Tenis Sanatı - Tenis Antrenman İpuçları: 6 Hayati Tenis Antrenman İpucu


Tenis antrenmanı ipuçları, tenisçilere profesyoneller gibi düzgün bir biçimde alıştırma yapmanın yolunu öğretir. Aşağıda yer alan tenis antrenman ipuçları, tenisin fiziksel, zihinsel ve duygusal yanlarını içermektedir.


Tenis antrenmanı, oyunun genellikle fiziksel yanına odaklanır. Ama yazmış olduğum bu tenis antrenman ipuçları daha çok oyunun zihinsel ve duygusal tarafı içindir.

İyi bir tenis atleti sadece fiziksel antrenman yapmaz aynı zamanda zihinsel oyun, beslenme, teknik vuruş geliştirme ve çok daha fazlası gibi maddi olmayan elemanlara da odaklanır.

İster bir turnuva oyuncusu isterse de tenis sporunu keyif için yapan bir oyuncu olun. Tenis, iyi oynadıkça daha zevkli hale gelir. Olabileceğiniz en iyi tenisçi haline gelmeniz için bir çok açıdan kendinizi geliştirmeniz gerekmektedir.


Tenis Sanatı – Tenis Antrenman İpuçları: Zihinsel Oyun

Her spor dalının bir fiziksel ve bir de zihinsel yanı bulunmaktadır. Tenis sporunda her iki bölüme de eşit önem vermek şarttır. İlk ve en önemli tenis eğitim ipucu kendinizi hem fiziksel yönden hem de oyuna olan psikolojik yaklaşımınız yönünden kendinizi geliştirmektir.



Tenis Sanatı - Tenis Antrenman İpuçları: Tenis Fitness


Her spor dalının bir fiziksel ve bir de zihinsel yanı bulunmaktadır. Tenis sporunda her iki bölüme de eşit önem vermek şarttır. İlk ve en önemli tenis eğitim ipucu kendinizi hem fiziksel yönden hem de oyuna olan psikolojik yaklaşımınız yönünden kendinizi geliştirmektir.

Tenis Sanatı - Tenis Antrenman İpuçları: Tenis Fitness

Tenis’in fiziksel yanı, tekniksel beceriniz ve zindeliğiniz ile yakından alakalıdır.

Doğru tenis teknikleri ve çeşitli tenis vuruşlarını yapabilmeyi öğrenmek ve uygulamak, bir tenisçi için olmazsa olmaz temel yapı taşlarıdır.

Tenis vuruşlarını geliştirmenin en iyi yolu tenis kortunda yada uygun bir duvarda alıştırma yapmaktır. Örneğin, eski bir numaralardan Monica Seles bir vuruşta ustalaşmak için, mesela dip çizgiye backhand vuruşunu, bir hafta boyunca çalışırdı ta ki bu vuruşta ustalaşana kadar da diğer vuruşa geçmezdi. Her vuruş farklı olmasına rağmen, vuruşların bazı ortak yönleri de vardır:

          (1)   Topu izle;
          (2)   Erken hazırlık;
          (3)   Topa önde uygun mesafeden vuruş;
          (4)   Vuruşu tamamlama bitirme hareketi; ve
          (5)   Tüm bu hareketleri yaparken dengeyi korumak.



Tenis Sanatı - Tenis Antrenman İpuçları: Tenis Tekniği ve Vuruşları

Doğru vuruşu yapabilmenin ilk şartı dengedir ve dengeyi sağlamanın özellikle en önemli yolu doğru ayak hareketlerini hızlı şekilde yapabilmektir.

Tenis ayak hareketlerini geliştirmek, uygun ayak hareketi  alıştırmaları ile mümkündür. En iyi ayak hareketleri alıştırmaları şunları içermelidir: (1) lateral hareket; (2) öne ve geriye hareket; ve (3) hazırlık pozisyonuna çabucak dönme kabiliyetini kazanma.

İyi bir tenisçi olmak için teknik gelişme en temel ögedir. Ancak, hiçbir kimse bir spor yada fiziksel faaliyete eğer fiziksel olarak uygun değilse başlamamalıdır.

Aslında, herkesin bir egzersiz programı veya tenis gibi yeni bir fiziksel aktiviteye başlamadan önce bir doktora danışmasını öneririm. Bir doktor, kişinin genel kapasitesini değerlendirerek, tenis gibi bir spora fiilen katılımın öncesinde kişiye uygun egzersiz programı uygulayacaktır. Tenis sporu kuvvet, dayanıklılık ve hız gibi çeşitli unsurları bir arada yapmayı gerektirir.


Tenis Sanatı - Tenis Antrenman İpucu 1: Tenis Fitness Kuvvet Çalışması

Tenis kuvvet çalışması kas gücünü artırmanın yanı sıra esneklik ve doğru gerdirme hareketlerini içermesi gerekmektedir. Tenis, diğer spor dallarına oranla bazı kas gruplarından daha fazla yararlanan bir spor dalıdır.

Bu kas gruplarının uygun biçimde çalıştırılmasının yanı sıra aynı zamanda da sakatlıkları önlemek için elastikiyetlerinin korunması zorunludur.

Bu kas grupları şöyle sıralanabilir: Bilek, ön kol, dirsek, omuz, karın, kalça, bacak ve baldır kasları. Fakat, sadece bahsi geçen kas gruplarına odaklanmak, vücut yapısında bozulmaya ve dengesizliğe neden olacağından diğer kas gruplarını da çalıştırmaya özen gösterilmelidir.

Tenis Sanatı - Tenis Antrenman İpucu 2: Dayanıklılık Çalışması


Özellikle konu eşit rakipler olduğunda, dayanıklılık, rakibi mağlup edebilmek için önemli rol oynar.

Uzun mesafe koşu veya yüzme, aerobic dayanıklılığımızı artırmanın en iyi iki yoludur.


Tenis Sanatı - Tenis Antrenman İpucu 3: Çeviklik Çalışması

Her topa koşmak ve bir sonraki vuruş için hazır pozisyonu alabilmek için hız ve çeviklik önemli elemanlardır. Hız; bir oyuncunun bir noktadan diğerine ne kadar çabuk hareket ettiği olarak açıklanabilir. Çeviklik ise; bir yönden diğerine doğru yönelmemiz sırasında yada hızımızda meydana gelen ani değişikliktir.

Hız, sprint koşularla, çeviklik ise, yan koşular ve ayak hareketleriyle en iyi biçimde geliştirilebilir. Ek olarak, hız ve çeviklik alıştırmaları aynı zamanda dayanıklılığı arttırmak için setler halinde yapılmalıdır.


Tenis Sanatı - Tenis Antrenman İpucu 4: Doğru Diyet

Diyet, kişinin metabolizması ve fiziksel yapısına uygun bir biçimde ayarlanmalıdır.

Tenis için en düzgün diyet, yüksek miktarda protein ve karbonhidrat içeren besinleri tüketmeye dayalı olmalıdır. Her ikisi de kuvvet ve dayanıklılığı sağlayacak temel maddelerdir.

Uzun maçlar sırasında ve antrenmanlar sırasında elektrolit dengesini sağlamak için bol miktarda su, evde kendiniz hazırlayabileceğiniz enerji barları, meyve (muz gibi) doğal meyve suları gibi besinler tüketilmesi önerilir.


Tenis Sanatı - Tenis Antrenman İpucu 5: Zihinsel Tenis

Bu konu tenis eğitiminde üzerinde en az durulan hususlardan biridir. Genellikle, eğitmenler bu konuyu alıştırmalar sırasında gelişeceğini düşünmektedir.
Ancak, bir spor salonunda fiziksel egzersiz sırasında zihinsel sağlamlık direkt olarak gelişmez. Ama yaptığınız alıştırmalar sırasında kullanabileceğiniz uygun zihinsel egzersizler bulmak mümkündür.

Bunu yapmanın en iyi yolu kendinizi gerçek bir maçta olduğunuzu hayal etmekle mümkündür. Odaklanmayı, o anda kalmayı, dikkat dağıtıcıları bloke etmeyi ve yapmanız gerekeni düşünmeyi geliştirecek alıştırmalar yapmalısınız.


Tenis Sanatı - Tenis Antrenman İpucu 6: Strateji ve Taktikler

Son ipucumuz yine zihinsel tenis ile yakından ilgili olan strateji ve taktiklerden oluşmaktadır. Oyununuzu belli bir düzeyde geliştirdiyseniz, hangi yönlerinizin güçlü hangi yönlerinizin zayıf olduğunu biliyorsunuz demektir. Bir maçtan önce, rakibinizi tanımalı ve oyun stilini öğrenmeniz gerekir.

Bu noktada geliştireceğiniz taktikler kendi güçlü yönlerinizi ortaya çıkarıp, rakibinizin zayıf yönlerine hücum etmek ve güçlü yönlerini ortaya çıkarmasını engellemeye yönelik olmalıdır.


Bahsetmiş olduğum bu ipuçları çok çalışmayı gerektirmesine karşın tenis sporunda gelişmek için kanıtlanmış olmazsa olmaz konulardır. Her konuda olduğu gibi tenis sporunda da gayretimiz derecesinde iyi olabiliriz.


Görüşmek dileğiyle,


     Halil Öztürk yazar tenissanati.com


60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.








0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics