Tenis Sanatı – Tenis Eğitimi

Merhaba değerli tenis aşıkları ve çocuklarının iyi birer tenisçi olmasını isteyen ebeveynler.

çocuk eğitimi tenissanati 

Aşağıdaki sorulardan iki yada daha fazlasına  “EVET” yanıtı veriyorsanız elinizi kaldırın.


  • Çocuğunuzun, yüksek seviyelerde profesyonel ve başarılı olacağına inanıyor musunuz?
  •  Günde en az bir kez çocuğunuzla yemekte yada kort dışında her hangi bir yerde tenis hakkında konuştuğunuz oluyor mu?
  •  Çocuğunuzun eğitimini çok büyük ihtimalle profesyonel tenisçi olacağı umuduyla feda etmeye hazır mısınız?
  •  Sürekli olarak çocuğunuzu eğiten koçtan çocuğunuzu daha çok çalıştırmasını yada oyun planlarında bazı şeyleri değiştirmeleri gerektirdiği uyarısında bulunduğunuz oluyor mu?
  •  Çocuğunuzun alıştırma yaparken, başarıyla yaptıkları ve yapamadıkları hakkında duygularınızı katarak her hangi bir yorumda bulunduğunuz oluyor mu?
  •  Maç sonuçları hakkında başka aile bireyleriyle tartıştığınız oldu mu?
  • Çocuğunuz için bir rakete 500TL’den fazla ödediğiniz oldu mu?


Eğer yukarıdaki sorulardan iki yada daha fazlasına “EVET” yanıtını verdiyseniz, çocuğunuzun başarılı bir profesyonel olabilme şansı….. ………….. HİÇ YOK veya buna oldukça yakın.

Ve daha kötüsü – çocuğunuzun başarısız olmasının en büyük sebebi siz olabilirsiniz.


Akçakaya tenissanati
Tenis zor bir spordur. Zirveye ulaşabilmek için yıllar süren sıkı çalışmalar, fedakarlık, egzersiz ve yetenekleri geliştirmek gerekmektedir. Oyuncu ve oyuncu koçunun yanı sıra ebeveynlerin de çocuklarının gelişmesi ve başarılı birer tenisçi olmaları için kendilerini tenis sporuna adamalıdır.

Ancak, çocuğunuzun ne kadar başarılı olmasını isterseniz, o kadar fazla üzerine düşerek, daha fazla oyunları hakkında konuşup, ve kariyerlerine odaklanırsanız, çok az bir ihtimalle başarılı bir tenisçi olabilecektir.

İşte orada dur! dediğinizi duyar gibiyim. Birçok ailenin bu noktada şunu düşündüğü biliyorum. “Onu zorlamıyorum sadece çocuğumun hayallerini gerçekleştirmesi için destek veriyorum. Bu makale adı geçen ebeveynlerle bizim alakamız yok.”

Yanılıyorsunuz!

Diğer bir değişle çocuğunuzun sportif yetenekleri ve bununla yakından ilişkili olan sizin yaklaşımınızın tarafsız olması neredeyse imkansızdır.

  • Zirve’de yer alan oyunculardan biri olmak yüzde olarak çok düşüktür.
  •  12 yaşındayken turnuvalar kazanıp, müthiş yetenekler sergileyen oyuncuların zirvede yer alma yüzdesi neredeyse sıfırdır.
  • 12 yaşındayken turnuvalar kazanıp, müthiş yetenekler sergileyen oyuncuların ve saplantılı bir şekilde çocuklarının bu başarılarla övünmeleri ve çocuklarının üzerine haddinden fazla düşen ailelerin çocuklarının zirvede yer alma yüzdesi sıfırın altıdadır.


Öyleyse çocuğunuza en iyi biçimde destek olabilirsiniz?

Çocuğunuzun tenis eğitmeni ile oturup konuşun.

Ona, tenis konusunda nasıl bir ebeveyn olduğunuzu sorarken dürüst ve gerçekten sert olsa da dosdoğru düşüncelerini öğrenmek istediğinizi söyleyin. Çocuğunuz da voleleri, backhandleri, servisleri vb. gibi vuruşları hakkında dürüstçe ve dosdoğru ama kaba olmayan bir yaklaşım sergilenmesini beklemektedir. Ve… Size söylenenleri dikkatle dinleyip, harekete geçmeye hazır olun.

Gelin şimdi de konumuzu Olumlu Ebeveyn Açısından ele alalım.

Gelecekle ilgili aşağıdaki soruların iki yada daha fazlasına “Evet” cevabını verebiliyor musun?

  • Korttaki performansı ne olursa olsun çocuğunuza karşılıksız sevgi, destek ve cesaret verebiliyor musunuz?
  •  Çocuğunuzun geliştirmesini istediğiniz en önemli yetenekleri güven, kendine inanma, dürüstlük, dışa dönük olma ve alçak gönüllülük mü?
  •  Çocuğunuza rahatlaması ve çocukluğunun tadınız çıkarması için her hafta bir yada iki gün  dinlenmesine ve kendine zaman ayırmasına izin veriyor musunuz?
  •  Kort dışında tenis hakkında konuşmayacağınıza söz verebiliyor musunuz?
  •  Diğer spor dallarında da kendilerini geliştirmeleri, çeşitli faaliyetlerde bulunmaları konusunda ve eğitimleri için onları yüreklendirebiliyor musunuz?
  •  Çocuğunuza mutlu, sevecen, sakin ve destekleyici bir aile ortamı yaratabiliyor musunuz?
  •  Tenis eğitmenine, özellikle de çocuğunuzun form durumu düştüğünde ve zorlandığında, şartsız destek verebiliyor musunuz?
  •  Çocuğunuz profesyonel bir tenisçi olamasa bile, onu sevmeye, onunla ilgilenmeye, ona destek olmaya ve şartsız bir biçimde onun her zaman yanında olmayı başarabilir misiniz?
  •  Çok kötü oynadığı ve kaybettiği önemli bir turnuva maçı sonrası çocuğunuza olgunlukla ve saygıyla yaklaşabiliyor musunuz?




tenissanati banner


Puanlama:

Skor 2-3: başka bir spor önerebilir miyim?

Skor 4-6: her yönüyle gelişmiş, kendine güvenen ve dengeli bir çocuk yetiştirmek için iyi bir şansınız var.

Skor 7-9: tebrikler – harika bir ebeveynsiniz ve çocuğunuza kendisini –hayatta, sporda, okulda, ailede… ve dahası tenis sporunda kendisini gerçekleştirmesi için ihtiyacı olan yardımı vermeye yeterliliğine sahipsiniz.

İyi bir ebeveyn olmak -özellikle de sporcu bir çocuğunuz varsa- zor bir iştir. Ve bütün zor işlerde olduğu gibi, bu konuda da kendinizi sürekli geliştirmelisiniz.

Makalelerimi facebook ve twitter gibi sosyal ağlarda paylaşırsanız çok sevinirim.

Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk, Tenis Sanatı E-Kitabının Yazarı


Ücretsiz E-posta Abonesi Ol Ve 29TL. Değerinde Ücretsiz Online Eğitim Serisi Ve Tenis Hakkında En Güncel Bilgiler Anında Ve Ücretsiz Olarak E-posta'na Gelsin!


Facebook       Twitter      Pinterest 



4 yorum:

  1. bence tek açıdan olay ele alınmamalı. çünkü ben 16 yaşındayım ve ilerde başarılı olacağıma inanıyorum. söylediğinizin aksine tenisi izlemek, tenis hakkında konuşmak bana daha fazla başarılı olabileceğim duygusu uyandırıyor. ben başarılı olmak için ilerde başarılı olmayı düşünmüyorum. yapacağıma inanıyorum, tenis aşkı diyorsunuz ya işte o aşıklardan biride benim tenissiz olmaz. bence başarılı olabileceğini düşünüyorsan ve başarılarının da objektif olarak farklındaysan başarırsın. tek gereken imkan. o imkanlarında bir çoğunu ülkemizin sağlaması gerektiini düşünüyorum. ve bu konuda çok gerideyiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu makalede ailelerin çocuklarına baskı yapmamasını ve objektif olmalarını konu aldım. Siz genç arkadaşların fikirlerini elbetteki dinlenmeli ama şunu da unutmamak gerekir ki her gün işten eve gelen bir baba yada annenin işten bahsetmesi belli bir süre sonra çocuğun yada diğer ebeveynin ilgisini çekmemeye başlayacaktır. Aynı şekilde tenis hakkında da dozunda konuşmak gerekir sonuçta hayatta hiç bir durum bir saplantıya dönüşmemeli emin olun daha az tenisten bahsederseniz ona olan aşkınız ve oynama isteğiniz daha da artar. Mesela kendimden örnek vermem gerekirse bir kaç gün korttan uzak kalsam içim içime sığmıyor tenis oynamak istiyorum. İşte olayın özü budur. Şimdi siz gençsiniz ilgilendiğiniz her ne ise o sizin için en önemli şey yani hayatınızın merkezi ama zamanla bu durumu siz de fark edeceksiniz bana hak vereceksiniz. Tenis Aşkın Hiç Sönmesin.

      Görüşmek dileğiyle,
      Halil Öztürk

      Sil
    2. :)haklısınız.
      birde tenis alanında gelişmek, profesyonelleşmek için hangi adımları izlememiz gerektiğini, profesyonellerin nasıl oralara geldiğini, oralarda olmak için neler yaptıklarını konu alan bir makale yazarsanız sevinirim.
      profesyonelleşmek derken sadece iyi oyun oynamak değil ülkemize göre lisans ne zaman almalıyız, hangi turnuvalara katılmalıyız, atp world tour turnuvalarına girerken para öneniyor mu yoksa sponsorlar mı karşılıyor?
      konuyu federer'den ele alabilirsiniz. :)
      teşekkürler...

      Sil
    3. Bu güzel fikir için teşekkür ederim evet bu konuda bir makale yazacağım. Şu sıralar biraz yoğunum yeni kitaplar üzerine yoğunlaştım.

      Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

      En yakın zamanda görüşmek dileğiyle,

      Sil

Real Time Web Analytics