Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Zor Bir Rakibi Nasıl Etkisiz Hale Getirirsiniz?


Yanlış vuruş seçimi tecrübesiz ve gelişmekte olan oyuncuların genellikle  sayıları kaybetmesine neden olan temel sebeplerden birisidir.

Kötü tenis teknikleri ile yanlış vuruş seçimi arasında bazı oyuncular için anlaşılamayacak kadar ince bir çizgi vardır.

Bir örnekle konuyu daha da açmak istiyorum.

Bir maçta tecrübesiz bir oyuncunun, rakibi tarafından kortun dışına itildiğini düşünelim. Baskı altında ne yapacağını bilemeyen oyuncu için tenis kortunda topu geri gönderebileceği çok az bir nokta ve bu vuruşu yapabilmesi için de oldukça az bir zamanı olduğunu varsayalım, öyleyse oyuncu bu durumda ne yapmalı?

Çoğu gelişmekte olan oyuncu ve izlediği video ve maçların etkisinde de kalarak, bir çok profesyonelin yaptığı gibi daha o yeteneğe sahip olmamasına rağmen  10’da 1 oranında başarı sağlayabileceği bir vuruşu tercih eder.

Böyle bir senaryo ile karşılaştığınızda, bir çok seçeneğiniz mevcuttur. 1. Strateji, çok az kullanılmasına rağmen, zaman kazanmak için moonball yada lob vuruşu öğrenmeli ve uygulamaya çalışmalısınız.

Topu yukarı atıp ve topun rakibin bulunduğu tarafın derinliklerine düşmesini sağlamak size oldukça fazla zaman kazandırır. Ayrıca, rakibinde geri çekilerek, artık avantaj elde edemeyeceği bir pozisyondan sayıyı oynamaya devam etmek zorunda bırakmış olursunuz.

Bunun gibi bir oyunu uygulamayı başardığınızda, yani rakibiniz oldukça atak bir pozisyondayken, rakibi nötr yani etkisiz hale döndürmüş olursunuz. Bir çok oyuncu ya bu tür bir strateji hakkında her hangi bir bilgiye sahip değildir yada kullanmamaya çalışır.

Eurosport’ta yada her hangi bir tv kanalında günün hareketi olarak seçilmese de bu tür bir stratejik vuruş size daha fazla sayı ve maç kazanmanıza yardımcı olacaktır. Açık ve net, harika bir tenis stratejisidir bu… Ve biliyor musunuz? Roger Federer, novak Djokovic, Rafael Nadal, Andy Murray, Maria Sharapova ve Serena Williams gibi bir çok dünyaca ünlü profesyonel tenisçi tarafından da zaman zaman kullanılmaktadır.

Rakibi etkisizleştirmek, özellikle de orta ve gelişme sürecindeki oyuncuların maçlarında çoğu sayının hatalardan kazanıldığı düşünüldüğünde daha da önemli olmaktadır.

Baskı altında kaldığınızda bu tür tenis stratejilerini uygulayarak, oyunda daha uzun kalarak daha fazla maç kazanmayı başarabilirsiniz.

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk
-         www.tenissanati.com



online egitim serisi tenissanati





2 yorum:

  1. bu dediginiz strateji savunmada lop atmak her zaman uygun degil ... hatta çogu zaman uygun degil .... muhtemelen karşı tarafı atak yapıp ileri girmiştir ve gelecegi basit lop smaç vole veya ne ise vurmakta hazırdır ... Lop degil ----- > risk alıp vurmanız gerek çunku savunma yaparsanız dediginiz lop zaten sonunuz olacaktır :)))) risk alırsanız eh belki bir derece pogana kazanırsınız ....

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler Jess Jordan.
    Çok abartmamak kaydıyla biraz çeşitlilik her oyuncu için gerekebilir ne dersiniz?

    Hani bazen bu strateji karşıdaki oyuncunun file önünde iyi olup olmamasına yada sizin top spin lob (moonball) tarzı vuruşları yapabilme kabiliyetinize de bağlı olarak daha işlevsel yani yüzde olarak daha fazla oyun kazanmanıza yardımcı olur kanısındayım.

    Kısacası, bu tür vuruşlara da çalışarak daha yönlü bir oyuncu olma yolunda bir kademe daha ilerlemiş olursunuz. Yanılıyor muyum?

    YanıtlaSil

Real Time Web Analytics