Tenis Sanatı - 5 Adımda Tenis Kortunda Roger Federer Gibi Hareket Edin






















Roger Federer başarısını ayaklarına daha doğrusu ayaklarını nasıl hareket ettirdiğine borçludur.

Sıra dışı sezgi kabiliyeti ve imkansız gibi görünen tenis vuruşları ayak hareketleriyle doğrudan bağlantılıdır.

Elbette ki bu hususta kendisi tek örnek değil.  Novak Djokovic, Justine Henin gibi bir çok  başarılı oyuncu da tenis kortunda rakiplerini baskı altına alabilmek için küçük yaşlarda başladıkları ayak çalışmalarının önemini her fırsatta vurgulamışlardır.

İlgili Yazı: Tenis Ayak Hareketleri

Şimdi kendi oyununuzu bir dakika şöyle düşünmenizi istiyorum. 

Kolay herhangi bir sayıyı kaçırmanızın nedeni yanlış pozisyon almak yada ulaşabileceğiniz  bir topu kaçırmanız değil mi? 

Bu durumda suçlanabilecek tek bir konu var. O da ayak hareketleriniz.

İyi bir ayak hareketi (çalışması), bir tenisçiye doğru pozisyonu alıp, çok yüksek olasılıkla başarılı bir vuruş gerçekleştirmesine izin verir. Daha fazla zaman daha fazla seçenek anlamına gelir ve sayıyı kazanma şansınızı yükseltir.

Maalesef, bir çok gelişmekte olan oyuncu ayak çalışmalarını yada hareketlerini önemsememekte ve daha çok tenis backhand vuruşları yada dip çizgiye vuruşlar üzerine çalışmak için zaman ayırmaktadır. 

Tenis forehand’inizi ve file önü oyunuzu geliştirmeniz için en öncelikli üzerinde durulması gereken konu doğru ayak hareketleri olmalıdır.


Ayak hareketleri üzerinde çalışmak oyununuzun kalan diğer bölümlerinde başarıya ulaşmanızı kolaylaştırmaktadır.

Roger Federer gibi hareket etmeye geçmeden önce, ayak hareketlerinin temelini nelerin oluşturduğunu kısa başlıklar halinde açıklamama izin verin. 

Daha iyi ayak hareketleri çabukluğunuzu, dengenizi ve koordinasyonunuzu geliştirecektir.

Aşağıdaki 5 adımlık strateji ile kortta Roger Federer gibi hareket edin.

1.                 Raketinizi çantanızda bırakın

Ayak hareketlerini öğrenirken yada üzerinde çalışırken, yavaş hareketler ile raketinizi kullanmadan beyninize ve kas hafızanıza hareketleri işleyecek bir çalışma programına ihtiyacınız var.

Yavaş ve kontrollü hareketlerle sanki raketinizle vuruş yapıyormuş gibi gölge çalışması yapmaya başlayın, vuruşu yapın ardından yavaş ve kontrollü bir biçimde başlangıç pozisyonunuza geri dönün. 

Başlangıç ve vuruş pozisyonunu belirlemek için huni yada renkli plastik kaselerden yararlanabilirsiniz. Böylece konuya daha da odaklanmanız kolaylaşır. 20 tekrarla bu bölümü tamamlayın acele etmemeye özen gösterin.


2.              
Raketinizi alın, ama top kullanmayın

1. adımı tekrar edin fakat bu sefer elinizde bir raket olsun. Tekrar, hareketlerinize odaklanın ve kontrollü ve ritmik bir biçimde hayali topa vurun ve başlangıç noktasına dönün. 20 tekrar.


3. Topla tanışma

İkinci adımı tekrar edin. Bu sefer size top atabilecek bir partnere ihtiyacınız olacak, eğer bir partner bulamazsanız, diğer elinize topu alın ve önceki adımlarda vuruş yaptığınız noktaya yakın bir yerde elinizden bırakın ve sakin bir biçimde topu hedeflediğiniz bölgeye kontrollü biçimde vurmaya odaklanın ve tekrar başlangıç noktasına dönün. 20 tekrar.
4. Tempoyu arttırın

Önceki iki adımı tekrar edin. Şimdi size kontrol edilmesi mümkün toplar atması için bir partnere ihtiyacınız var. Tekrar, topları daha önce belirlemiş olduğunuz noktaya vurmaya çalışın ve başlangıç noktasına dönün. 20 tekrar.

5. Tam hız ileri

İşte bu noktada kendinizi test etme imkanınız olacak. Bu sefer “normal” ralli hızında oynamaya çalışmanız gerekmektedir. Winnerlar yapmaya çalışmayın. Ayak hareketlerinizin nasıl olması gerektiği konusunda fazla düşünememeye özen gösterin. Sadece hareket etmeye çalışın.

Eğer yukarıdaki dört adımı da birer birer önerildiği gibi geçtiyseniz, ayaklarınız artık ne yapması gerektiğini öğrenmiş demektir.  

Bu aşamalar hangi vuruş üzerine çalışıyorsanız ona uygulanabilir niteliktedir (birkaç değişiklik yapılarak) ve bu ayak çalışmalarını kendi başınıza kolayca yapabilirsiniz. 

Daha fazla ayak çalışması yapmak kendinize zaman ayırın ve ne kısa zamanda göreceksiniz ki oyununuz ve fitness düzeyiniz çok çabuk gelişecek.


Son bir not daha, bir daha ki sefere profesyonellerin oynadığı bir tenis maçını izlediğinizde top'a bakmak yerine, seçtiğiniz birinin ayak hareketlerini izlemeye çalışın.

60 günlük tamamen ücretsiz ekursa katılmak isterseniz aşağıdaki bölümlere adınızı ve epostanızı yazmanız yeterlidir.








0 yorum:

Yorum Gönder

Real Time Web Analytics