Tenis Sanatı - Gelecek Tenis Maçınızı Kazanmanızı Sağlayacak 11 Öneri

Düzenli olarak maçlarını kazanan oyuncular, tenis kortuna öldürücü bir tenis forehand yada tenis servis’inden daha fazlasını getirmektedirler.


Kazanmak, rakibinizin hareketleri gözlemleyip, gördüklerinizi uygulamayı içeren bir sanattır. Aynı zamanda, kazanmak, zihinsel sağlamlığı ve kendi zayıflıklarınızı maskelemenizi gerektirmektedir.

Şimdi vereceğim 11 ipucu sizin daha mücadeleci oynamanıza katkı sağlayarak, hemen daha fazla maç kazanmanıza yardımcı olacaktır.

RAKİBİNİZİN OYUN STİLİNE DİKKAT EDİN

Üst düzey bir oyuncu kaybeden bir oyun tarzına çok fazla bağlı kalmaz. Sıklıkla daha önce hazırladıkları B planını işleme koyarlar. A planlarıyla ilk seti belki kaybedebilirler. Fakat, B hatta C planıyla maçı kazanacaktırlar.

İŞE YARAYAN NE İSE ONU DEĞİŞTİRMEYİN

Zayıflıklara saldırmaktan vazgeçmeyin ta ki rakibiniz bunu fark edip, size zor sayılar kaptırmaya başlayana kadar.

RAKİBİNİZİN HAREKETLERİNİ GÖZLEMLEYİN

Rakibin hareketlerine dikkat edin. Bazı rakipler baseline oyunundan hoşlanır fakat öne yada arkaya hareket etmeyi hiç sevmezler.

OYUNUN GİDİŞATINA ODAKLANIN

Belirli bir servis atışı rakip üzerinde işe yarıyorsa, oyunlarınızda o servis atışında kullanmış olduğunuz benzer vuruş da işe yarayabilir. Eğer rakibiniz çoğunlukla belirli bir vuruşa bağlı kalıyorsa, önemli sayılarda bu vuruşu yapacağını göz önünde bulundurarak ona göre tedbir almayı deneyin.

NEGATİF DUYGUSAL İPUÇLARINA ODAKLANIN

İletişimin tamamının sadece sözel olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Sayılar arasında rakibinizin yüz ifadesine ve vücut diline de dikkat edin. Negatif reaksiyona her ne sebep olduysa, bunu sıkça yapmak için planınızı oluşturun.




TOPUN NEREYE DÜŞTÜĞÜNE ODAKLANIN

Rakip oyuncunun topunun nereye düştüğüne dikkat etmenizin yarı sıra kendi vrumuş olduğunuz topların da tenis kortunun neresine düştüğüne odaklanın.

Kort bölgesi yani topun düştüğü yer, vuruş seçimini belirlemeniz için önemli bir etkendir. Örneğin, kısa ve servis alanına vurmuş olduğunuz zayıf bir vuruş yaptığınızda bu vuruşun atakla karşılanacağını unutmayın ve buna göre daha önceden defansif olarak yerinizi almaya çalışın.

RAKİBİNİZİN DURDUĞU YERE DİKKAT EDİN

Rakibinizin kort pozisyonuna ve vuruş noktasına dikkat edin.

Mesela, geriye çekilen ve topları baş seviyesinde baseline’ın gerisinde karşılayan bir oyuncu defansif pozisyonda demektir ki, böyle bir durumda birkaç adım baseline içine girip vuruş yapmanız en iyi seçenektir.

BİR BEYZBOL ATICISI GİBİ DÜŞÜNÜN

Evet, bir topa vuruyorsunuz ve vuruşunuz sert ve file üzerinden ama topu sürekli rakibe vuruyorsunuz.  Maç bittiğinde yapacak bir şey olmadığını ve rakibin çok iyi olduğunu söyleyip öylece korttan ayrılacaksınız.Ancak, rakibin iyi oynamasına sebep olan sizdiniz.
OYUNUN HIZINA DİKKATİNİZİ VERİN

Oyunun hızı topun hızının yanında rakibin kort değişimi sırasında aceleci tavrını da içermektedir. Eğer rakip agresif, hızlı tempolu bir oyun tarzını tercih ediyorsa, oyunu yavaşlatın.

Maçın temposunu kontrol altına almak, ritim bozma anlamına gelmektedir.  Ve yüksek performans tenisin bir parçasıdır.




KORT DEĞİŞİMİNİ AKILLICA KULLANIN

90 saniyelik dinlenme süresini bir sonraki iki oyunu nasıl kuracağınızı düşünerek geçirmeye çalışın. Sakın diğer kortta neler olduğuyla ilgilenerek yada seyircileri dinleyerek boşa harcamayın.

SAKİN KALIN

Dikkat ettiyseniz? İşler kötü gittiğinde bile profesyonel ve gerçekten iyi oyuncular yüz ifadelerini ve vücut dillerini kontrol altında tutmayı başarmaktadırlar.

Teniste sakinliğini kaybeden oyuncular, sıklıkla çok yakın geçen maçları kaybederler. Kazanma sanatı, baskı altında stresi yönetme kabiliyetini elde etmekle mümkündür ve bu da doğru antrenmanla mümkündür.


Görüşmek dileğiyle,

Halil Öztürk


Ücretsiz e-Posta Abonem Ol Ve 29TL Değerinde "Online Eğitim Serisi" Ve Özel İpuçları Ücretsiz e-Postana Gelsin


3 yorum:

  1. Merhaba Halil bey. Yazılarınız gerçekten çok aydınlatıcı. Bir sorum var; 1 senedir tenisin içindeyim. Eğitimime devam ediyorum. Teniste profesyonel olmak istediğimi ve bu yolda ilerleyeceğimi ailemle paylaşınca hiçbir destekte bulunmayıp, tenis eğitimimi yarıda kestiler. Sizce ne yapmalıyım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Çok zor bir soru olsa da mutlaka bir çözüm yolu bulunur. Yine de bu durumun eğitiminizi etkilemesine izin vermeyin. Ferdi olarak lisans alabilirsiniz. Mesela beden eğitimi okumayı düşünebilir ve branş olarak da tenisi seçebilirsiniz. Ailelerin seçtiği hayatları yaşıyoruz maalesef çoğumuz. O yüzden de insanımız kendini gerçekleştiremiyor bir türlü istisnalar hariç.Görüşmek üzere,

      Sil
  2. Halil bey , tenise ilk başladığım da tek el backhand vuruyordum. ancak bir süre önce çift el backhand de daha rahat olduğumu kavradım. Yani artık çift el backhand vuruyorum. Bu değişim, ters bir etki yaratabilir mi ?? Teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Real Time Web Analytics