Tenis Sanatı - Tenis Sporunda İleri Düzey Bir Tenisçi Olabilmenin Temelleri


İleri düzey tenis, teknik ve stratejik bilgi ve de düzgün eğitimin bir ürünüdür. İleri düzey bir tenisçi, profesyonel düzeye ulaşabilmesi için mental, fiziksel ve teknik kuvvete sahip olmalıdır.


buck11
David Ferrer Forehand
www.tenissanati.com

Bir tenisçi, ileri düzeye düzenli olarak egzersiz yaparak ulaşabilir. Her oyuncu eğer en üst düzey performans’a ulaşmayı hedefliyorsa, tenis sporunun çeşitli yönleri üzerinde çalışmalar yapmalıdır.

Bu yönler, bir tenisçinin mental sağlamlığı ve fiziksel dayanıklılığının yanında ileri düzey tenisçilerin sahip olduğu stratejik ve teknik yeterliliği de içermektedir.



İleri Düzey Tenis’in Teknik Bileşenleri


Bir tenisçi yukarıda bahsedilen bütün yönlere sahip olabilir, fakat doğru ve uygun tenis teknik özelliklere sahip değilse, sahip olduğu bu yönler hiçbir işe yaramaz. İleri tenisin teknik bileşenlerinden bahsederken, vuruş mekaniği ve tekniği tenis sporunda başarı için gereklidir.

Günümüz tenisinde profesyonel tenisçilerin tenis vuruşlarında temel olarak oldukça benzer yönler vardır. Düzgün tenis vuruşlarını öğrenmek, ileri düzey her tenisin temelini oluşturmaktadır. Teknik bileşenler tamamen oturmadan, ileri tenis’e ulaşmak zordur.

İleri Tenis Mekaniği



Tenis mekaniğiniz mükemmel yada mükemmele yakın mı?

İleri düzey tenis oynayabilmeniz için tenis mekaniğiniz kusursuz olmalıdır ki özellikle en çok ihtiyacınız olduğun anda…

İleri Tenis Ayak Hareketleri


Düzgün tenis ayak hareketleri, ileri tenisin sırt kemiği olarak düşünülmektedir. Tutarlı ve güçlü tenis vuruşları, düzgün ayak hareketleri ile yapılabilmektedir. Aynı zamanda ayak hareketleri, her vuruş yapıldığında dengenizi sağlamanıza yarayan ve çabucak toparlanıp diğer vuruşu karşılamanıza yardımcı olan önemli bir unsurdur. Kısacası, ayak hareketlerinde uzmanlaşmak, tenis performansını geliştirmek için gereklidir.

Stratejik Bileşen – Tenis Strateji


Tenis stratejisi, ileri teniste diğer bir önemli bileşendir. Profesyonel seviyede tenis oynamak isteyen bir tenisçi doğru zamanda doğru vuruşu yapabilme yeteneğine sahip olmalı ve her türlü şart altında doğru stratejiyi uygulayabilmelidir.

İlgili Yazı: Tenis Strateji ve Taktikleri – İleri Tenis Stratejileri

Vuruş Seçimi

Li Na Servis tenissanati
Li Na Servis
www.tenissanati.com

Vuruş seçimi, gelişmek ve ileri düzey tenis oyunu için çok önemlidir. Eğer ileri seviyede tenis oynamak istiyorsanız, sayı sırasında doğru vuruşu seçmelisiniz.
Rakibinizin vuruşlarını okuma ve sezinleyebilme yetiniz, rakibin vuruşlarına en iyi karşılığı vermeniz için hazırlanmanızı sağlar. Bu yetenek olmaksızın, devamlı olarak ileri seviye tenis oynamak mümkün değildir.

Uyum Sağlama Yeteneği


Normal olarak, her oyuncunun kendi planı vardır fakat her oyun planı her zaman işe yaramayabilir. İleri düzey bir tenisçinin seviyesine ulaşabilmek için, rakibinizin rallilerine veya ataklarına karşı koyabilmeniz ve şartlara uyum sağlamayı öğrenmeniz gerekmektedir.

İleri teniste zayıflıklarınız, rakibinizin birincil hedefidir. Sonuç olarak, rakiplerinizle başa baş mücadele edebilmeniz için zayıf yönlerinizi güçlendirmeli ve bu yönleri nasıl gizleyeceğinizi öğrenmelisiniz.

Fiziksel Bileşenler – Tenis Fitness


advanced tennis nadal
Roger Federer Masters Cup 2012 Final
www.tenissanati.com
Fiziksel fitness, her sporda olduğu gibi ileri düzey tenis oynamak için de için de büyük öneme sahiptir. Netice olarak, fiziksel fitness’ınız bir tenisçi olarak başarınızda büyük rol oynar, özellikle de ileri seviye tenis oynamak istiyorsanız.

Dayanıklılık


Dayanıklılık uzun ve yorucu maçlarda çok gereklidir. Üst düzey fiziksel kondisyon ileri tenisin önemli bir parçasıdır. Örneğin, 2010 Wimbledon Açık’ta Mahut ve Isner maçı gibi uzun bir maçta tenis sporunda dayanıklılığın ne kadar önemli olduğunu görebilirsiniz.

İlgili Yazı: Dayanıklılığınızı 4 Dakika'da Arttırın

Hız


Hız ileri seviye tenis oynamak isteyen ve oynayan oyuncular için diğer bir önemli unsurdur. Çapraz yada paralel vuruşları karşılayabilmeniz için hıza ihtiyaç duyarsınız. Ayrıca, rakibiniz sizi şaşırtmak için drop shot vuruşları yaptığında da topa yetişmek için hızlı olmanız şarttır. Eğer düzgün ve iyi bir vuruş yapmanızı sağlayan bir hıza sahipseniz, o zaman amacınıza ulaşmak için iki kez düşünmeyin.

Çeviklik


İleri düzey tenis oynamayı amaçlıyorsanız tenis kortunda çevik olmanız gerekmektedir. Çevikliğiniz rakibinizin ummadığı patlayıcı vuruşlar yapmanızda önemli bir rol oynar. Sonuçta, ileri seviye tenis oynayabilmek için çeviklik şarttır.

İleri Seviye Tenis’in Zihinsel Yanı


Tenis Sanatı e-Kitabımda da bahsettiğim gibi her yönden iki eşit tenisçi arasındaki fark yaratan bileşen “tenis’te zihinsel oyun” dur.

Tenis gelişim programının kilit noktası tutarlılıktır. Zihinsel tenis bileşeni dünyaca ünlü her tenisçinin oyununda önemli bir yer tutar. Roger Federer Rafael Nadal, Novak Djokovic, Serena Williams ve Maria Sharapova gibi profesyonel oyuncuları zihinsel tenis konusunda örnek gösterebiliriz.

Tenis sadece fiziksel değil aynı zamanda zihinsel güçlülüğe de dayanmaktadır. Zihinsel güçlülükle ilgili daha fazla bilgi edinmek için  başlıklı makalemi okuyabilirsiniz.

İlgili Yazı: MENTAL TENİS – Mental Tenis Dayanıklılık Sırları

Sonuç olarak, ileri düzey bir oyuncu olmak için, zihinsel tenisin farklı yönlerine de göz atmanız gerekir.

tenissanati banner


Kararlılık


Kararlılık, sizin tenis oyununda başarılı olmanıza yardımcı olacak ve ileri seviyelere ulaşmanızı sağlayacak önemli bir etkendir. Kararlılığın eksik olması yada küçük sorunlarda çabucak vazgeçmek amacınıza ulaşmanız için sizin önünüzde duran en büyük engeldir.

Tenisçilerin baskı altındayken gelişen olaylara uyum sağlamaları gerekmektedir. Dış yada iç etkenler ne olursa olsun o anda kalıp sayıya ve topa odaklanmak, önemli maçlarda heyecanı kontrol etmeyi öğrenmek, ileri düzeyde tenis oynayabilmenizin temel gerekliliğidir.

Kendine güven, tenis maçlarını kazanma yeterliliğinize inanmanız anlamına gelmektedir. İleri seviyelere çıktığınızda, sizden daha iyi oyuncularla karşılaşmaya başlarsınız. Eğer onları yeneceğiniz konusunda kendinize güveniniz yoksa, ilerlemeniz için bir şansınız yok demektir.

Öncelikler


Bir tenisçi üst seviyelere ulaşmak amacındaysa, önceliklerini ona göre belirlemelidir ki amacına ulaşabilsin. Profesyonel seviyedeki tenisçilere baktığımızda, görmekteyiz ki öncelikleri hala tenistir ve performanslarını arttırmak için durmadan çalışmaktadırlar. Başarıya ulaşmak önceliklerinizi belirlemekten geçer ve tenis sporunda da bu durum böyledir.

Duygusal Kontrol


İleri düzey bir tenis oyununa ulaşmak amacındaysanız, her maç öncesi, içi ve sonrasında duygularınızı ve sinirlerinizi kontrol altına almayı öğrenmeniz gerekmektedir. Aşırı duygular her tenisçinin konsantrasyonunu ve performansını bozar. Neticede iyi bir oyuncu olmak için, duygularınızı nasıl kontrol edeceğinizi öğrenmek zorundasınız.

Tenis sporu tam bir konsantrasyon gerektiren bir spor dalıdır. Bir anlık konsantrasyon dağınıklığı maçı bile kaybetmeye sebep olabilir. İleri seviye tenis oynayabilmek için maçın tamamında oyuna konsantre olmanız ve netice de kaybetseniz bile bunu kabullenip, size ileri ki performanslarınız için ilham kaynağı olmasını sağlamanız gerekmektedir.

İlgili Yazı: Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Nasıl Defans Yapılır?

Bildiğiniz gibi tüm blog yazılarının altında çok kullanılan sosyal paylaşım sitelerine ait butonlar bulunuyor. Eğer Facebook, Twitter veya Google+ hesaplarınız varsa bu butonları kullanarak yazılarımı paylaşabilirsiniz.

Görüşmek üzere,


Halil Öztürk 
www.tenissanatı.com

Ücretsiz e-Posta Abonem Ol Ve 29TL Değerinde "Online Eğitim Serisi" 
Ve Özel İpuçları Ücretsiz e-Postana Gelsin



0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics