Tenis Sanatı - 7 İpucu İle Daha Etkili Tenis Oynamak


Tenis turnuvalarında  yada  arkadaşlar arasında yapılan  maçlarda başarılı olan oyuncular,  hangi vuruş kombinasyonlarının güçlü yanlarına ve oyun stillerine  en uygun olarak nasıl kullanacağını bilen oyunculardır.

Aşağıdaki taktiklerden bir yada tamamını etkili bir biçimde kullanabildiğiniz zaman sayıları daha fazla kazanma şansına sahip olabilirsiniz.

Maria Sharapova Paris 2013
www.tenissanati.com


GÜÇLÜ YÖNLERİNİ KULLAN

Başarılı oyuncuların çoğunluğu oyun planlarını kendi güçlü yönleri etrafına inşa etmektedir. Mücadeleye giriştiklerinde kuvvetli yönlerini mümkün olduğunca fazla sergilemeye çalışırlar.


Geleneksel yöntemlerle tenis eğitimi alan insanlardan farklı olarak günümüzde tenisçiler daha fazla forehand tarafında topu almaya odaklanmıştır. Daha açık belirtmek gerekirse, forehandleriyle bir topa vurduktan sonra kortun ortasına gelmek yerine tenis backhand taraflarını kapatarak rakibin bir sonraki vuruşunu forehandleriyle karşılayamaya en uygun pozisyonu almaya çalışmaktadırlar.

ZİHİN VE BEDEN GÜCÜ

Zihinsel yaklaşım ve bedensel kondisyon oyun stilinizde önemli rol oynamaktadır. Hayal kırıklığına uğrayan oyunculara baktığımızda genellikle zinde bir vücut yapısına sahip olmayan oyunculardır. Sıklıkla sayıları çabucak bitirme yolunu seçerek, bundan dolayı çok fazla hata ile oynamaktadırlar.

BİR OYUN PLANINIZ OLSUN

Maçlardan önce iyi taraflarınızı gözden geçirin ve oyun planınızı belirleyin. Örneğin; harika bir drop shot ‘a yada açılı vuruşlara sahipseniz bunları kullanmak için plan yapın.

OYUN TARZINIZ NEDİR?

Çoğu insan, oyun tarzının tenis teknikleri ve tutuşlarının ürünü olduğunu anlamaz. Semi-Western ile Western arasındaki tutuşlar spinli vuruşlar için ideal tutuşlarken, Eastern ile Semi-Western arasındaki tutuşlar daha az spinli vuruşlar için idealdir.

SERVİS VOLE

Sadece servis atmak üzerine çalışmayın. Servis attıktan sonra file önüne gelmek için de alıştırmalar yapın. Servisinizin ne kadar iyi olduğu önemli değil, içeri girip ve voleye gelmek için kendinize olan güveninizi arttırmalısınız. Servis vole üzerine sıkça alıştırmalar yaparak, kas hafızasına işleyin.


Alıştırma yaparken, servisi atar atmaz  fileye yönelin. Partnerinize topu size doğru tekrar atmasını sağlayarak, bu konuda kendinize olan güveninizi artırmaya çalışın. Daha rahat vuruşlar yapmaya başladığınız zaman, partnerinizden daha sert toplar atmasını isteye bilirsiniz.

FİLEYE HEMEN GELMEK

Sayıları oynarken yada sadece alıştırma için ralli yaparken, file önüne gelmeye çalışın. Bu taktik en çok da ikinci servisi karşıladıktan sonra bir anda file önüne gelerek sayıyı bitirmek için avantaj sağlar.


Tommy Haas
www.tenissanati.com
Bu konuyla ilgili okumuş olduğum röportajdan birkaç satır aktarmak istiyorum. Dünya  1 numarası olmuş en az 10 oyuncuyu yetiştirmiş olan dünyaca ünlü tenis eğitmeni ve koçu Nick Bollettieri şöyle diyor. “Tommy Haas daha 17 yaşındayken bana gelip, ne zaman fileye hareketlenmeliyim diye sorduğunda ben de ona,- ne zaman istersen ama mümkün olduğunca sık girmeye çalış böylece her hangi bir defansif topla mücadele etme imkanını ortaya çıkarma alışkanlığını ortaya çıkarırsın.- demiştim.”


Umulmadık zamanlarda file önüne gelin. Bu sürpriz saldırıları yaratarak, rakibi tedirgin eder ve aşırı güçle vuruşlar yapmaya zorlarsınız.

VOLE

Vole belki de üzerinde en az durulan ve alıştırma yapılan vuruşlardan biridir. Fakat, iyi bir voleye sahip olmak kadar voleleri nerelere vuracağını bilmek de ayrıca önemlidir.


Günümüzde oyuncular baseline’a çok uzak noktalarda topu beklemediklerinden dolayı voleleri servis kutularının üzerine vurmak çok fazla işe yaramamaktadır. Anladığınız üzere, rakibin pozisyonuna göre nereye vole yapacağınızı belirlemenizde fayda vardır.

Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk
www.tenissanati.com

Ücretsiz e-Posta Abonem Ol Ve 29TL Değerinde "Online Eğitim Serisi" Ve Özel İpuçları Ücretsiz e-Postana Gelsin



0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics