dikkat çeken en önemli unsur. Partnerler arasında maç her durduğunda sürekli olarak yan yana gelerek, konuşmaktır.

Siz de her sayıdan sonra mutlaka ne yapmanız, nasıl bir strateji belirlemeniz gerektiğini kısa da olsa konuşmaya çalışın. Bu esnada birbirinize esprili sözler de söyleyebilirsiniz. Artık ne söyleyeceğiniz size kalmış.

Makalemi okuduğunuz için teşekkür ederim. Aşağıda yer alan bölümleri doldurarak, 60 gün ücretsiz ekursuma katılabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle,







Real Time Web Analytics