Tenis Sanatı - Tenis Sporunda Nasıl Defans Yapılır? - Vuruş Seçimi


Tenis sporu ile ilgilenen bir oyuncunun vuruş seçimi duruma göre çeşitlilik gösterir. 

Defansif bir pozisyondayken, oyuncunun birincil amacı tekrar sayıya dönerek, en uygun tenis kortu pozisyonunu almaktır.


tenis Forehand nedir?

Bu yüzden, her hangi bir defansif vuruş yaparak, sayıyı tek bir vuruşla kazanmayı düşünmek, yapabileceğiniz en büyük  hatadır.

Bu bölümde tenis sporunda farklı savunma senaryoları inceleyecek ve oyuna geri dönmenize yardımcı olacak farklı tenis vuruşları arasında uygun seçenekleri ele alacağım.

1. Kortun dışına itildiğinizde: Tekrar tenis kort pozisyonunuzu alabilmeniz için daha fazla zaman kazandıracak bir vuruş seçmelisiniz.


  • Topspin ve file üzerinden yüksek top atmaya çalışın. Çok fazla topspinli oynamak ve file üzerinde yüksek top atmak uygun pozisyonu tekrar almanız için size biraz zaman kazandırır.
  • Slice (kesme, kesik) vuruşları kullanın. Alçak toplara flat yada topspin vuruşlardan daha kolay vurmanın yolu slice yani topları keserek vuruş yapmaktır.
  • Çapraza vuruşlar yapmayı amaçlayın. Top ne kadar fazla mesafe kat ederse, korta dönmeniz için o kadar fazla zamanınız olur.

2. Rakibiniz harika bir yaklaşma vuruşu (approach shot) yaptı ve file önüne geldiğinde:


  • Lob vuruşlar yapmaya çalışın.
  • Çapraza kısa ve oldukça fazla topspinli açılı atışlar yapın.  Topları çaprazınızdaki servis kutusunun içine vurarak, rakibinizi geçmeye çalışın.
  • Raketi savurmayı (swing) kısa tutmaya özen gösterin. Çok fazla açılarak raketinizi savurmaya zamanınız olmayacaktır.
İlgili Yazı: Tenis Vuruşları - Moonball Nedir?

3. Baseline’dan aşırı güçlü vuruşlar yapmak:


     
  • Güce güçle karşılık vermeye çabalamayın. Çok güç kullanarak vuruşlar yapan oyuncular, toplara aynı kendileri gibi vurmaya çalışan oyuncu tiplerinden hoşlanırlar. Çünkü bu genellikle rakiplerini zor durumda ve riskli vuruşlar yapmaya zorlar.
  • Tenis vuruşlarınızı çeşitlendirin. Vuruşlarınızdaki tempoyu azaltın ve rakibin gücünü topspinli yada slice  vuruşlar yaparak kendine karşı kullanın.
  • Topları baseline’a yakın vurun. Eğer rakibiniz, baseline’dan winner vuruşlar yapmaya çabalarsa, daha fazla hata yapma olasılığı artar.
  • Rakibinizi tahminler yapmaya zorlayın. Asla aynı vuruşu tekrar ve tekrar yapmayın. Sert oynamayı seven oyuncular, sürekli belli bir bölge ve yükseklikteki toplara vurmaktan hoşlanırlar. Bundan dolayı, çeşitli yükseklikte mesela kesme ve alçak toplar, yada yüksek topspinli toplar, atarak rakibinizi şaşırtmaya ve konfor bölgesini oluşturmasına engel olmaya çalışabilirsiniz.

Defansif bir pozisyonda emin vuruşlar yapmak, müthiş artistik vuruşlarla sayıyı kazanmaya çalışmaktan daha iyi bir stratejidir. Daha az hata yapan oyuncu daha fazla maç kazanma şansını elinde bulundurur ve eğer rakibin bir tane daha fazladan vuruş yapmasını sağlayarak, hata yapmasına yol açabilirsiniz.

Yüzdelere oynamaya ve atak yetenekleriniz yanı sıra defansif kabiliyetlerinizi de geliştirmeye çalışın, belki bazı maçlarda çok göze hoş gelen bir oyun sergilemeyebilirsiniz ama tenis sporunda defans yapmak da oyunun içinde olan ve dünyaca ünlü profesyonel raketlerin de tenis maçlarında sıkça ihtiyaç duydukları önemli bir kabiliyettir.

Görüşmek üzere,

Halil Öztürk, Tenis Sanatı e-Kitabının Yazarı
www.tenissanati.com 

Ücretsiz e-Posta Abonem Ol ve "Online Eğitim Serisi" Ve Özel İpuçları Ücretsiz e-Postana Gelsin



0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics