Tenis Sanatı - Tenis Vuruşları - Moonball Nedir?


Tenis Servis, Vole, Forehand, Backhand, Smaç, Lob. Temel tenis vuruşları. İleri çeşitleri topspin, slice (kesme), swing vole, ve drop shot. Gerçek bir tenisçiyseniz, bütün bu vuruşlara  ihtiyacınız vardır. Ancak, bir vuruş daha var ki bütün bu vuruşların yanında olmazsa olmaz bir vuruş  şekli olan Moonball.

Caroline Wozniacki
www.tenissanati.com
Moonball; kısaca lob’tan sert ve daha topspinli daha agresif  ve rakibi çizginin arkasında tutarak atak yapmasını engellemek için ideal bir vuruş tarzıdır.

“Pusher” stili oyunculara karşı da kullanılabilir. 

Çünkü, bu tür oyuncular sizin gücünüzü size karşı kullanırlar. Moonball oldukça yüksek ve yumuşak bir atış şekli olmasında dolayı bu tür oyuncuların kendi güçlerini kullanmalarına ve böylece cılız vuruşlar yapmalarını sağlar.

Lob tenis vuruşundan farklı olarak, moonball rakip file de olmasa dahi kullanılır ve daha önce de bahsettiğim gibi topspinle karışık güçlü bir lob vuruşa benzemektedir. Moonball, çoğu zaman rallilerin temposunu değiştirmek amaçlı kullanılır. Rakip top yükselmeden yada düşmeden vurmaya zorlanır.

Moonball vuruşunu oyununuza katarsanız, göreceksiniz ki birçok oyuncu toplara yükselirken vurmakta zorlanmaktadır.

Günümüz tenisçilerinin çoğunluğu toplara güçlü vurarak, ezmekten hoşlanmaktalar.

Ancak, güçlü toplar göndermek, bu oyuncular için bulunmaz nimettir. Bu tarz bir tenisçiyle karşılaştığınızda, bu vuruşu deneyin, ve ne olduğunu görün.

Eğer, moonball tarzı toplarla başa çıkabilen bir tenisçiye karşı oynuyorsanız, gerçekten her yönüyle iyi bir oyuncuyla karşılaşıyorsunuz demektir. Fakat, genellikle çok az tenisçi bu tür tenis vuruşlarına karşı ne yapacağını bilir.

Sert vuruş yapan yada “Pusher” yani topu iten oyunculara karşı moonball iyi bir oyun stilidir.

Moonball vuruşunu çoğunlukla rakibin zayıf tarafına atmaya çalışın yani backhand’e böylece karşılığında zayıf bir vuruşla karşılaşma olasılığınız çok yüksek olacaktır göreceksiniz.Tabi ki bunun her zaman işe yarayacağını söyleyemem ancak, rakibinizin ritmini bozacağı bir gerçektir.

Makaleme yorum yazarak ve paylaşarak siteme katkıda bulunabilirseniz sevinirim. 


Aşağıda moonball’u çok iyi anlatan bir video’yu izleyebilirsiniz.




     Halil Öztürk yazar tenissanati.com


60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.








2 yorum:

  1. Video örneğibana 1980'lerdeki Aslı Alçıtepe/Müge Onat gibi bayan tenisçişlerimizin kendi aralarında yaptığı maçları anımsattı:)

    YanıtlaSil
  2. O zamanlar da tenis bir başkaymış...

    YanıtlaSil

Real Time Web Analytics