Tenis Sanatı - Tenis Oynamak İçin Uygun Tenis Raketi Seçimi

Ana İvanovic
www.tenissanati.com

Raket seçmek en az tenis oynamak kadar meşakkatli, ayrıntılı ve stratejiktir. Profesyonelleşmek istiyorsanız, raket alırken ''profesyonelleşene kadar ucuz bir raket alıyım.'' diyenlerden olmayın. Çünkü raket ucuz olduğu zaman çoğunlukla yeteneğinizi ön plana çıkaramayabilirsiniz.



Türkiye'de tenis sporu çok yaygın olmadığı için mağaza çalışanlarının pek çoğu bu konuda yeterli bilgide olmadıklarından mağaza çalışanlarına ''nasıl raket almalıyım?'' gibi sorular sorduğunuzda olumsuz bir cevap alabilirsiniz. Eğer ucuz, kalitesiz raket alırsanız tenis vuruşları öğrenmede zorluk çekersiniz ayrıca ileride raketinizi değiştirmek zorunda kalırsınız. Raket seçiminde yaş, boy, profesyonellik ve oynama stili gibi değişkenlik gösteren ayrıntılar göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.


Raket seçerken, 
- Raketin ağırlığı
- Raketin denge noktası ( kafa veya sap kısmının ağır olması)
- Kafa büyüklüğü
- Kortaj sıklığı
- Grip ölçüsü
gibi unsurlara dikkat edilmeli.

Raket Ağırlığı

Ağır bir raketi hareket ettirmekte zorlanırsınız ama sert toplar karşısında fazla sarsılmaz. Hafif raketler ise daha hızlı hareket edebilir, fakat sert gelen toplara vuruşlar yaparken bileğinizi ve dirseğinizi zorlayabilirsiniz. Yani her 2 tür raketinde avantaj ve dejavantajları vardır.

Raketler genelde 250-350 gram'dır. 250-280 gram arası hafif, 280-310 gram arası orta ve 310 gram daha fazlası ağır raketlerdir. Başlangıçta hafif raketleri seçmeniz daha uygun olur. Tabi tenis sporuna yeni başlıyorsanız. Zaten kendinizi geliştirdikçe hangi ağırlıkta daha iyi oynadığınızı anlayacaksınız.



Raketin Denge Noktası

Genelde denge noktası ortalama bir değerle 33cm olan raketler dengeli. 33cm'den küçük olanlar kafa hafif, 33cm'den büyük olanlar kafa ağır raketlerdir.

kare banner tenissanatiİşaret parmağınızı tam raketin kafası ile boynunun birleştiği yere koyduğunuzda eğer kafa tarafı aşağı eğiliyorsa buna kafa ağır (head heavy), eğer sap kısmı aşağı eğiliyorsa buna kafa hafif (head light) raketler denir. Kafa ağır raketler, topa daha fazla güç aktarırken, kontrol etmesi daha zordur. Bu tür kafa ağır raketler, rakete gücünü tam olarak aktaramayan yeni başlayan oyuncular için idealdir. Kafa hafif raketler ise gücünü rakete zaten aktarabilen, fakat rakete tam hakimiyet isteyen oyuncular içindir. Yani topu tam istediği noktaya atabilecek, spinli vuruşlar yapabilecek oyuncuların tercihidir.

Kafa Büyüklüğü

Büyük kafa raketlerle (105 inç ve üzeri) topa vururken optimum güç ve kontrol sağlayan nokta daha büyüktür. Yani topa vurduğunuzda topun karşıya geçme olasılığı yüksektir. Bu tip raketler genelde yeni başlayanlar için uygundur. 

Yeni başlıyorsanız 110inç kafa raketleri daha uygundur. Öğrendikçe 93inç kafa raketine kadar kullanabilirsiniz.

Kordaj Sıklığı


16×18, 16×19, 18×20 gibi kordaj sıklıkları vardır. Sık kordajlılar topa daha fazla kontrol imkanı sağlar, açık kordajlılarda ise spin-slice vuruş yapmak daha kolay ve daha konforludur. Ancak açık kordajlılar daha çabuk yıpranırlar. Yeni başlayanlar 16×18 gibi açık kordajlı raketlerle daha başarılı olabilirler.

Lleyton Hewitt
www.tenissanati.com
Grip Ölçüsü

Raketin sap kalınlığı grip olarak adlandırılır. Grip ölçüleri küçükten büyüğe doğru 0,1,2,3,4,5 olarak değişir. Küçük gripleri istenildiği takdirde üzerine ek bir grip sararak kalınlaştırılabilir, kalın gripte ise bu mümkün değildir. Raketi elinize aldığınızda parmaklarınız ve avucunuz birbirine temas etmeyecek kadar yaklaşık bir parmak kalınlığı kadar boşluk kalmalıdır. Eğer bu şartı sağlıyorsa size uygundur. Ben yinede küçük grip ölçülü raket almanızı tavsiye ederim. Çünkü üzerine ek bir grip sararak değişik grip ölçülerinde oynayabilirsiniz.


İşte benim bildiklerim bu kadar kaçırdığım bazı ayrıntılarda olabilir. 

Misafir Yazar Mustafa DEMİR'in hazırladığı bu makaleden dolayı kendisine çok teşekkür ederim.

Bol tenis dolu günler, 


Halil Öztürk 

tenissanati Yeni Logo


Facebook       Twitter      Pinterest 

2 yorum:

  1. http://www.sporcuysan.com/head-mx-ice-tour-tenis-raketi sizce bu raket nasıl halil bey

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Ravza,

    Head'in başlangıç ve orta düzey oyuncular için ürettiği tenis raketlerinden biridir. Bir kaç kez yeni başlayan oyuncularda görmüştüm. Kullanışlı bir raket olduğunu söyleyebilirim.

    YanıtlaSil

Real Time Web Analytics