Tenis Sanatı - Rafael Nadal'ın Zihin Yapısı İle Tenis Oynamak



Rafael Nadal’ın tenis maçlarının sonuna kadar mücadele eden, savaşçı ruhlu bir tenisçi olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Onunla yapılan röportajları dinlediğiniz zaman, gelişmek için ne kadar çok çalıştığı hakkında demeçler verdiğini görürsünüz.

2007 yılı Wimbledon tenis turnuvası finalinde son iki seti de kaybedip,  iki kez de maç puanını alamayarak, maçı ve finali kaybetmesinin yaşatmış olduğu hayal kırıklığını nasıl atlattığı sorulduğunda verdiği cevap şöyle olmuş:

"Hayal kırıklığı mı! Çıldırdınız mı? Hayatım boyunca Wimbledon’ı kazanmanın hayalini kurdum ve yakaladığım fırsat çok büyüktü. Sadece kazanmam gereken 1 set vardı önümde. Servisime tutunmaya odaklandım. Belki de servis oyunumu alabilirsem, Roger ile oyunları 3-3 eşitleme imkanım olacak ve böylece, beni bu kadar kolay yenemeyeceğini anlamış olacaktı."

Rafael Nadal’ın özelliklerinin başında her zaman ne kazanabileceğine odaklanması geliyor.

Bir insan böyle bir zihin yapısına nasıl ulaşabilir?

Daha mücadeleci tenis oynamak ve kazanma yeteneğini geliştirmek için aşağıda vereceğim yöntemi aklınızda resmetmeli ve anlamalısınız.

Çıkmanız gereken 250 metrelik bir merdiven hayal edin. Her 30 metre’de bir de dinlenebileceğiniz bir yer bulunmakta…

Benzetme: Oynadığınız her bir maç, set, oyun ve sayı merdivenin bir basamağını ifade ediyor. Eğer maçı yada seti, oyunu veya sayıyı kaybettiğinizde bulunduğunuz merdiven basamağında kalıyorsunuz. Yani hiçbir kaybınız olmuyor. Ancak, ilerleyebilmek için kazanmanız ve kazanmanız için de kendinizi geliştirmelisiniz.

Amaç: Bir çok insan, merdivenin sonuna bakar ve işin ne kadar da zahmetli ve zor olduğunu düşünür. Amaca ulaşmak için sürece odaklanmalısınız. Bunu yapmanın en iyi yolu ilk 30 metrelik dinlenme noktasına ulaşmak olmalı…

Odağınızı Daraltın: Yukarılara çıktıkça etrafınıza bakmak problemlerle karşılaşmanıza neden olur. Etrafınızda sizi izleyen oyucuların merdivenin ne kadar yukarısında bulunduklarını düşünerek, onlarla kendinizi kıyaslamaya çalışırsınız. Kendinizi başkalarıyla ve bulundukları noktaların yüksekliğiyle karşılaştırmayın. Odaklandığınız hedefi en yakına çekin yani sonraki basamağı düşünün ve oraya ulaştığınızda nefes alıp dinlenebilirsiniz.
Korku: Kimin ne zaman ne kadar hızda kendi akıllarındaki merdiveni çıktıklarıyla ilgilenmek yerine tamamen kendi merdiveninize konsantre olarak, iyi bir ritm yakalamaya çalışın.

Bazen yağmurlu yada rüzgarlı bir havada merdiveni çıkmaya çalışabilirsiniz. Açıkçası oldukça fazla zorlanabilirsiniz. Ama nasılsa güneş tekrar geri gelecektir unutmayın. Çok çalışın ve sonraki basamağa odaklanın.

Disiplin

Negatifler: Bazen arkadaşlarınız ve hatta koçunuz sizi umutsuzluğa sürükleyerek, merdivenin ne kadar yüksek olduğunu ve bunu çıkabilecek insanın ancak çok şanslı olması gerektiğini söyleyerek sizi negatif düşüncelere itebilirler. Kim ne derse desin disiplini elden bırakmayın.

İç sesiniz: Kendi güvensizliğiniz kolayca sizi hataya sürükleyebilir ve çıkışınızı durdurmak için milyonlarca sebep sunabilir. Siz, düşündüğünüz şeysiniz. Bu yüzden sağlıklı güzel şeyler düşünmek size çok yardımcı olacaktır. Sizi destekleyecek ve arzu ettiğiniz yere ulaşmanızda size cesaret verecek insanlarla daha çok zaman geçirmeyi tercih etmenizde yarar var. Altın kuralı aklınızdan çıkarmayın:

Sadece kazanabilirsin. Başarısızlık, yalnızca tekrar kazanana kadar olduğun yerde kalman anlamına geliyor.

En kötü durum ise, belli bir başarı elde ettiğinizde çevrenizdeki insanların, artık işinizin daha kolay olduğu söylemesidir. Buna kulak asmayın daha yeni başladınız ve bir sonraki aşamaya geçiyorsunuz. Daha da çok çalışmanız gerek.

Hayal Kurmaya Devam: Artık amacınıza ulaştınız geniş ve oldukça ferah olan hayalini kurduğunuz rahat noktada bulunuyorsunuz ama her şey yeni başlıyor. Çıktığınız bu bina, bir köprüyle daha büyük bir gökdelene bağlı, bu köprüyü geçin ve gökdelenin en üst katına çıkmak için merdivenleri çıkmaya başlayın.

Kısaca sıralanan maddeleri tekrar gözden geçirelim:

- Hiçbir şey kaybetmiyorsunuz. Maçı kaybetseniz dahi bulunduğunuz noktadasınız yani kaybedecek bir şeyiniz yok.

- Kendi merdiveninize odaklanın. Başkalarını ne yaptığı ve nerede oldukları sizin için önemli değil. Kendi amacınıza odaklanın.

- Kazanmak. Ne kadar yükseğe çıkarsanız, o noktaya çıkamayanlardan daha iyi bir görüşe sahip sağlam biri olursunuz.

- Limitlerinizi belirleyin. Yukarı çıkmak yada inmek sizin seçiminiz ve kendi amacınızı kendiniz belirleyin. Nerede olmak istiyorsunuz? Bu tamamen sizin seçiminiz.

Bana destek olmak için makalelerimi beğenip, paylaşabilirsiniz. İlginiz için teşekkür ederim. 






60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.









Tenis Sanatı – Tenis Vuruşları: 6 Tavsiye İle Etkili Yarım Voleler



Günümüz tenisinde oyuncular genelde baseline yani dip çizgiden tenis vuruşları yapmaya ve oyunu bu bölgeden yönlendirmeye çalışıyorlar.

Ancak, tenisin çeşitli yönleriyle yani tenis teknikleri, tenis vuruşları, tenis taktik ve stratejileri ve tabi ki zihinsel yönleriyle ilgili bilgi sahip olmanızda yarar vardır.

Kimi zaman kendini bir anda file önünde bulan bir oyuncu yada sık sık servis vole tarzı oynamayı seven bir oyuncu olabilirsiniz. Özellikle, son bir yılda hepimizin izlemekten büyük zevk aldığı profesyonel tenisçiler örneğin; Roger Federer, Rafael Nadal ve hatta Novak Djokovic bile kendisini geliştirmek ve tenisine çeşitlilik katmak amacıyla tenis volelerini geliştirmeye çalışıyor.

Tenis vole belki de tenisçiler tarafından en az önemsenen tenis vuruşları olmasına rağmen benim kanımca tenisin en temel ve vazgeçilmez vuruşları arasında yer alıyor. Şöyle ki; eğer top hissiyatını geliştirmek istiyorsanız yada daha çevik olmayı voleyi mutlaka denemelisiniz. Elbette ki tüm tenis vuruşlarında olduğu üzere, file önünde de her topa aynı şekilde vole vurmanız söz konusu olamaz.Karşıdan gelen topun yüksekliği, derinliği ve hızı ne tür bir vole vuruşu yapacağınızı belirleyen etkenlerdir.

Genelde alçaktan ve servis çizgisi biraz arkasına gelen voleler üzerinde en az çalışılan vole türüdür. Belki de tenisi çok seven bir çok tenisçi bu vuruşun adını bile bilemeyebilir.




Tenis Sanatı – Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Voleler İçin 6 Tavsiye

Yarım vole, çoğunlukla servis çizgisine yakın bölgeden karşıdan süratle gelen toplara vuruş yapmak için kullanılan, nadir de olsa winner yani sayı kazanmak amaçlı yapılabilecek bir çeşit tenis vole vuruşudur.

Başarılı bir yarım vole yapabilmek için aşağıda vermiş olduğum ipuçları size çok yardımcı olacaktır.

#1 Tenis Sanatı – Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Vole Vuruşu  - Dizlerinizi Kırın

Çoğu vuruşumuzu zaten dizlerimizi kırarak yapıyoruz ancak yarım vole’de dizleri neredeyse çömeleceğiniz kadar kırmanız gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tenis raketinizin kafası bileğinizin altına düşmemelidir yoksa kontrolsüz bir vuruş yapmak zorunda kalabilirsiniz.

#2 Tenis Sanatı – Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Vole Vuruşu - Derine Hedefleyin

Yarım voleleri olabildiğince derine vurmanızı tavsiye ederim. Eğer çok fazla açı yakalamadan kısa düşen bir vuruşla yarım vole yaparsanız rakibinize sayıyı alması için davetiye çıkarmış olursunuz.




#3 Tenis Sanatı - Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Vole Vuruşu – Erken Vuruş Yapın

Evet, daha top iner inmez vuruşunuzu yapmaya odaklanın böylece rakibin toparlanma zamanını azaltmış ve zorlaştırmış olursunuz.

#4 Tenis Sanatı - Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Vole Vuruşu – Toptan Gözünüzü Ayırmayın

Gözlerinizi toptan çok erken ayırmayın. Bu vuruşu yaparken gözleriniz tamamen topa odaklanmalı.

#5 Tenis Sanatı - Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Vole Vuruşu: İleri Hareket Edin

Yarım vole vuruşu, diğer tenis vuruşlarından farklı olarak, durularak veya geriye doğru hareket edilerek yapılan bir vuruş değil, aksine öne doğru harekete devam edilerek yapılır. Vuruş öncesinde, sırasında ve sonrasında ağırlığınızı öne yani fileye doğru vermeye dikkat edin. Böylece bu vuruşu yaptıktan sonra hemen toparlanarak, filede uygun vole pozisyonunu almanız mümkün olur.

#6 Tenis Sanatı - Tenis Vuruşları: Etkili Yarım Vole Vuruşu: Çok Basit Tutun

Yarım vole diğer vuruşlar gibi spin yada güç gerektiren bir vuruş değildir. Yapmanız gereken topu filenin üzerinden karşıya olabildiğince derine geçirmek ve fileye doğru ilerleyerek doğru vole pozisyonunu almak olmalı.

Yarım vole vuruşu çok basit bir vuruş değildir. Özellikle de file önüne fazla gitmekten hoşlanmayan oyuncular için. Ancak, topa odaklanır ve vuruşu vermiş olduğum tavsiyeler doğrultusunda doğru yapabilirseniz daha fazla sayı kazanma şansınız olacaktır.

Bol tenis dolu günler dilerim.


60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.






Tenis Sanatı - Etkili Tenis Oynamak İçin Core Egzersizleri

 Tenis Sanatı - Serena Williams Tenis Antrenmanı


Daha önce bir çok makalemde core bölgesinin tenis sporunda ve diğer bir çok spor dalında önemli bir role sahip olduğuna değinmiştim. Şimdi gelin bir kaç egzersizle core bölgesindeki kasları nasıl güçlendirebileceğinizi öğrenelim. 

Egzersizlerinizi çeşitlendirmek hem plato evresini daha çabuk atlatmanıza yardımcı olurken hem de vücudunuzdaki farklı kas gruplarını çalıştırmanızı sağlar.

Core bölgesi, gövdemizi ve gövde iskeletimizi ayakta tutan büyük kas gruplarını ifade eder. Gövdede, sağlıklı bir postür duruşuna sahip olmanın tek yolu bu bölgedeki kasların dengeli bir şekilde kuvvetlendirilmesidir.


Gerek iş, gerek sosyal yaşantı bizleri sandalyelerde oturularak geçirilen saatlere mahkum eder. Günlük yaşantımız içerisinde farkında olmadan sürekli tekrarladığımız vücut duruş hataları ilerleyen zamanla kalıcı postür bozukluklarına neden olur. Dengeli ve kuvvetli gövde kasları, postür bozukluklarını önler ve varolanları da önemli derece iyileştirir.

Core bölgesi kasları; tüm karın bölgesi kasları (six packs olarak adlandırılan bölüm, yan karın kasları yani oblikler, kaburgaların yanları ve üzerinde yer alan serratus kasları), bel ve boyun bölgesi boyunca omurgayı dik tutmakla ve refleksif rotasyonunu sağlamakla görevli olan multifidus ve erector spinae kaslarıdır.

Core bölgesindeki kasları geliştirmeye yönelik örnek egzersizler:


Görüşmek üzere,



60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.






Tenis Sanatı - 4 Farklı Tenis Servisi Nasıl Karşılanır

Tenise ilk başladığınızda eğer ki rakipleriniz de sizinle aynı seviyedeyse büyük ihtimalle tek tür bir tenis servisi karşılamak zorunda kalırsınız. Çok yüksekten gelen yumuşak tenis servisleri…

Zamanla farklı rakiplerle mücadele ettikçe farklı bir tenis servisi karşılaşmanız gerekecektir. Kısaca, bu servisler flat (düz ve sert), slice (falsolu), topspin ve kick servis adını verdiğimiz servislerden bahsediyorum.

Bu  farklı servisleri nasıl karşılayacağınızı bilmeniz oldukça önemlidir.



1- Tenis Sanatı – 4 Farklı Tenis Servisi Nasıl Karşılanır: Düz (Flat) Servis


Düz (flat) servis genelde çok süratli atılan servislerdir. Bundan dolayıdır ki servisi karşılamak için çok az zamanınız vardır.

Eğer gerçekten iyi bir düz servis kullanan oyuncuya karşı oynuyorsanız, zamanınız çok sınırlı olduğundan raketi büyük bir swingle arkaya almanız imkansız hale gelir. Böyle durumlarda birçok oyuncu daha kompakt yani kısa swingle servisi karşılamayı tercih eder. Kısa swing’de sadece raketi kalçanız hizasına alır ve topa doğru savurursunuz böylece daha kontrollü bir vuruş elde edersiniz.

Eğer çok daha sert servislerle karşı karşıyasanız. O zamanda yapmanız gereken tek şey raketin başını yukarıda tutmak ve topun geldiği yöne doğru dönerek, öne doğru adım alıp gelen topu bloklamak olmalıdır. Burada ikinci bir sorunla karşı karşıya gelebilirsiniz. Eğer ki rakibiniz servis vole oynamayı tercih ediyorsa, bu tür blokları havada karşılayıp kolay sayılar alabilecektir. Bu durumda da yapmanız gereken bloklarınızı rakibin ayaklarına yada paralele yapmaya çalışmanızı tavsiye ederim.

2- Tenis Sanatı – 4 Farklı Tenis Servisi Nasıl Karşılanır: Slice (Falsolu, Kesme) Servis


Slice servis, rakibi kortun dışına atmak için kullanılabileceği gibi tam vücuduna doğru atılarak da rakip şaşırtılabilir. Slice servis, düz servise oranla daha yere yakın seker. Bu tür bir servisi karşılamaya çalıştığınızda ya top sizden uzaklaşır yada üzerinize gelerek, zor anlar yaşamanıza sebep olur.
Biraz daha dizleri kırarak, bu tür servisleri karşılamayı deneyebilirsiniz.
Başka bir yöntem de slice servisi topspinle yada kesme dediğimiz vuruşla karşılamaktır.  Eğer bu da işe yaramazda topu önde karşılamayı denemenizi öneririm. Bunun sebebi top daha fazla falso almadan topu bloklamaktır ki bunu yapmak flat servisleri bloklamaktan daha da kolaydır.

3 Tenis Sanatı – 4 Farklı Tenis Servisi Nasıl Karşılanır: Topspin Servis


Topspin servis, flat ve slice servisten daha yükseğe sıçrar ancak daha yavaştır. Eğer bu tür servisleri çok geride karşılamaya çalışırsanız, toplara genelde alışık olmadığınız bir kontak noktasında vurmak zorunda kalırsınız.

Topspin servis, daha yavaş olmasından dolayı servis vole oynayan oyuncuların en sık kullandığı silahtır. Çünkü, siz return yapmak yükselen topu beklerken rakibiniz çoktan fileye gelmiştir bile… J

Bu tür servisleri en yüksek noktasında karışlamaya çalışmak yerine önde top daha yükselirken vurmanızda fayda vardır. Bunu yapabilmeniz için çok çalışmanız gerekir eğer ki toplara yükselmeden vurmaya alışık değilseniz.
,
Diğer bir yöntem de top inerken vurmak olabilir ancak bu oldukça defansif bir vuruşa olacaktır. 

4- Tenis Sanatı – 4 Farklı Tenis Servisi Nasıl Karşılanır: Kick Servis


Kick servis, topspin servis’e oldukça benzer yapıda bir servis türü olmasına rağmen, aralarındaki temel fark topun yere değdikten sonra hangi yöne gideceğinin anlaşılmasının zor olmasıdır. Topspin servisi nasıl karşılıyorsanız kick servisi de öyle karşılamanızda fayda vardır. Yani, top daha yükselmeden. Rakibinizin bu tür bir servis atacağını sezdiğinizde atış anında öne doğru bir adım alın ve toplara öyle vurmaya çalışın.

Farklı türde servislerle karşılaşmanın en iyi yollarından biri farklı tarzda oyuncularla maçlar yapmaktır. Ayrıca, servis karşılamanızı geliştirmek için bir arkadaşınızla da antrenman yapmanızda fayda vardır. Unutmayın ki servisten sonra en önemli vuruş tenis servis karşılama yani return’dür. İyi returnlerin daha kolay maçlar kazanmanızı sağlayacağından hiç şüpheniz olmasın.

Tenis Kortunda Bol Şans Dilerim

Görüşmek Üzere,

Tenis Sanati 4 Önemli İpuvu

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.



Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Kazanmayı Bilmek


Dünyanın ilk dört sırasındaki tenisçilerin çok önemli bir özellikleri vardır. Federer, Nadal, Djokovic ve Murray’den oluşan ve ağır-abi diye adlandırdığım sporcular tüm yeteneklerinin yanında kazanmayı da biliyorlar. İspanyol Boğasının Kazak Mikhail Kukushkin karşısında dikkatle izledim. Mikhail ilk sette sıfır hata ile sürekli rakibinin tenis backhand’ine yüklendi. Nadal’a karşı Slovak Klizan ilk turda, Çek Rosol de ikinci turda adeta aynı oyunu oynadılar. Onlar da ilk seti aldıktan sonra kaderlerine razı oldular! 

Bu dörtlüye karşı oyununuzun %100’ü üzerinde oynuyorsanız başarılı olabiliyorsunuz. Ama dünya üzerinde hiçbir oyuncu (hele 5 set üzerinden ve en az 2.5 saatlik) bir maçın tümünde aynı standardı sürdüremez. Makalenin Devamını Okumak İçin Buraya Tıklayın >> Tenis Sporunda Kazanmayı Bilmek



60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.



Real Time Web Analytics