Tenis Sanatı - Plato Evresi Nasıl Aşılır?



Plato Evresi nedir?

Plato evresi, tenis sporunda olduğu gibi her spor dalında yaşanan, gelişimin durduğu dönemdir. Bu evre genetik olarak kişiden kişiye farklılıklar göstermektedir ve bu döneme yaklaşıldıkça gelişim yavaşlamaktadır.

Yapılan en büyük hata ise; sürekli aynı program üzerinde ısrarla devam etmektir.


Her Sporcu Plato Evresine Girer Mi?

Spor, kilo vermek için yapılırsa eğer büyük ihtimalle hedeflerinize ulaşamazsınız. Spor, traş olmak, kendinize bakım yapmak gibi yaşamınızın belli bölümünü ayırdığınız bir meşguliyet olmalıdır. Geçici bir kaç aylık çalışmalarda pek sık rastlanmasa da uzun dönemli çalışmalarda er ya da geç plato evresine girilmesi kaçınılmazdır.

Plato Evresini Nasıl Aşmalı?

Plato evresini aşmanın yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz.

1. Antrenmanda Tekrar Sayısını Artırmak

Hafif antrenmanlarla ancak spora başlangıç evresinde gelişim gösterebilirsiniz. 

Mesela başlangıçta 6-8 tekrar yaptığınız bir hareketi, 10-15 tekrar'a çıkarmak gerekir. Muhtemelen vücudunuzun, kas dokusunun daha da güçlendirilmesi yerine kas dokusunun daha da artırılmasına ihtiyacı olabilir.





2. Antrenmanlarınızda Küçük Değişiklikler Yapın

Örnek vermek gerekirse, ip atlarken normal rutininizi bir kaç saniye yavaşlatın veya hızlandırarak, kaslarınızı şaşırtın.

3. Antrenman Saati Ve Gününü Değiştirin

4. Beslenmede Yapılan Yanlışları Düzeltmek

Protein ihtiyacınızı aynı tutarken karbonhidrat ve yağlı besinleri azaltabilir yada arttırabilirsiniz. Bu konuda profesyonel bir beslenme uzmanından yardım almanızı ısrarla tavsiye ederim.

5. Dinlenmek


Verimli dinlenmek tenis, basketbol ve fitness vb. sporlarının en önemli unsurlarından biridir. Tenis için bir kaç günlük yada haftalık ara, hem fizyolojik hem de psikolojik olarak rahatlamanızı ve dinlenmenizi sağlayacaktır. Dinlendikten sonra, hem fiziksel hem mental olarak antrenmana hevesli hale gelirsiniz. Bu durum platoları aşmakta yararlı olacaktır.

Plato evresine yaklaştığınızı hissettiğiniz zamanlarda yukarıdaki öneriler bu evreyi aşmanıza yardımcı olacaktır. Sakın spor yapmayı bırakmayın.


     Halil Öztürk yazar tenissanati.com


60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.





0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics