Tenis Sanatı - MENTAL TENİS – Mental Tenis Dayanıklılık Sırları


Mental tenis, dünyaca ünlü tenisçilerin reportuarında önemli bir yer tutar. Mental tenis dayanıklılığını oluşturan sırrı, çetin bir maç sırasında zihni etkileyen etkenleri inceleyerek öğrenebiliriz.

Mental tenis, çoğunlukla iki eşit oyuncu arasındaki temel farkı meydana getirmektedir.


Teknik, tenis vuruşları ve tenis stratejileri oyunun gerekli ve temel bölümünü oluştururken, mental tenis genellikle insan beyninin içinde yaptığı en zor mücadeledir.

Mental Tenis Dayanıklılığını Geliştirme

Bir çok kez kusursuz tenis vuruşlarına sahip bir oyuncunun, mental tenis oyunu noksan olmasından dolayı daha az iyi vuruşlara sahip olan diğer bir oyuncuya kaybettiğine şahit olmuşuzdur.

Sonuç olarak, tenis mental dayanıklılığı geliştirmek, tenis kortunda bir kazanan olmanın önemli bir parçasıdır. Harika bir tenis tekniğine, tenis stratejisine ve üst düzey fitness’a sahip olmak başarılı bir tenis oyuncusu olmak için yapılması gerekenin yarısını oluşturmaktadır. Diğer yarısını ise, bu saydıklarımı baskı altında ne kadar yapabildiğiyle yani mental tenis dayanıklılığıyla ilgilidir.

Profesyonel seviyede Roger Federer, Rafael Nadal ve Maria Sharapova gibi oyuncuların kötü oynadıkları ve geride oldukları bir günde bile işleri yoluna koyarak maçlarını kazanmayı başardıklarını görmüşüzdür.

İşte Size Mental Tenis Dayanıklığınızı Geliştirecek Birkaç Sır

Sır 1- Mental tenis sırlarının ilki, çeşitli vuruş stillerine sahip olmaktır. Her çeşit vuruşu öğrenerek, çeşitli stratejiler geliştirebilmeniz, kendinize olan güvenin bir kat daha artmasını sağlayacaktır.

Sır 2- İkinci önemli sır ise, konsantrasyonu en üst seviyede tutmak ile ilgilidir. Dışarıdan gelen seslerden etkilenmeye yada kendi kendinize sinirlenmeye başladığınız da şu cümleyi tekrarlayın; “Sadece top”. Bir daha ki sefer tenis oynadığınız zaman bunu denemenizi tavsiye ederim. Göreceksiniz tenis oyununuz ne kadar gelişecek.

Sır 3- Bir diğer sır da kendinizle konuşmaktır. Ama olumlu cümleler kullanın. Mesela, vuruş yaptıktan sonra raketi savurmayı yarıda bıraktığınız bir maçta kendinize “Durma! Savurmaya devam et.” diyebilirsiniz.

Sır 4- Şu anda kalmayı unutmayın. Çünkü, önce atışları geri çeviremezsiniz ancak şu anda yapacağınız vuruş’u daha iyi yapabilirsiniz.

Sır 5- Vücut diliniz üzerinde çalışın. Kaybedilen bir sayıdan sonra iki yana sallamak, omuzları düşürmek Negatif bir vücut dili rakibinizi daha iştahlandırıp, üzerinize gelmesine neden olur.

Sır 6- Ritüelliniz olsun. Hepimiz dünya yıldızlarını seyrederken, dikkat etmişizdir. Özellikle de bekleme pozisyonuna geçtiklerinde konsantrasyonlarını üst düzeyde tutacak belli bir ritüele sahiptirler. Örnek vermek gerekirse, telleri düzeltmek gibi.

Ve En Önemlisi Asla Vazgeçme

Neredeyse her tenis maçında yolunda gitmeyen şeyler olabilir. O anlarda kendinize asla vazgeçmemenizi telkin edin. Ve rakibinizin oyun stiline ve stratejisine odaklanın. Örneğin, rakibiniz daha çok baseline'dan  tenis vuruşları yapmaya çalışıyorsa, servis alanının civarına kısa slice toplar atarak rakibinizi güvenlik bölgesinden çıkarmayı deneyin.

Tekrar etmeliyim ki, yukarıda saydığım sırlardan en önemlisi “Asla Vazgeçmemektir.

     Halil Öztürk yazar tenissanati.com


60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.








0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics