Tenis Sanatı - 3 Derste Profesyoneller Gibi Tenis Oynamak

Tenis Sanatı - Tenis Vuruslari, Tenis Forehand


Dünyanın en iyi tenisçileri, tenis teknikleri ve tenis taktikleri açısından tenis’i yeniden keşfetmemiştir. Amatör yada geç yaşlarda tenise başlamış her hangi bir tenisçi ile WTA/ATP turda tenis oynayan profesyoneller arasında temel uygulamada bir farklılık söz konusu değildir.

En öne çıkan farklılık profesyonellerin, temel tenis teknikleri üzerine uygulamada uzmanlaşmış olmalarıdır. İyi bir amatör yada gelişmekte olan bir tenisçi olarak gelişebileceğiniz kadar kendinizi geliştirmek olmalıdır.

Aşağıda yer alan profesyonelleri neyin sıra dışı yaptığı ile ilgili 3 tavsiyeyi kullanarak tenisinizi daha ileri seviyelere taşıyabilirsiniz.

Tenis Sanatı – Profesyoneller Temel Teknikler Konusun Mükemmele Yakındırlar

Başta da bahsettiğim üzere, profesyonel tenisçiler, tenis oyununu tekrar icat etmeyi denemezler. Küçük yaşlarda öğrenmiş oldukları ve zaman içerisinde çok çalışarak, geliştirdikleri tenis vuruşlarını yapar ve tenis taktiklerini oldukça sade ve basit tutarlar. 

Temel fark nedir? Farkları bu temel ve basit yöntemleri mükemmel biçimde uygulayabiliyor olmalarıdır.

Tenis kortunda aşırıya gitmenize gerek yok. Sınırlarınızı ve yapabileceklerinizi iyice belirleyin. Yanlış anlamayın tabi ki kendinizi geliştirmeye çalışın ancak, şu anda yapmakta zorlandığınız şeylerle zaman harcamayın. Dışarıya giden sert smaçlar, winnerlar yada servisler yerine tutarlılığa yani oyunda kalmaya konsantre olun.

Sağlam bir tekniğe sahip olmaya odaklanın ve tenis taktiklerinizi oldukça basite indirgeyin..

Kısaca hatırlatmam gerekirse, Rafael Nadal 2008’de Wimbledon’ı kazanırken, Roger Federer’in forehandlerinden uzak kalmayı ve backhand tarafına oynamayı tercih etmişti. Ne kadar temel ve basit bir yöntem. Öyle değil mi?

Tenis Sanatı – Profesyonel Tenisçiler Zihinsel Olarak Güçlüdür

Çoğu zaman, sıralamada ilk 500’de yer alan tenisçiler, dünyanın ilk 50 tenisçisi ile benzer tenis vuruşlarını yapabilir. Aralarındaki temel fark ise, zihinsel açıdan ilk 50’de yer alan tenisçilerin daha güçlü olmasıdır. Özellikle de büyük maçlar ve sayılarda bu daha da öne çıkar.

Amatör seviyede bile oynanan bir tenis maçında, kim mental olarak sağlam ise, aklından geçenleri kontrol ederek, rakibine önemli bir üstünlük sağlar.

eKitaplarımda ve bir çok makalemde de belirttiğim gibi, çoğu tenisçi ya bir önceki puanı düşünerek yada sonraki oyunda ne yapacağını veya daha sonrasını yani maçın sonucunu düşünerek, bulunduğu anda ne yapması gerektiği hakkında açık bir görüşe sahip olmadan tenis oynamak durumunda kalıyor.

Puana başlamadan önce, o ana yüzde yüz konsantre olmanız gerektiğini kendinize telkin etmenizde fayda vardır. O anda kalın ve aklınızın başka şeylerle meşgul olmasına izin vermeyin.

Diğer yapılan önemli bir zihinsel hata da kazanan oyunu değiştirmektir. Maçı kazanmaya yakın olduğunuz bir anda asla o ana kadar yaptığınız stratejiden başkasını denemeye çalışmayın. Kazanan taktik değişmez.

Bunu başarmanın tek yolu beyninizi aldatmaktır. Maçta geride olduğunuzu düşünün ve oyunu öyle oynayın. Bu harika bir yöntemdir.

Tenis Sanatı – Profesyonel Oyuncuların Bir Oyun Planı Vardır

Profesyonel bir tenis oyuncusu, her maçta rakibin ve koşulların değiştiğini bilerek korta gelir. Gözünü karartıp her maçı aynı stilde oynamaya kalkmaz. Bazen gününde olmadığı zamanlarda oyununda önemli değişiklikler yapabilir.

Rakip Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Rakibiniz hakkında bilgi sahibi olmanız o gün iyi tenis oynamak için size büyük avantaj sağlayacaktır.

Eğer, rakibiniz hakkında her hangi bir bilgi sahibi değilseniz, rakibinizin zayıflıklarını ısınmaya başlar başlamaz ve maçın ilk iki oyununda analiz etmeniz yararınıza olur.

Analiz ederken sorulacak sorular:

- Rakibin Forehand’i mi yada backhand’i mi daha iyi?
- Rakibin güçlü yönleri neler?
- Rakip kortta nasıl hareket ederken, zorlanıyor? Örneğin, öne arkaya mı yoksa yana doğru yani sağa sola hareket ederken mi vuruşlarında hatalar yapıyor?
- Rakibin ikinci servisi nasıl?
- Rakip slice yada topspin vuruşa nasıl reaksiyon veriyor?

Bu sorulara vereceğiniz cevaplarla rakiplerinizin zayıflıklarını avantajınıza çevirerek, daha etkili tenis oynamak elinizde...


Sağlık ve tenisle kalın. 




60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.









0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics