Tenis Maçları Öncesi 3 Faydalı Öneri



Maç içi rutinler kadar maçlara hazırlık aşamasında uygulanan rutinler, olumlu sonuçlar almak için uyulması gereken yöntemler içermelidir.

Hazır olmak, kendinize olan güveni üst seviyeye çıkararak, başarılı sonuçlar elde etmenize katkı sağlar.

Başarı ve başarısızlık arasında ince bir çizgi vardır. Maçlara hazırlanırken dikkat etmenizde yarar gördüğüm şu 3 tavsiyeyi sizler için derledim.

1. Çantanızı Hazırlarken


- Yeni çekilmiş kordajı bulunan iki yada üç raket
- Sarılmış yeni gripler
- İlk yardım malzemeleri (Sargı bezi, asprin, yara bandı vs.)
- Ekstra bileklik
- Havlu
- Su, sporcu içeceği, meyve tercihen muz veya öğünler arası yiyebileceğiniz kuru yemiş tarzı yiyecekler
- Açılmamış bir kutu top
- Not alabilmeniz için yada daha önce almış olduğunuz notlara bakabileceğiniz küçük bir defter.


2. Yediklerinize ve İçtiklerinize Dikkat



Bir beslenme uzmanı olmasam da konuyla ilgili tecrübelerime dayanarak, kısaca şunu söylemeliyim ki tenis maçınızdan yada antrenmanınızdan en az 1,5 saat kadar önce bir şeyler yemeyi bırakmanızda fayda vardır.

Maçların zamanına göre neler yiyeceğinizi belirlemelisiniz. Örneğin, maçınız sabah erken bir saatte ise, çok hafif bir kahvaltı yapmayı tercih etmenizde fayda var.

Maç içinde enerjinizin yükseltmesine katkı sağlaması için bir adet muz bulundurabilirsiniz. Ayrıca, muz, pozitif bir enerji kaynağı ve çikolata gibi şekerli gıdalardan kat kat iyidir.

İçecekler konusunda şunu belirtmeliyim ki adını vermek istemediğim enerji içeceği türevlerinden kaçınmanızı tavsiye ederim. Ancak, sporcu içeceklerinden yararlanabilirsiniz.

Kendiniz bu tür içecekleri evinizde kolayca yapabilirsiniz. Bu konuyla ilgili daha önce yazmış olduğum eposta abonelerime özel makaleyi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Serena Williams'ın Tenis Maçlarında İçtiği Sihirli İksir

Maç öncesi ve maç sonrası hatta gece yatmadan ve sabah kalktığınızda bir kaç bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

Burada dikkat etmenizi istediğim bir husus da su içerken, yudum yudum acele etmeden suları tüketmenizde yarar vardır. Böylece, maçlar sırasında hem midenizin şişmesini engellemiş hem de midenizi fazla çalıştırarak, enerjinizi boşa harcamamış olursunuz.

3. Maç Öncesi ve Sonrası


Mümkünse rakibinizin oyun stili, servisleri karşılama alışkanlığı, zayıf ve güçlü yönleri hakkında bilgi sahibi olmanızda yarar vardır.

Maç öncesi ısınma ve maç sonrası soğuma ritueline sahip olmanız, sakatlıkları en aza indirgemenize ve uzun yıllar sağlıklı bir biçimde tenis oynamanıza katı sağlacaktır.

Maç öncesi ısınmayı şu iki başlıkta açıklamaya çalışayım.

1. Hafif koşu, ip atlama vb. egzersizler kasların gevşemesine ve ısınmasına yardımcı olur.

2. Dinamik germe egzersizleri (bu bölümde statik germe yapmaktan kaçınmalısınız) örnek vermem gerekirse, bir iki adım atıp öne doğru lunge hareketi yada yana doğru hareket çömelmeye benzeyen hareketler.

İlgili Makale: Lunge Egzersizi

Maç sonrası ise, hafif 1 veya 2 tur koşudan sonra yerinizde durarak üst ve alt vücudunuzu çeşitli hareketlerle çok fazla zorlamadan statik germe hareketleri yapmanızı önemle tavsiye ederim.


60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak için aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.







0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics