Tenis Sanatı - Nasıl Yüksek Ve Derin Topspinli Tenis Vuruşları Yapılır?
















Tenis sporunda başarı için gerekli olan şeylerden birisi de çok düşük hata yüzdesiyle oynamaktır. Çok düşük hata oranına sahip oyun tarzının temelini daha fazla topspin ve file üzerinden oldukça yüksek toplar atmak oluşturur.

Bunu en iyi yapan oyuncuların başında Rafael Nadal gelmektedir.  Saldırgan bir oyun tarzına sahip olmasına rağmen, çoğunlukla oyunu, rakibine bir fazla top atarak hata yapmasına neden olmak üzerine kuruludur.

Nadal güçlü moon baller olarak da anılmaktadır. Yüksek ve ağır topspinli tenis vuruşları yaparak rakiplerinin alıştıkları temas noktasının dışında vuruşlar yapmaya sebep olur ve hata yapmalarını kolaylaştırarak sayıyı kazanır.


Kendi şahsi fikrimce her oyuncu bu vuruşu yapmayı öğrenerek vuruşları arasına yeni bir silah eklemelidir. Soru şu ki, bu vuruş nasıl en etkili biçimde yapılır? 

Raketin baş hızını Nadal ve diğer profesyoneller gibi nasıl süratle savurabilirsiniz?

Nasıl yüksek ve derine topspin vurabileceğinizi ana  5 başlık altında açıklamaya çalışayım:

1)                Savuruş yolu yada düzlemi dikey olmak zorundadır. Demek istediğim, raketin en uç baş kısmı topun altından gelmeli ve raketin yüzü tamamen zemine dönük olarak dik bir açıyla topa doğru hareket etmelidir.

2)               Bacaklarını kullan. Topun altına girmek ve müthiş raket baş hızını elde etmek, bacaklarla başlar.

İpucu: Topun altına girmek için şu alıştırmayı deneyin: Bir sandalyeye oturduğunuzu hayal edin ve bu hareketi hayali olarak kortta yapmaya çalışın.


3)               Tutuş şekli. Dikey savuruş açısını yakalama açısından tutuş şeklinin çok önemi vardır. Yüksek topspin vuruş yapmak için semi-western yada western tutuş şeklini kullanmanız önerilir. Nadal’ın vuruşlarına baktığımızda western tutuşla raketi tuttuğunu görüyoruz.

4)               Raketin sap büyüklüğü. Rafael Nadal 4 ¼ (L2) raket sapı kullanmaktadır. Roger federer ise, 4 3/8 (L3) grip kullanmaktadır. Düşünsenize kavrayamadığınız bir kütüğü mü daha hızlı sovurursunuz yoksa elinizin içine sığan hatta daha küçük bir dalı mı?  

5)               Büyük hedefler belirleyin. Bu ne anlama mı geliyor? Yüksek derin topspin oynamanız, daha az hata yaparak, oyunda kalmanızı sağlar. Büyük hedefler seçmek, fileden, yan çizgilerden ve baseline’dan uzak durmak anlamına gelmektedir. En az bir kol yüksekliğinde ve servis çizgisinin ilerisine vuruş yapmak, atışlarınızda yeterince yükseklik ve derinlik kazanmanızı sağlayacaktır.

Derin ve yüksek topspinli vuruşlar, rakiplerinizin ideal vuruş noktasından uzaklaşarak daha yüksekte toplara vurmalarına ve böylece agresif vuruşlar yapamamalarına sebep olup, pek çok hata yapmalarına neden olarak, sayıları size getirir.

Son olarak, 60 Günlük Tamamen Ücretsiz eKursa hemen başlamak için aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmayı unutmayın.




0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics