Nasıl Etkili Tenis Oynanır - Doğru Pozisyon Almak

Daha Etkili Nasıl Tenis Oynarım
Carolina Wozniacki US Open 2015 

Bir gün maç yapıyorsunuz ve bir anda aniden bir rüzgar ortaya çıkıyor ve toplar hiç beklemediğiniz yönlere doğru savrulmaya ve uzağınıza yada çok yakınınıza düşmeye başlıyor.

Ne yapardınız?

Bulunduğum bölgede bunun sıkça olması beni bu konuda bir kez daha araştırma yapmaya ve bilgilerimi tazelemeye itti.

Ayrıca, okurlarımın da bildiği üzere Tenis Sanatı Eğitim Setini oluşturan ana kitaplardan biri olan Kazandıran Taktik ve Stratejiler eKitabımda konuyla ilgili ayrıntılı bilgilerle dolu ayrı bir bölüm de oluşturdum.

Bu yazım ve devam edecek makalelerimde bahsetmek istediğim ana konu nasıl etkili tenis oynanır ile ilgili olacak.

Tenis kortunda rakibiniz bazen zor hava şartları bazen karşılaştığınız rakibiniz olabilir.. Fakat emin olun asıl rakibiniz, tahmin edeceğiniz üzere, her zamanki gibi KENDİNİZSİNİZ.

Zayıf yönlerinizi veya güçlü yanlarınızı tanıdıkça, tenisinizi geliştirmek için neler yapmanız gerektiğini daha iyi anlarsınız.

Diğer yandan, olağan dışı durumlara karşı kendinizi hazırlamanız da ayrıca kendinize olan güveni kat kat arttıracak bir etkendir.

İster makalemin başında bahsetmiş olduğum çevre şartlarında ister başka her hangi bir durumda olsun, daha iyi tenis oynamanız için doğru pozisyon alarak, vuruşlara hazırlanmaya çalışmanız gerekir.

Elbette her zaman o kadar çabuk olamayabilirsiniz.

Başta vermiş olduğum örnek olaya tekrar dönecek olursak, topların ani yön değiştirmesine engel olamayız değil mi? Tabi ki insan üstü süper güçlere sahip değilsek?!

Doğru pozisyonu nasıl alırsınız?

O zaman sitemin ana felsefesi olan ve hakkımda bölümünün girişinde yazan şu cümleyi size bir kez daha hatırlatmak isterim.

"Olduğun yerden başla. Sahip olduğunu kullan. Elinden geleni yap."


Örnek olayda elimizde kullanabileceğimiz bir kaç şeyden en önemlisi ve konumuzla yakından ilgili olanı sizin de tahmin ettiğiniz üzere, küçük adımlar atarak, doğru pozisyon almaya çalışmaktır.

Küçük adımlar atarak, topun sağa sola sekmesi, üzerinize doğru gelmesi yada uzağınıza düşmesi gibi durumlarla karşılaştığınız zaman, seri bir şekilde uygun olan pozisyonu almanız kolaylaşacak ve böylece düzgün tenis vuruşları yapabileceksiniz.

Küçük adımları sadece rüzgarlı havalar gibi kötü hava şartlarında değil, yavaş ve etkisiz gelen toplara vurmadan önce pozisyon alırken de kullanırsanız rakiplerinize karşı çok büyük bir avantaj elde etmiş olursunuz.

Eğer ki kısa adımlar atmak yerine uzanarak, toplara yetişmeye çalışırsanız dengenizi kaybeder ve toparlanma sürenizi bir hayli uzatmış olurusunuz. Bu da hataları beraberinde getiren en önemli etkenlerden biridir.



Unutmayın mümkün olduğunca ayaklarınız hareket etmeli ve bahsettiğim uygun zamanlarda küçük adımlar atmalısınız ki doğru pozisyonu almanız daha kolay gelsin.

Nasıl etkili tenis oynanır ile ilgili makalelerime bundan sonra devam edeceğim. Zamanınızı ayırıp, okuma inceliğini gösterdiğiniz için teşekkür ederim. İlerleyen yazılarımda görüşmek dileğiyle,







Halil Öztürk - Yazar ve Tenis Antrenörü
www.tenissanati.com

60 Gün Tamamen ÜCRETSİZ eKurusuma Katılmak İçin Aşağıdaki Boş Alanları Doldurunuz


Hakkımda




Merhaba,

Uzun bir süre ayrı kaldık. Fakat artık ayrılık sona erdi.

Nerede olduğumu görmem ve kendimi yenilemem için bu zaman bana çok lazımdı.

Peki, bu zaman zarfında neler yaptım?

Öncelikle artık TTF I. ve II. Kademe Tenis Antrenörlüğü Belgelerine sahibim. Elbette bir belgeye sahip olmak önemli fakat her şeyin belge olmadığının bilincindeyim.

Diğer yandan bu zaman zarfında yurt dışında online olarak, bir çok eğitime katılarak, kendimi geliştirmeye çalıştım.

Son olarak, şartlarımı zorlayarak da olsa, benim için büyük bir öneme sahip olan ve Türkiye'de düzenlenen dünya tenisinin önemli isimlerinin bir araya geldiği  19. ITF Dünya Antrenörler Konferansına katılma imkanı buldum. Bu vesileyle harika insanlar tanıyarak, fikir alışverişinde bulundum ve dünya tenisine nelerin yön vereceğini tespit etmeye çalıştım.

Kısa zamanda çok işler yaparak, edindiğim bu değerli bilgilerin yanı sıra kortlarda edineceğim pek çok deneyimi yazmaya ve aktarmaya çabalayacağım.

Sizlere yoğun ilgi ve alakanızdan ötürü teşekkür eder, yeni eserlerimle daha yenilikçi bir biçimde, siz tenis aşıklarına faydalı olmaya çalışacağımı bilmenizi isterim.

Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk, Yazar ve Tenis Koçu
www.tenissanati.com

 

Real Time Web Analytics